Su ve Sağlık

E. coli Sudan Nasıl Giderilir

E. coli Sudan Nasıl Giderilir

E. coli, Amerika Birleşik Devletleri’nde suyu kirleten olası bir patojen olarak kulağa garip gelebilir, ancak gerçek şu ki, her yıl yüz binlerce insan bu bakteriye enfekte oluyor – yani çoğumuzun fark ettiğinden daha yaygın bir sorundur.

Bu rehberde, sudaki E. coli bakterisini gidermek veya öldürmek için en etkili 7 tedavi yöntemine dair bilmeniz gereken her şeyi paylaştık.

Önemli Noktalar:

  • E. coli, yiyecekleri kirleten ve arıtılmamış içme suyu kaynaklarında bulunabilen bir tür koliform bakteridir.
  • Sudan E. coli bakterisine maruz kalmanın olası sağlık etkileri arasında ishal, bulantı, kusma ve ateş yer alır.
  • UV sistemleri, kimyasal enjeksiyon sistemleri, seramik filtreler, su damıtıcıları, ters ozmoz sistemleri ve mikron altı filtreler kullanarak suyunuzdan E. coli’yi öldürebilir veya giderebilirsiniz.

E. Coli Nedir?

E. coli, sıcakkanlı hayvanların ve insanların bağırsaklarında bulunan bir bakteridir. Tam adı Escherichia coli’dir.

E. coli’nin çoğu suşu zararsız ve hatta faydalıdır. Ancak, bazıları hastalığa neden olabilir ve bazı kişiler için hayatı tehdit edici olabilir.

Sadece ABD’de bile E. coli enfeksiyonlarının yaklaşık 265.000 hastalığa ve yaklaşık 100 ölüme neden olduğu tahmin edilmektedir.

Shiga toksin üreten E. coli, zararlı sağlık etkileri olan yaygın bir E. coli suşudur. Genellikle kontamine yiyecekler tüketmekten dolayı bu E. coli bakterisine maruz kalırız, ancak arıtılmamış su kaynaklarında da bulunabilir.

Sudaki E. Coli Zararlı mı?

E. coli, suda zararlı olabilir. Sudan gelen E. coli’nin sağlık üzerindeki tehdidi, mevcut E. coli suşuna bağlıdır.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, Shiga toksin üreten E. coli, sağlık etkileri açısından en tehlikeli E. coli suşlarından biridir.

Genel bir senaryoda, E. coli semptomları 10 güne kadar sürebilir. Çoğu sağlıklı insan, tıbbi müdahale gerektirmeden tamamen iyileşir. Ancak, bebekler ve küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, enfeksiyonun sonucu olarak hayatı tehdit eden komplikasyonlar yaşayabilirler.

E. Coli İçme Suyuna Nasıl Karışır?

Genellikle, hayvan atıklarından gelen E. coli doğal ayrışma süreçleri sırasında parçalanır. Ancak, bu bakterinin yeraltı suyuna veya yüzey suyuna karışabileceği bazı durumlar vardır ve bu da maruz kalma riskimizi artırır.

E. coli’nin içme suyuna karışmasının birkaç yolu vardır:

  • Sızdıran foseptik sistemler: İyi bakılmayan foseptik sistemleri çevredeki topraklara atık sızdırabilir ve bu da E. coli ve diğer bakterilerin yerel yeraltı suyuna sızmasına neden olabilir. Bu durum, kuyular ve diğer içme suyu kaynaklarının kirlenmesine yol açabilir.
  • Yağmur suyu akıntısı ve sel: Fırtınalar, bakterileri, E.coli gibi bakterileri yüzey suyu kütlelerine ve yeraltı suyu kaynaklarına taşıyabilecek şiddetli yağmur ve sele neden olabilir.
  • Hayvan atıkları: Su kaynağına yakın yaban hayatı veya otlayan hayvanlar dışkı ile suyu kirletebilir. Bu dışkıda E. coli bulunuyorsa, bu bakteri suya karışacaktır.
  • Tarım akıntısı: Tarım alanlarından gelen akıntı, gübre veya hayvan atıklarının yakınlardaki su kaynaklarına taşınmasına neden olabilir. Bu, özellikle sulama dönemlerinde ve yoğun yağış dönemlerinde muhtemeldir.

Özel kuyu suyu sistemine sahipseniz, içme suyunuzu belediyeden temin edenlere göre E. coli kontaminasyon riski daha yüksektir.

Kamu su sistemleri içme suyu için suyu test eder ve dezenfekte ederken, özel kuyular düzenlenmemiştir ve çoğu kuyu sahibi sularını yılda sadece bir kez test eder.

Bu, E. coli ile kirlenmiş kuyu suyunu farkında olmadan içebileceğiniz anlamına gelir.

Olası E. Coli Sağlık Etkileri

Sudaki bakteri türüne bağlı olarak, E. coli ile ilişkili birkaç olası sağlık riski vardır.

Suyunuz tehlikeli bakterilerle kontamine olmuşsa, E. coli enfeksiyonunun belirtilerini yaşayabilirsiniz.

Bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonun bazı yan etkileri şunlardır:

  • İshal
  • Karın krampları
  • Ateş
  • Kusma

Daha ciddi yan etkiler yaşayabilirsiniz, bunlar arasında E. coli’nin böbrekleri ve kırmızı kan hücrelerini etkileyen, potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir komplikasyon olan hemolitik üremik sendrom (HUS) bulunmaktadır. Şiddetli kanlı ishaliniz varsa veya dehidrasyon belirtileri yaşıyorsanız, acilen bir sağlık uzmanına başvurmanız önerilir.

Musluk Suyundan E. Coli Nasıl Giderilir

İçme suyunuzdan E. coli bakterisini öldürmek veya gidermek için en iyi su arıtma yöntemleri şunlardır:

UV Su Arıtma

UV su arıtma, E. coli ve bakterileri öldürmede en etkili yöntemlerden biridir.

UV ışınları, UV sisteminden geçen suyu arıtmak için kullanılır. Ultraviyole ışık, E. coli gibi zararlı patojenlerin DNA’sını hasara uğratarak onları öldürür ve sizi hasta etmelerini önler.

Doğru UV dozu kullanıldığında, UV sistemleri içme suyu kaynağındaki E. coli’nin %99.99’unu öldürebilir.

UV Arıtma E. Coli
UV Arıtma E. Coli

UV sisteminin etkinliği, başlangıçtaki suyun berraklığına bağlıdır. Suyunuz tortu veya diğer partiküllerle bulanıksa, bu kirleticileri gidermek için bir ön arıtma sistemi kurmanız gerekecektir. Bu, UV sisteminin su kaynağınızdaki tüm E. coli’yi öldürmesini sağlar.

Çoğu UV arıtıcı, evinizin ana su hattına, sıcak su ısıtıcınızın önüne kurulur. Bu, tüm sıhhi tesisat sisteminizin ve tüm armatürlerinizin ve cihazlarınızın bakteri kontaminasyonuna karşı korunduğu anlamına gelir.

Klor Arıtma Sistemleri

Klor arıtma sistemleri, E. coli ve diğer zararlı bakterileri öldürmede başka bir etkili yöntemdir.

Bu sistemler, belediye su tedarikçileri tarafından kullanılan dezenfeksiyon sürecinin küçük ölçekli bir versiyonunu sağlar. Kloru suya enjekte ederler ve klorun etkisini göstermesi için suyu bir tankta bekletirler.

Klor, bakterileri, virüsleri ve diğer patojenleri bir arada tutan bağları kırarak onları su kaynağında bırakır, ancak zararlı olamazlar.

Birçok sistem, E. coli ve diğer patojenleri öldürdükten sonra kloru çıkaran ve suyun tadını ve kalitesini iyileştiren aktif karbon sonrası filtreye sahiptir.

Klor enjeksiyon sistemi, suya yalnızca güvenli miktarda klor enjekte eden özel bir dozaj pompası kullanır. Ancak, bu su arıtma yöntemi UV arıtma gibi doğal bir yöntem kullanmaktan daha risklidir ve içme suyu hatlarınıza kimyasal eklemek istemeyebilirsiniz.

Mikron Altı Filtreler

Mikron altı filtreler, koliform bakteriler ve E. coli gibi kirleticileri yakalayabilecek kadar küçük filtre gözeneklerine sahiptir.

Çoğu su filtresinin gözenek boyutu yaklaşık 1-5 mikron arasındadır. Su bu filtrelerden geçtiğinde, mikroorganizmalar (herhangi bir E. coli dahil) filtre gözeneklerinden doğrudan geçebilecek kadar küçüktür.

Pentair CFBC-10 Fibredyne Kist 0.5 Mikron Karbon Blok Filtre

Mikron altı filtrelerin gözenek boyutu 0.22 mikron veya daha küçüktür, bu nedenle E. coli gibi su kaynaklı kirleticilerin %99.99’unu yakalayabilirler.

Çoğu Mikron altı su filtresi, doğal ve arıtılmamış su kaynaklarını yürüyüş, seyahat veya kamp sırasında arıtmak için kullanabileceğiniz acil durum veya taşınabilir su filtrelerinde bulunur.

Bazı markalar, kuyu suyu arıtımı için tezgâh üstü sistemlerde ve su filtresi sürahilerinde Mikron altı filtreler satmaktadır.

Seramik Filtreler

Seramik su filtresi, çeşitli içme suyu kirleticilerini gidermek için hala yaygın olarak kullanılan, erken dönemde geliştirilmiş su filtrelerinden biridir.

Seramik filtreler, genellikle mum şeklinde bir kartuş veya disk şeklinde gözenekli seramik bir malzemeden yapılır. Su moleküllerinin geçişini engellemeden, gözenek boyutundan daha büyük kirleticileri fiziksel olarak engelleyen mekanik filtrasyon kullanırlar.

Seramik su filtrelerinin gözenek boyutu oldukça çeşitlidir – tipik olarak 0.3 ila 50 mikron arasında değişir. Daha küçük gözenek boyutuna sahip filtreler, bu kirleticilerin filtre medyasının ötesine geçmesini önleyen mikrobiyal bir bariyer oluşturarak E. coli gibi bakterileri azaltabilir.

Ortalama olarak, seramik su filtresi musluk suyundaki E. coli kontaminasyonunun %87-99’unu giderebilir.

Ancak, seramik filtrelerin genellikle virüsleri gidermediğini unutmayın çünkü virüsler bakterilerden çok daha küçüktür.

Su Damıtıcıları

Su damıtıcıları, buharlaşma ve yoğunlaşma sürecini kullanarak kontamine bir su kaynağından tüm safsızlıkların (dışkı koliformu ve E. coli dahil) %99.5’ini giderir.

Bu su arıtma üniteleri, suyu buhara dönüşene kadar kaynatır ve ardından buharı tekrar sıvı suya soğutarak, süreçteki safsızlıkların çoğunu geride bırakır.

Arıtılmış su ayrı bir kapta toplanır ve su ile buharlaşamayan safsızlıklar kaynama haznesinde kalır.

E. coli için kesin giderme yüzdelerini bulamadık, ancak birçok kaynak, su damıtmanın koliform bakterileri öldürmede son derece etkili bir yöntem olduğunu söylüyor.

Su damıtmanın tek gerçek dezavantajı, sürecin saatler sürmesidir, bu nedenle güvenli içme suyuna hızlı bir şekilde erişmek için ideal bir yöntem değildir.

Ters Ozmoz Sistemleri

Ters ozmoz, su damıtma gibi, musluk suyundaki tüm çözünmüş katıların %99’unu gideren çok aşamalı bir su filtrasyon işlemidir.

RO süreci, suyu tortu ve karbon filtreleri ile yarı geçirgen bir membran dahil olmak üzere birkaç filtrasyon aşamasından geçirir.

Bu membranın gözenekleri 0.0001 mikron kadar küçüktür ve bakteri boyutundaki patojenlere kadar kirleticileri giderebilir.

Ortalama olarak, bir ters ozmoz sistemi, filtrelerin kalitesine ve membran gözenek boyutuna bağlı olarak içme suyundaki E. coli’nin %99.9’unu giderebilir.

Bir RO sistemini mutfak lavabonuzun altına veya mutfak tezgahınızın üzerine monte ederek musluk suyunuzdan E. coli’yi giderebilirsiniz.

Kaynatma

Son olarak, bir su arıtma sistemi yatırımı yapmak istemiyorsanız ve sadece kısa vadede ailenizi E. coli ve diğer bakterilerden korumanız gerekiyorsa, suyunuzu kaynatmanızı öneririz.

Suyu Kaynatma
Suyu Kaynatma

Su kaynatmak, E. coli’yi öldürür veya etkisiz hale getirir ve suyun içilebilir olmasını sağlar (soğuduktan sonra). Su sıcaklığının en az 149ºF’ye (suyu kabarcıklar halinde görüp duyabiliyorsanız bu sıcaklığı geçmiş olmalıdır) ulaştığından emin olun ve tüm bakterilerin öldüğünden emin olmak için suyu en az bir dakika boyunca kaynar halde tutun.

Suyunuzda sürekli bir E. coli sorunu varsa, suyunuzu kaynatmayı uzun vadeli bir çözüm olarak önermeyiz. Bu işlem zaman alıcıdır ve yemek pişirme veya içme amaçlı kullanmayı planladığınız suyu manuel olarak kaynatmanızı gerektirir.

Sudan E. Coli Gidermenin En İyi Yolu Nedir?

Bizim görüşümüze göre, musluk suyundan E. coli gidermenin en iyi yolu UV arıtıcı kullanmaktır.

UV sistemlerini bu amaç için ideal bulmamızın nedeni, tamamen doğal bir su arıtma süreci kullanmaları ve bakımının çok kolay olmasıdır (UV lambasını yılda bir kez değiştirmeniz yeterlidir).

Ayrıca, diğer mikroorganizmaları, bakterileri ve virüsleri de öldürmede etkilidirler ve tüm ev sistemleri olarak kurulur, bu nedenle tüm su sisteminizi bakterilerden korurlar.

Bir Su Filtrasyon Sisteminin E. Coli Giderip Gidermediğini Nasıl Anlarsınız?

Bir su filtrasyon sisteminin E. coli’yi giderip gidermediğini öğrenmenin en iyi yolu, ürün açıklamasını kontrol etmek ve kirletici giderme verilerini aramaktır.

Birçok su arıtma sistemi üreticisi, sistemin test edildiği kirleticileri gösteren test sonuçlarını paylaşır. Listede E. coli’yi kontrol edebilir ve sistemin bu kirleticiyi ne kadar giderdiğini görebilirsiniz.

Eğer çevrimiçi olarak test verilerini bulamazsanız, üreticiyle iletişime geçin ve test sonuçlarının bir kopyasını e-posta ile göndermelerini isteyin.

Son Söz

E. coli, ciddi hastalıklara ve hatta ölüme yol açma potansiyeline sahiptir. Özellikle EPA tarafından düzenlenmeyen özel bir kuyuya sahipseniz, kendinizi ve ailenizi bu patojenden korumak önemlidir.

Tavsiyemiz, suyunuzda E. coli olup olmadığını doğrulamak için suyunuzu test ettirmenizdir. Bu arada, güvenli içme suyu sağlamak için şişelenmiş su için veya suyunuzu kaynatın.

Sıkça Sorulan Sorular

E. coli sudan çıkarılabilir mi?

Evet, E. coli sudan çıkarılabilir. E. coli’yi etkili bir şekilde gidermenin birkaç yolu, suyu kaynatmak, su damıtıcı kullanmak, ters ozmoz sistemi, nanofiltre veya UV arıtıcı ya da klor dezenfeksiyon sistemi kullanmaktır.

Hangi su filtresi E. coli’yi öldürür?

Hiçbir su filtresi E. coli’yi öldüremez. Su filtresi adı üzerinde, kirleticileri filtreler, ancak onları öldüremez. E. coli’yi öldürmek yerine onu gidermeyi amaçlıyorsanız, UV su arıtıcıları ve kimyasal enjeksiyon sistemlerine bakmalısınız.

Filtrasyon ile ne kadar E. coli çıkarılır?

Filtrasyon ile çıkarılan E. coli miktarı, kullanılan su filtresinin türüne bağlıdır. Aktif karbon gibi genel filtreler, E. coli’yi çıkaramaz çünkü bakteriler filtrenin gözeneklerinden geçecek kadar küçüktür. Ancak, mikron altı filtreler ve ters ozmoz membranları E. coli’nin %99.99’una kadarını giderebilir. Doğru bilgi için belirli bir filtrenin test sonuçlarını kontrol edin.

E. coli Sudan Nasıl Giderilir” ile ilgili yorumlar;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir