Su Arıtma Arızaları

Su Arıtma Tankı Neden Dolmuyor?

Su Arıtma Tankı Neden Dolmuyor?

Su arıtma tankınız suyla dolmuyor mu? Bu rehberde, “Su arıtma tankı neden dolmuyor?” sorusunu yanıtladık. Su arıtma sisteminizdeki su deposunun neden dolmadığının 4 en yaygın nedenini öğrenmek için okumaya devam edin.

Önemli Çıkarımlar: Su Arıtma Tankı Neden Dolmuyor?

  • Ortalama olarak, bir RO basınç tankının tamamen dolması 2-4 saat sürer.
  • Su arıtma tankınızın yavaş dolmasının veya hiç dolmamasının bazı nedenleri, tanktaki basınç dengesizliği, tıkanmış RO membranı/filtreler, düşük gelen su basıncı ve aşırı su kullanımı olabilir.
  • Bu sorunları, RO tankını yeniden basınçlandırarak, membranı/filtreleri değiştirerek, RO sisteminin girişine bir pompa takarak ve daha az su kullanarak/daha yüksek kapasiteli bir sisteme geçerek çözebilirsiniz.

Su Arıtma Tankım Neden Dolmuyor? 4 Neden ve Çözüm

İşte RO depolama tankınıza su akışını etkileyebilecek bazı sorunlar ve bunları nasıl çözebileceğiniz:

1-    Tank Basıncı Çok Düşük/Çok Yüksek

Bir RO sisteminde su akış sorunlarının arkasındaki ana suçlu, su depolama tankı basıncıyla ilgili bir sorundur.

Boş olduğunda (içinde hiç su yokken), su arıtma tankınızın basıncı 8 PSI olmalıdır. Her iki yönde de bir basınç dengesizliği su dolum sorunlarına neden olabilir:

  • Tanktaki basınç çok yüksekse, tankın kapanma valfi (şatof veya yüksek basınç sivici) kapanacaktır. Normal şartlarda bu, tankın aşırı dolmasını ve RO sistemine geri sızmasını önler. Ancak, tank basıncı dolmaya başlamadan önce zaten çok yüksekse, kapanma valfi, tank boş olsa bile suyun tanka girmesini engelleyecektir.
  • Tankın içindeki basınç çok düşükse, suyu tanktan, soğuk su borunuzdan ve su arıtma musluğundan dışarı göndermek için yeterli basınç olmayacaktır. Tankın dolmadığını düşünebilirsiniz, ancak aslında tank doludur- sadece suya erişemezsiniz.

RO depolama tankınızın basıncını kendiniz kontrol edebilirsiniz. Su arıtma sisteminin hemen üzerindeki su besleme vanasını kapatın, ardından tüm su boşalana kadar tankı boşaltın. Su basıncını ölçmek için bir basınç göstergesi kullanın.

Su Arıtma Tankı Neden Dolmuyor?

Nasıl Çözülür:

Su arıtma tankınızdaki basınç doğru değilse ne yapabilirsiniz?

  • Basınç çok yüksekse, suyu boşaltarak (henüz boşaltmadıysanız) ve ardından tanktaki Schroeder valfine (bisiklet lastiği valfi gibi bir şey) hafifçe basarak basıncın bir kısmını azaltabilirsiniz. Bu, fazla havayı serbest bırakacaktır. Artık suyun da sızması ihtimaline karşı tankın altına bir kova koymak isteyebilirsiniz.
  • Basınç çok düşükse, artırmak için bir bisiklet pompası kullanın. Yine, önce tanktaki suyun boşaltıldığından emin olun. Basınç 8 PSI’ye ulaşana kadar, periyodik olarak durup basınç ölçümü yaparak tanka hava eklemeye devam edin. Bunun su arıtma sisteminiz için doğru tank basıncı olduğunu onaylamak için kullanıcı kılavuzunuzu kontrol edin.

2-    Tıkanmış RO Membranı veya Filtreler

Tıkanmış filtreler veya tıkanmış bir su arıtma membranı, su arıtma depolama tankının dolmamasının diğer iki çok yaygın nedenidir.

Tıkanmış filtreler/RO membranları, suyun filtrelenme hızını düşürdükleri için RO tankına su akışını kısıtlar.

Kirleticiler, RO membranında ve filtre aşamalarında kademeli olarak birikerek gözeneklerini tıkar ve içinden filtreleyebilecek su hacmini sınırlar. Bu, RO sisteminizdeki filtreleri uzun süre kullanmanın normal bir sonucudur, ancak RO filtreleriniz demir kirlenmesi veya sert su kireçlenmesi nedeniyle veya sadece suyunuzun TDS konsantrasyonu yüksekse daha hızlı tıkanabilir.

Nasıl Çözülür:

Su arıtma sisteminizdeki tıkanmış filtrelerin/membranların neden olduğu bir su akış sorununu çözmenin en kolay yolu, eski filtreleri gerektiğinde değiştirmektir.

Filtrelerinizin tam olarak ne zaman değiştirilmesi gerektiğini görmek için kullanıcı kılavuzunuzu kontrol edin. Tezgâh altı su arıtma sistemleri için, filtrelerin genel ömürleri şunlardır:

  • Sediment ön filtre: 6-9 ay
  • Karbon ön filtre: 9-12 ay
  • Yarı geçirgen membran: 24 ay
  • Karbon son filtre: 12 ay

Filtrelerinizi değiştirmek için, su besleme vanasını kapatın ve basıncı düşürmek için RO musluğunu açın. Eski filtreleri çıkarın ve yeni filtreleri yerine tıklayın veya çevirin. Su besleme vanasını tekrar açın, ardından depolama tankının dolması için 3 saate kadar bekleyin.

Su arıtma musluğunuzu açın ve su olup olmadığını kontrol edin. RO sisteminden sürekli bir su akışı elde ederseniz, sorun çözülmüş olmalıdır.

3-    Düşük Gelen Su Basıncı

Su arıtma sisteminiz ve tankınız düzgün çalışsa bile, gelen su besleme hattındaki düşük basınç, basınç tankının dolmamasının nedeni olabilir.

Evinizin su basıncı çok düşükse, suyu RO filtrelerinden ve membrandan hızlı bir şekilde göndermek için yeterli kuvvet olmayacaktır. Sonuç olarak, sistem daha az verimli çalışacak ve daha fazla su israf edilecek, bu da tankın çok yavaş dolmasına -hatta hiç dolmamasına- neden olacaktır.

Çoğu RO sistemi, 70 PSI’lık ideal bir su basıncıyla çalışır. En azından su basıncınız 50 PSI olmalıdır- daha düşük herhangi bir basınçta yukarıda belirtilen sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Su Arıtma Tankı Neden Dolmuyor?

 Nasıl Çözülür:

Su arıtma sisteminiz için su basıncınızın ne olması gerektiğini görmek için kullanıcı kılavuzunuza bakın, ardından sisteme giden su besleme hattındaki basıncı ölçmek için bir basınç göstergesi kullanın.

Su basıncınız çok düşükse, RO sisteminin girişine bir yükseltici pompa alıp takmanız gerekecektir.

Düşük basınç okuması konusunda kafanız mı karıştı? POE su basıncınız iyi görünüyorsa ancak RO sisteminizden önce önemli bir basınç düşüşü varsa, ünitenin hemen üzerindeki su besleme vanasının tamamen açık olup olmadığını kontrol edin. Değilse, sisteme su akışını kısıtlayarak su basıncınızı düşürecektir. Bu kolay bir çözümdür: suyun serbestçe akmasına izin vermek için vanayı tamamen açmanız yeterlidir.

4-    Aşırı Su Kullanımı

RO sisteminizin kaldırabileceğinden daha fazla- çok fazla su kullanmak, su arıtma basınç tankınızın dolmadığı izlenimini verecektir.

Tanklı su arıtma sistemleri, suyu yavaşça filtreleyerek ve arıtılmış su tankına göndererek çalışır. Suyu, tankın dolma hızından daha hızlı kullanırsanız, tankın dolmadığı görünecektir.

Bu, çoğu insan için sorun olmayacaktır. Normal şartlarda, muhtemelen musluğunuzu sadece bir bardak- veya en fazla bir sürahi- su doldurmak için ara sıra açacaksınızdır.

Ancak, mutfak musluğunuzdan tek seferde büyük miktarda su kullanmanız için bir nedeniniz varsa, tanktan çıkan suyun oranı, tanka yeniden dolan su hacmini aşarak kurumasına neden olabilir.

Nasıl Çözülür:

Aşırı su kullanımının neden olduğu RO depolama tankınızla ilgili bir dolum sorununu çözmenin iki basit yolu vardır:

  • Sisteme aşırı yüklenmemek için daha az su kullanın veya su kullanımınızı aralıklarla yapın.
  • Su talebinizi karşılayabilecek daha büyük bir tanka ve daha hızlı akış hızına sahip daha büyük bir sisteme geçin.

İkinci seçenek daha maliyetlidir, bu nedenle mümkün olduğunda, mevcut su kullanım alışkanlıklarınızı değerlendirmek ve alımınızı azaltıp azaltamayacağınızı veya değiştirebileceğinizi görmek en iyisidir.

İçme dışı amaçlar için çok fazla soğuk suya ihtiyacınız varsa, bunu normal musluğunuzdan aldığınızdan, RO musluğundan değil, emin olun. Bu, RO filtrelenmiş suyunuzu yalnızca içme suyu için saklayabileceğiniz anlamına gelir.

Su Arıtma Tankı Nedir?

Artık sorunuzun cevabını bildiğinize göre, su arıtma tankının ne olduğu ve ne işe yaradığı konusunda hızlı bir hatırlatma isteyebilirsiniz.

Su arıtma tankı, bir su arıtma sistemi tarafından arıtılmış suyu depolayan basınçlı bir tanktır. Tank, RO filtreleme kartuşlarının çıkışında bulunur ve dolana kadar suyu toplayarak, musluğunuzu her açtığınızda arıtılmış suya erişmenizi sağlar.

Bir su arıtma depolama tankının amacı, RO musluğunu her açtığınızda beklemek zorunda kalmadan, isteğe bağlı olarak RO suyundan yararlanabilmenizi sağlamaktır. RO arıtma, çoklu filtreleme aşamalarının direnci nedeniyle yavaş bir işlemdir. Basınçlı bir tankta suyu önceden toplayarak, tanklı bir RO sistemi, ihtiyaç duyulduğunda suya anında erişmenizi sağlar.

Sistem için tasarlanan kurulum yerine bağlı olarak, farklı boyutlarda ve kapasitelerde su arıtma tankları bulabilirsiniz. Sistem ne kadar büyükse ve hizmet etmesi amaçlanan armatür sayısı ne kadar fazlaysa, tank o kadar büyük olur. Çoğu RO sistemi tezgâh altı ünitelerdir, bu nedenle nispeten küçük 8-12 litrelik su tanklarına sahiptirler.

Su Arıtma Tankı Nasıl Çalışmalıdır?

Su arıtma tankının neden gerektiği gibi dolmadığını anlamak için, bir RO tankının uygun çalışma koşulları altında nasıl çalışması gerektiğini bilmek faydalıdır.

Bir RO tankı, ayrı bir pompa ihtiyacını ortadan kaldırarak suyu musluğunuza iletmesini sağlayan basınçlı hava içerir.

Bir RO tankında iki bölme vardır: bir hava bölmesi ve bir su bölmesi. Su tanka aktıkça, havanın sıkışmasına neden olur. Bu hava basıncı, musluğu açtığınızda suyu tanktan ve borulardan dışarı iten şeydir.

Tank ne kadar doluysa, hava basıncı o kadar yüksek olur. Tank, tam kapasitesine ulaştığında otomatik olarak dolmayı durduracaktır.

Ardından, bir musluğu açıp tanktaki suyun bir kısmını kullandığınızda, su seviyesi düşecek ve RO sistemi yeniden dolana kadar suyu filtrelemeye devam edecektir.

Su Arıtma Depolama Tankının Dolması Ne Kadar Sürer?

Normal çalışma koşullarında, doğru su basıncı ve düzgün çalışan bir su arıtma membranı ile, bir su arıtma tankının kapasitesine kadar dolması 1-3 saat içinde gerçekleşmelidir.

Su Arıtma Tankı Neden Dolmuyor?
Su Arıtma Tankı Neden Dolmuyor?

Bir RO su tankının dolum süresini etkileyen birkaç faktör vardır, bunlar şunlardır:

  • Tank boyutu: Tank ne kadar büyükse, kapasitesini doldurmak için o kadar fazla su gerekecek ve bu da daha uzun sürecektir.
  • Filtre/su arıtma membranı yaşı: Kirleticilerle tıkanmış eski filtreler suyu daha yavaş filtreleyecek ve tankın dolma hızını düşürecektir.
  • Su basıncınız: Gelen su hattınızdaki basınç ne kadar yüksek olursa, su RO sisteminden o kadar hızlı akacak ve tank o kadar hızlı dolacaktır.
  • Sistem yaşı ve verimliliği: Birçok eski RO ünitesi, suyu verimli bir şekilde filtrelemek için tasarlanmamıştır. Daha yeni, daha verimli sistemler suyu daha hızlı filtreleyecek ve dolayısıyla RO tankını daha hızlı dolduracaktır.
  • Membran gözenek boyutu: Farklı RO membranlarının farklı gözenek boyutları vardır. Membran gözenek boyutu ne kadar küçük olursa, filtreleme sırasında o kadar fazla direnç olur ve işlem o kadar uzun sürer. Bu, tankın dolma hızını etkiler.
  • Sistem bileşen boyutu: Bir RO sistemindeki bileşenlerin boyutu, tankın dolum hızını etkileyebilir. Bazı sistemler daha yüksek kapasitelidir ve daha hızlı tank dolum süreleri ile daha büyük miktarlarda suyu filtreleyebilir.

Su arıtma depolama tankınızın ne kadar hızlı dolması gerektiğinden emin değilseniz, kullanıcı kılavuzunuzu kontrol edin veya bu bilgi için üreticiyle iletişime geçin.

Sonuç

Su arıtma tankınızın dolmaması ideal bir durum değildir- ancak neyse ki, bu sorun genellikle kolayca çözülebilir.

RO tankınızdaki bir su akış sorununu gidermek için bu makaledeki talimatları izleyin. Bu olası sorunlardan hiçbiri sizin durumunuz için geçerli değilse, tankın bozuk olması ve basınçlı havayı tutmayabilmesi olabilir. Bu durumda, en ucuz çözüm genellikle tankı değiştirmektir.

Su arıtma tankları hakkında daha fazla sorunuz mu var? Aşağıdaki SSS bölümüne göz atın.

Sıkça Sorulan Sorular

RO tankım neden yeniden dolmuyor?

RO depolama tankınızın yeniden dolmamasının en yaygın nedenleri, tanktaki basınç dengesizliği, tıkanmış RO membranı/filtreler, düşük su basıncı ve aşırı su kullanımıdır.

Su arıtma tankı dolu olmalı mı?

Evet, su arıtma depolama tankınız gün boyunca dolu veya doluya yakın olmalıdır. Bir su arıtma tankı, tanktaki su basıncı düştüğünde (bu, suyun bir kısmını kullandığınızda olur) kendini yeniden doldurmak için çalışır. Tanktaki basınçlı hava bölmesi, suyu tanktan musluğunuza gönderir ve tank boşaldıkça, RO sistemi basınç kaybını telafi etmek için suyu filtrelemeye devam eder.

Filtreleri değiştirdikten sonra su arıtma sistemim neden çalışmıyor?

Filtreleri değiştirdikten sonra RO sisteminiz çalışmıyorsa, bir filtreyi yanlış takmış olabilirsiniz veya sistemin içinde bir hava kilidi olabilir. Diğer bir olası neden, su besleme vanasını tekrar açmayı unutmanızdır, bu nedenle sisteme su girmiyordur.

Su arıtma sistemim neden su üretmiyor?

Depolama tankına su akışında bir sorun varsa, su arıtma sistemleri su üretmeyebilir. Filtrelerin veya RO membranının değiştirilmesi gerekip gerekmediğini kontrol edin, yeterli olduğundan emin olmak için tank basıncınızı bir basınç göstergesi ile ölçün ve gerekirse basıncı ayarlayın.

RO tankında su olmalı mı?

Evet, RO basınçlı depolama tankı her zaman su içermelidir. Tankta su yoksa, büyük olasılıkla sistemdeki su akışıyla ilgili bir sorun vardır ve bu sorunun giderilmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir