Su ve Sağlık

Şişelenmiş Su Sert mi Yumuşak mı?

Şişelenmiş Su Sert mi Yumuşak mı?

Favori şişelenmiş içme suyunuzun sert mi yoksa yumuşak mı olduğunu merak ediyor musunuz? Bu rehberde, şişelenmiş su ürünlerinin sertliği hakkında bilmek isteyebileceğiniz her şeyi ele aldık.

Önemli Çıkarımlar:

  • Şişelenmiş sular genellikle magnezyum ve kalsiyum karbonat mineralleri içerdiğinden serttir.
  • Bazı şişelenmiş sular doğal olarak yumuşak su kaynaklarından elde edilirken, bazıları suyu yumuşatan arıtma işlemlerinden geçirilir.
  • Sevdiğiniz su markasının yumuşak mı yoksa sert mi su sattığını öğrenmek için şişe etiketini kontrol edebilir veya internette arama yapabilirsiniz.

Sert Su Nedir?

İlk olarak, sert suyun tanımını hızlıca özetleyelim.

Sert su, yüksek mineral içeriğine sahip herhangi bir sudur. Kalsiyum ve magnezyum, sert suyun iki temel mineralidir. Bu mineraller doğal olarak çevrede bulunur ve su mineral açısından zengin kayalar ve topraklar üzerinde akarken suya karışır.

Yumuşak Su Nedir?

Yumuşak su, sert suyun tam tersidir: Düşük mineral içeriğine sahip sudur. Yumuşak suda eser miktarda kalsiyum ve magnezyum bulunabilir veya tamamen mineralsiz olabilir. Bazı su kaynakları doğal olarak yumuşaktır, ancak yumuşak su genellikle bir su yumuşatma sistemiyle veya suyu filtreleyip yumuşatan bir arıtma işlemiyle (damıtma gibi) elde edilir.

Şişelenmiş Su Sert midir?

Şişelenmiş su genellikle serttir çünkü kalsiyum ve magnezyum gibi sertlik mineralleri konsantrasyonu doğal olarak yüksektir.

Şişelenmiş su kaynaklarının çoğu, yüzey suları ve yer altı suları (akiferler ve kaynaklar gibi) da dahil olmak üzere serttir. Bu su kaynakları, su mineral açısından zengin kayaların ve toprakların üzerinden veya içinden akarken sertlik mineralleri biriktirir.

ABD’deki musluk suyu kaynaklarının yaklaşık %85’inin sert olduğu tahmin ediliyor, bu nedenle şişelenmiş içme suyunun da çoğunlukla sert olması şaşırtıcı değil.

ABD'deki musluk suyu kaynaklarının yaklaşık %85'inin sert olduğu tahmin ediliyor, bu nedenle şişelenmiş içme suyunun da çoğunlukla sert olması şaşırtıcı değil.

Şişelenmiş Su Ne Kadar Serttir?

Tüm şişelenmiş su ürünleri için geçerli olan belirli bir su sertliği yoktur. Suyun sertliği, su kaynağı ve nasıl (eğer varsa) arıtıldığı da dahil olmak üzere birkaç faktöre bağlıdır. Bunu aşağıda daha ayrıntılı olarak ele aldık.

İşlenmemiş şişelenmiş sular için normal sertlik aralığı 61-120 mg/L’dir. Şişelenmiş su ürünlerinin çoğu orta derecede serttir.

Bazı şişelenmiş sular, doğal olarak yüksek mineral içeriğinden dolayı daha yüksek sertliğe sahip olabilir.

Şişelenmiş Su Sert mi Yumuşak mı?
Şişelenmiş Su Sert mi Yumuşak mı?

Şişelenmiş Suyun Sertliği Önemli midir?

Su sertliğinin neden kötü olduğunu anlamadan, kötü olduğunu duymuş olabilirsiniz. Gerçek şu ki, şişelenmiş içme suyundaki su sertliği önemli değildir çünkü sertlik minerallerinin insan sağlığı üzerinde hiçbir etkisi yoktur ve Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından düzenlenmez.

Aslında, kalsiyum ve magnezyum mineralleri canlı, ferahlatıcı bir alkali tada katkıda bulunur, bu yüzden birçok insan şişelenmiş maden sularını sever.

Su sertliğinin evinizin su kaynağında bir endişe kaynağı olmasının nedeni, sert minerallerin tesisatınıza ve cihazlarınıza verebileceği zarardır.

Mineral lekeleri, armatürlerde ve su kullanan cihazlarda, evinizin tesisat ve borularında birikerek su akışını kısıtlar ve verimliliğini azaltır.

Ancak, suyu şişeden içtiğinizde, evinizdeki su üzerinde hiçbir etkisi olmadığı için bu temel minerallerin tadını çıkarabilirsiniz.

Şişelenmiş Su Sert mi Yumuşak mı?
Şişelenmiş Su Sert mi Yumuşak mı?

Şişelenmiş Suyun Sertliğini Etkileyen Faktörler

Şişelenmiş suyun sertliğini etkileyen 2 ana faktör şunlardır:

Su Kaynağı

Su kaynağı, şişelenmiş suyun sert mi yoksa yumuşak mı olduğunu belirleyen ana faktördür.

Çoğu su kaynağı doğal olarak serttir, ancak bu yerel jeolojiye bağlıdır. Kireçtaşı veya diğer mineral açısından zengin oluşumların içinden geçen su, daha fazla mineral alma eğilimindedir ve bu da daha sert suya neden olur.

Bazı durumlarda, su, sertlik minerallerine çok az veya hiç erişimi olmayan bir ortamda bulunabilir. Örneğin, şişelenmiş buzul suyu yumuşak olma eğilimindedir çünkü buzullar genellikle mineral açısından zengin kayalarla etkileşime girmiş sudan ziyade donmuş yağışlardır.

Genellikle (her zaman olmasa da), kuyu akiferleri ve kaynak suyu gibi yer altı suyu kaynaklarından gelen şişelenmiş içme suyunun, yüzey kaynağından gelen suya göre daha yüksek sertliğe sahip olma olasılığı daha yüksektir.

Filtreleme Yöntemi

Şişelenmiş suyun şişelenmeden önce arıtılmasında kullanılan yöntemler de suyun sertliğini veya yumuşaklığını etkileyebilir. Bu, yalnızca arıtılmış şişelenmiş sular için geçerlidir – birçoğu hiçbir arıtma yapılmadan kaynağında şişelenir.

Şişelenmiş suyun daha sert veya daha yumuşak olmasına neden olabilecek birkaç su arıtma yöntemi vardır:

Su Yumuşatma

Yumuşak şişelenmiş su, suyu bir su yumuşatma sisteminde işleyerek elde edilebilir. Bu, kalsiyum ve magnezyum iyonlarını, mineral birikintileri oluşturamayan pozitif yüklü sodyum iyonlarıyla değiştirir.

Su Arıtma

Bu su arıtma yöntemi, şişelenmiş su için daha çok kullanılır çünkü sadece mineral birikimini önlemek yerine (şişelenmiş içme suyunda biraz anlamsız olan) zararlı kirleticileri de temizler.

Ters ozmoz ve su damıtma gibi bir su arıtma veya filtrasyon işlemi, tüm safsızlıkların %99,99’una kadarını giderir. Bu arıtılmış su, çözünmüş mineraller de dahil olmak üzere neredeyse tüm kirleticilerden arındırılmıştır.

Belediye kaynaklarından su elde eden birçok şişelenmiş su markası, sularını normal musluk suyundan daha çekici hale getirmek için arıtma işlemleri kullanır. Ancak, bu markalardan bazıları, mineralleri yeniden ekleyerek (aşağıya bakın) arıtma işleminin su yumuşatma etkilerini tersine çevirebilir.

Mineralizasyon

Mineralizasyon, şişelenmiş suya daha alkali bir pH veya bir “mineralli su” statüsü vermek için kullanılabilecek bir arıtma yöntemidir. Ayrıca, ters ozmoz sistemleri gibi belirli su arıtma sistemlerinin kullanımıyla kaybedilen mineralleri yeniden eklemek için de kullanılabilir.

Suya mineral eklenmesi sertliğini, pH’ını ve alkaliliğini arttırır. Bu nedenle, ekstra mineralli şişelenmiş su, mineral içeriği arttırılmamış şişelenmiş suya göre daha yüksek bir sertliğe sahip olabilir.

Şişelenmiş Su Sert mi Yumuşak mı?
Şişelenmiş Su Sert mi Yumuşak mı?

Şişelenmiş Suyun Sert mi Yumuşak mı Olduğunu Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Favori su markanızın sert mi yoksa yumuşak mı su olduğunu öğrenmek için şişe etiketini kontrol edebilir veya internette arama yapabilirsiniz.

Bazı şişelenmiş içme suyu markaları, suyun mineral içeriğini ve su sertliğini etikette belirtir. Bu, özellikle şişelenmiş maden suyu ürünleri arasında yaygındır.

Aksi takdirde, internette yapacağınız bir arama, üreticinin web sitesinde bu bilgiyi bulmanızı sağlayacaktır. Ayrıca SSS bölümünü kontrol edebilir ve gerekirse müşteri hizmetlerine başvurabilirsiniz.

Şişelenmiş Yumuşak Su Satın Alabilir misiniz?

Evet, şişelenmiş yumuşak su satın alabilirsiniz. Eğer sadece yumuşak suyun tadını tercih ediyorsanız, değerlendirebileceğiniz seçenekler vardır.

Tavsiyemiz buzul suyu veya düşük mineral içeriğine sahip olduğu belirtilen herhangi bir suyu satın almanızdır. Ortalama bir su kaynağından daha fazla mineral içeren alkali ve mineralli sulardan kaçının.

Ayrıca şişelenmiş damıtılmış su da satın alabilirsiniz (işlem sonrası yeniden mineralize edilmediğini kontrol edin), ancak bu suyun tamamen çözünmüş katı madde içermemesinden dolayı “yavan” veya “düz” bir tada sahip olduğunu fark edebilirsiniz.

Son Söz

Sert su ile ilgili herhangi bir sağlık sorunu bulunmamaktadır, bu nedenle şişelenmiş içme suyunuzun sert olup olmadığı çok önemli değildir.

Daha önemlisi, musluk suyunuzun sertliğini bilmektir, çünkü yüksek mineral içeriği su borularınıza ve cihazlarınıza zarar verebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir