Su Yumuşatma Cihazları

Sert Su Lekeleri Nasıl Görünür? (Görseller Dahil)

Sert Su Lekeleri Nasıl Görünür?

Türkiye’deki evlerin çoğunda sert su vardır ve kendi evinizde sert su mineral birikintilerini nasıl tanımlayabileceğinizi merak ediyor olabilirsiniz.

Burada, sert su lekelerinin bir tanımını ve sertlik mineral birikiminin 3 temel özelliğini paylaştık.

Önemli Çıkarımlar:

  • Sert su lekeleri, suyunuzdaki leke yapan minerallerle temas eden yüzeylerde oluşur.
  • Bu lekeler tebeşir gibi beyaz kalıntı şeklinde görünür ve pürüzlü, kumlu bir dokuya sahiptir.
  • Evinizde kireç birikimini önlemenin en iyi yolu bir su yumuşatma sistemi takmaktır.

Sert Su Lekeleri Nasıl Görünür?

Sert su birikimi veya kireçtaşı, yüksek mineral içeriğe sahip suya maruz kalan yüzeylerde oluşan sert ve tebeşir benzeri tortular şeklinde görünür. Bu mineral tortular, genellikle katmanlı veya dokulu bir kaplama ile, kabuklu ve kirli beyaz bir birikim olarak ortaya çıkar.

Sert su birikimi zamanla kademeli olarak kalınlaşabilir ve daha pürüzlü, daha tebeşir benzeri ve çıkarılması daha zor hale gelebilir. Kendine özgü görünümü, su buharlaştıkça sertlik minerallerinin çökelmesine, yüzeylere yapışmasına ve çıkarılması zor olan inatçı tortular oluşturmasına bağlıdır.

Sert Su Lekeleri Nerede Bulunur?

Sert su lekeleri, evinizde sert su ile temas eden herhangi bir yüzeyde oluşur, bunlara şunlar dahildir:

  • Musluklar
  • Duş duvarları ve duş başlığı
  • Cam duş kapıları
  • Borular
  • Klozet
  • Su ısıtıcıları
  • Kahve makineleri
  • Bulaşık makineleri
  • Çamaşır makineleri

Saçlarınız ve cildiniz de çözünmüş minerallerden etkilenebilir ve kıyafetleriniz ve bulaşıklarınız sert suda yıkandığında sertlik lekeleri biriktirebilir.

Sert su mineral birikintileri arıyorsanız, önce musluk havalandırıcılarınızın etrafını kontrol ederek başlayın. Musluklarınızı düzenli olarak temizleseniz bile, özellikle ulaşılması veya görülmesi daha zor olan yerlerde sert su birikimi hızlı bir şekilde birikebilir.

Ayrıca cam duş kapınızda sert su belirtilerini kolayca görebileceksiniz. Suyunuzdaki mineraller, beyazımsı-gri su lekeleri olarak görünen cam yüzeylerde tortular bırakacaktır.

Sert Su Lekelerinin 3 Özelliği

Sert su lekelerinin kesin özellikleri, nerede bulunduklarına ve ne kadar süre birikmeye bırakıldıklarına bağlıdır. Genel olarak, evinizdeki zorlu sert su birikiminin üç özelliği şunlardır:

Gri-Beyaz Renk

Sert su mineral birikintileri gri veya kirli beyaz renktedir ve bulanık bir görünüme sahiptir. Sert su lekelerinin rengi yaşlarından etkilenebilir- birkaç ay boyunca biriken inatçı sert su lekeleri, yeni lekelerden daha beyaz ve daha belirgin olabilir.

Evinizde kahverengi veya kırmızı lekeler fark ettiniz mi? Bu kısmen sert sudan kaynaklanıyor olabilir, ancak bu renkteki lekeler ağırlıklı olarak su kaynağınızdaki demirden kaynaklanır. Demir lekeleri genellikle giderlerin etrafında, lavabolarda ve tuvaletlerde ve sudaki demirin oksitlenme şansı bulduğu herhangi bir yüzeyde bulunur.

Gri-Beyaz Renk
Gri-Beyaz Renk

Pürüzlü Doku

Sert su lekeleri dokunulduğunda pürüzlü hissettirir. Sert su, kalsiyum ve magnezyum gibi kristalleşerek yüzeylerde tebeşir benzeri veya kumlu bir doku oluşturan mineraller içerir.

Parmaklarınızı sert su birikintilerinden etkilenen bölgelerin üzerinde gezdirirseniz, birikmenin pürüzlü ve kaba dokusunu hissedebilirsiniz. Pürüzlülük, su buharlaştıkça biriken minerallerin katmanlı yapısından kaynaklanmaktadır.

Çıkarılması Zor

Sert su lekelerinin son özelliği, çıkarılmasının zor olmasıdır. Sertlik mineralleri yüzeylere sıkıca bağlanarak inatçı tortular oluşturur.

Standart banyo temizleyicilerinin lekeleri yok edecek kadar sert olmadığını ve bunları çıkarmak için genellikle güçlü bir asidik temizleyiciye (veya sert suya karşı doğal bir temizleyici olan beyaz sirke ve karbonata) geçmeniz ve biraz dirsek yağı kullanmanız gerektiğini fark edeceksiniz- özellikle de lekelerin zamanla kalınlaşmasına izin verilmişse.

Sert su birikintilerinin tamamen ortadan kaldırılması için iyice ovalama veya ıslatma gerekebilir.

Sabun Kalıntısı Nasıl Görünür?

Sabun kalıntısı, normal sert su birikiminden farklıdır. Mineral birikintileri, sertlik minerallerinin yüzeylere yapışmasından kaynaklanırken, sabun kalıntısı, sertlik mineralleri ile sabun arasındaki bir reaksiyondan dolayı oluşur.

Sabun kalıntısı birikimi, lavabolarda ve küvetlerde oluşan ince, bulanık veya puslu bir maddedir. Sabununuzun bileşimine ve su kalitenize bağlı olarak beyazdan griye veya hatta sarımsıya kadar çeşitli renklerde olabilir. Islakken genellikle yapışkan ve sümüksü bir dokuya sahiptir ve tedavi edilmezse sertleşebilir ve çıkarılması daha zor hale gelebilir.

Sert su lekeleri, yeterince erken fark ederseniz suyla durulanabilen sabun kalıntısından daha kalın ve daha sert olma eğilimindedir.

Sert Su Lekelerini Önleme

Bu makale, sert su probleminiz olduğunu doğrulamanıza yardımcı olduysa, “Sırada ne var?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Sert su lekelerinin oluşmasını nasıl önleyebilirsiniz ve tekrar tekrar temizleme zahmetinden nasıl kurtulabilirsiniz?

Sert suya en iyi çözüm bir su yumuşatma sistemidir. Su yumuşatıcılar, evinize giren ana su borusuna takılan su arıtma sistemleridir. Bu mineralleri sudan çıkararak ve çirkin sert su lekeleri oluşturamayan sodyum iyonlarıyla değiştirerek magnezyum ve kalsiyum birikintilerinin oluşumunu engellerler.

Bir su yumuşatıcı, etkilenen yüzeylerde oluştuktan sonra su sertliği minerallerini basitçe giderecek olan herhangi bir sert su lekesi çıkarıcıdan üstündür. Bir su yumuşatma sisteminin yararı, her şeyden önce fazla minerallerin yüzeyleri lekelemesini önlemesi ve böylece ileride temizlik görevlerinizi hafifletmesidir.

Son Söz

Hiç kimse, özellikle de evinizin her yerinde yüzeylerde oluşan su lekeleri gibi sert suyun etkileriyle uğraşmak istemez.

Elinize bir sprey şişesi, biraz beyaz sirke ve karbonat alıp klozetlerinizdeki, duş başlıklarınızdaki ve duş kapılarınızdaki, musluklarınızdaki ve diğer yüzeylerdeki bu lekeleri çıkarmaya başlayabilirsiniz.

Ancak bir yüzeyi temizledikten sonra, suyunuz hala aşırı mineral içeriyorsa, lekeler daha sonra geri dönecektir. Su sertliği sorununuzun yarattığı kirliliği temizlemekten bıktıysanız, sert sudan bir kez ve tamamen kurtulmak için bir su yumuşatıcı kullanmanızı öneririz.

Sıkça Sorulan Sorular

Bulaşıktaki sert su lekeleri nasıl görünür?

Bulaşıklardaki sert su lekeleri, bulaşık kururken su buharlaştıktan sonra kalan bulanık veya tebeşir benzeri lekeler gibi görünür. Bu lekeler, cam eşyaların, çatal-bıçak takımlarının ve tabakların donuk ve kirli görünmesine neden olabilir. Bazı durumlarda lekeler, bulaşık yüzeyinde soluk, beyaz halkalar veya çizgiler şeklinde görünebilir. Normal bulaşık deterjanları her zaman bu lekeleri çıkaramaz.

Duştaki sert su lekeleri nasıl görünür?

Duştaki sert su lekeleri, duş başlıklarının etrafındaki beyaz lekeler ve cam duş kapılarındaki su lekeleri gibi görünür. Lekeler genellikle tebeşir benzeri bir dokuya ve cam yüzeylerde ve fayanslarda puslu bir görünüme sahiptir, bu da onların kirli görünmesine neden olur. Suyun biriktiği veya damladığı yerlerde, örneğin duş başlıklarınızda ve duş teknesinin köşelerinde, sert su lekeleri, suyun kururken izlediği yolu gösteren dairesel desenler oluşturabilir.

Duşta sert su lekeleri nasıl görünür?
Duşta sert su lekeleri nasıl görünür?

Saçtaki sert su birikimi nasıl görünür?

Saçtaki sert su birikimi genellikle evinizdeki yüzeylerdeki sert su lekeleri kadar belirgin değildir. Mineral birikintileri, saçınızın normalden daha mat görünmesine ve kırılgan ve kuru hissetmesine neden olabilir. Bu mineraller saçınızı ağırlaştırarak şekillendirmeyi zorlaştırabilir.

Sert su birikiminiz olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Sert su birikiminin en belirgin işareti, evinizin etrafındaki inatçı lekelerdir. Musluklarınızda, duş başlıklarınızda, lavabolarda, klozet depolarında ve su kaynağınızla temas eden diğer tüm yüzeylerde beyazımsı-gri lekeler olup olmadığına bakın. Ayrıca, düşük su basıncı, ciltte tahriş ve mat saçlar ve sabun kalıntısı oluşumu gibi belirtilere de dikkat edin.

Sert su lekesine bir örnek nedir?

Sert su lekesine bir örnek, aşırı kalsiyum içeren suyla temas sonucu gümüş musluklarda fark etmiş olabileceğiniz beyaz lekelerdir. Bu tebeşir benzeri beyaz kalıntı, büyük olasılıkla musluğunuzun havalandırıcısının etrafında ve musluğun tabanında oluşur ve temizlenmezse zamanla daha kalın, daha sert ve daha belirgin hale gelir.

Sert su lekesi örneği nedir?
Sert su lekesi örneği nedir?

Sert su birikimi ne renktir?

Sert su lekeleri genellikle beyaz veya gri renktedir. Kahverengi veya kırmızımsı lekeler de fark edebilirsiniz, ancak bunlara genellikle demir içeren sert su neden olur.

Sert Su Lekeleri Nasıl Görünür? (Görseller Dahil)” ile ilgili yorum;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir