Su ve Çevre Sağlığı, Su ve Sağlık

Evde Düşük Su Basıncının Nedenleri

Evde Düşük Su Basıncının Nedenleri

Evde Düşük Su Basıncının Nedenleri, Çoğumuz daha önce böyle bir durumla karşılaşmışızdır. Mutfak veya banyodaki lavaboya gidip musluğu açarız, ancak suyun zar zor damladığını görürüz. Bu durum, en deneyimli ev sahipleri, kiracılar ve tamirat işleriyle uğraşanlar için bile endişe verici olabilir. Ancak evdeki düşük su basıncının nedeni her zaman kırık bir boru veya felaket gibi bir şey değildir.

Bu rehber, düşük su basıncının en yaygın nedenlerinden bazılarını ve bunlarla ilgili neler yapılabileceğini açıklayacaktır.

Düşük Su Basıncını Belirleme – Evde Düşük Su Basıncının Nedenleri

Çoğu zaman, düşük su basıncını belirlemek çok kolaydır çünkü aniden olur. Ancak, su basıncının zamanla yavaş yavaş düştüğü, fark edilmediği veya ev sahibinin bir sorun olduğunu düşünerek kendini kandırdığı durumlar olabilir. Bununla birlikte, çoğu ev için bir test göstergesi kullanarak su basıncını test etmenin kolay bir yolu vardır.

Dışarıdaki su musluğuna gidin ve hortumu çıkarın. Test göstergesini, göstergenin yüzünün görülebilir olduğundan emin olarak musluğa vidalayın. Musluk vanasını açın ve ölçümü kontrol edin. Bu, şehre veya kuyuya gelen su basıncının miktarını gösterecektir. Ölçümü kaydedin ve su basıncı her farklı (daha düşük veya daha yüksek) hissettiğinde yapılan gelecekteki ölçümlerle karşılaştırın.

Bu göstergenin başka bir kullanımı da vardır. Kullanıcılar, göstergeyi takarak, tüm vanaları kapalı bırakıp buz makineleri, bulaşık makineleri ve çamaşır makineleri gibi su kullanan cihazları kapalı tutarak ve evin ana su vanasını kapatarak sistemlerindeki sızıntıları bulabilirler. Basınç bir saat veya daha uzun bir süre boyunca tutarlıysa, evin tesisatında muhtemelen sızıntı yoktur. 3 PSI veya daha fazla düşerse, bir sızıntı olabilir.

Düşük Su Basıncının Nedenleri

Bir evin su basıncının düşmesinin birçok nedeni vardır ister aniden ister zamanla olsun. Aşağıda listelenen nedenler, evde düşük su basıncının en yaygın nedenlerinden bazılarıdır.

1-    Ana Su Hattında Arıza

Tüm evdeki su basıncı aniden düşerse, sistemde bir ana su hattı arızası olabilir. Bu, genellikle soğuk havalarda veya eski sistemlerin yenilenmesi gerektiğinde olur. Arızaya en yakın cadde ve bahçelerde sel baskınlarına neden olabilir veya belediyenin bunu bulması biraz zaman alabilir. Her durumda, tüm mahallenin su basıncının düşük olması muhtemeldir, bu yüzden komşularınıza sorun.

2-    Kuyu Arızası

Evleri kuyularda olan birçok insan, sürekli olarak kuyularının arızalanmasından korkar ve bu çok iyi olabilir. Evdeki basınç düştüyse, kuyu pompası çalışmıyor olabilir. Bu, sigortanın atması, motorun arızalanması veya akiferin kendisinin kuruması nedeniyle olabilir.

3-    Ana Vananın Hafifçe Kapalı Olması

Su basıncı tüm evde düşük hissediliyorsa, ancak su hala akıyorsa, sorun ana vanadan kaynaklanıyor olabilir. Bu vana, şehirden veya kuyudan gelen su akışını kontrol eder ve genellikle ana hattın eve girdiği yerde bulunur (şehir bir sayaç takmışsa iki vana olabilir). Bu vanalar, bodrum katındaki biri tarafından yanlışlıkla kapatılmış olabilir veya zamanla arızalanabilirler.

4-    Basınç Regülatörünün Bozuk Olması

Çoğu ana su hattına basınç regülatörü adı verilen bir cihaz takılıdır. Bu regülatör, evdeki su basıncının yükselmesini önler (genellikle en fazla 40 ila 60 PSI). Çoğu regülatör ayarlanabilir olduğundan, regülatörün çok düşük ayarlanmış olması mümkündür. Ayrıca zamanla tortu ile tıkanabilirler.

5-    Şehrin Yangın Musluklarını Temizlemesi

Şehirler ve su şirketleri, yangın musluklarının düzgün çalıştığından ve birikinti ve çamurla dolu olmadığından emin olmak için bunları düzenli olarak temizlemek zorundadır. Bu yangın musluklarını temizlerken, her dakika yüzlerce galon akmasına izin verirler (bazıları 1.500 galona kadar çıkabilir) ve bunu her yangın musluğu için birkaç dakika boyunca yaparlar. Bu, aynı döngüdeki evlerde su basıncının geçici olarak düşmesine neden olabilir.

6-    Evdeki Sızıntı

Su basıncı eskisinden daha düşük geliyorsa, borularda bir sızıntı olmuş olabilir. Sızıntıların yaygın olduğu yerler su ısıtıcısının etrafı, esnek hortumlar ve lavaboların altındaki vanalardır. Ancak, sızıntılar duvarlarda da meydana gelebilir ve donmuş borulardan kaynaklanıyorsa, hızlı bir şekilde ciddi bir karmaşaya neden olabilirler.

7-    Havalandırıcıdaki veya Duş Başlığındaki Tıkanmış Filtre

Lavabo havalandırıcılarında ve duş başlığı armatürlerinde küçük filtreler bulunur ve bunların görevi, tortuyu toplarken aynı zamanda suyu etkili bir şekilde dağıtmaktır. Suda çok fazla tortu varsa, bu filtreler tamamen kapanabilir ve su basıncını neredeyse sıfıra düşürebilir.

Tortu ayrıca bir tuvalet doldurma vanasını da tıkayabilir. Herhangi bir filtre olmamasına rağmen, birikinti su akışını kısıtlayabilir ve tuvaletin etkili bir şekilde dolmasını engelleyebilir.

8-    Su Isıtıcı Sorunu

Su basıncı yalnızca sıcak suda düşükse, sorun su ısıtıcıyla ilgilidir. Su ısıtıcısı sızdırıyor, tortu ile tıkanmış veya vanalar tamamen açık değil olabilir.

Düşük Su Basıncı Nasıl Onarılır

Düşük su basıncını onarmak basit ve ucuz ya da karmaşık ve maliyetli olabilir. Düşük su basıncını düzeltmenin en yaygın yollarından bazıları şunlardır.

Belediyeyi Arayın

Su basıncının düşük olma ihtimali belediyeden kaynaklanıyor olabilir. İster bir su ana hattı arızası, ister yangın musluğu temizliği, isterse tamir için sistemi kapatmış olsunlar, belediye sorunun onlardan mı yoksa sizden mi kaynaklandığını açıklayabilmelidir.

Vanaları Açın veya Değiştirin

Kısılmış herhangi bir vana varsa, bunları açmak iyi bir fikirdir. Bu, vanadan daha fazla su hacminin akmasına izin vererek, sonuçta lavabo, duş, tuvalet veya cihazdaki basıncı artıracaktır.

Bir vana tamamen kapalıysa, açmadan önce o vananın tam olarak ne işe yaradığını bulmak iyi bir fikirdir. Bu, sel baskınlarını veya eve zarar gelmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Bir vana sızdırıyorsa veya kırılmışsa, en kısa sürede onarılması önemlidir. Bu vana, akışı kısıtlayabilir, ancak iç parçalar gevşerse, tüm sistemin tıkanmasına neden olabilirler.

Havalandırıcıları ve Filtreleri Temizleyin

Düşük su basıncını düzeltmenin bir başka yolu da lavabo havalandırıcıları ve duş başlıklarının içindeki filtreleri temizlemektir. Havalandırıcıyı duş başlığından sökün, lastik rondelayı bir kürdan ile çıkarın ve filtreyi bir kâğıt havlu parçasının üzerine boşaltın. Yeniden monte etmeden önce ağdaki herhangi bir birikimi temizlemek için sert bir fırça kullanın.

Tuvalet doldurma vanaları söz konusu olduğunda, bunları temizlemektense değiştirmek daha iyidir. Üzerinde çalışılması kolaydır ve temizlenmelerinin genellikle mantıklı olmadığı kadar uygun fiyatlıdır.

Regülatörü Ayarlayın

Bir tamirat işleriyle uğraşan kişi su basıncı regülatörünü ayarlayabilir. Bu cihazlar genellikle kullanıcının ünitenin üstündeki bir cıvata ile ayarlayabileceği ayarlanabilir bir diyaframa sahiptir. Cıvatayı saat yönünde çevirmek su basıncını artırırken, saat yönünün tersine çevirmek basıncı azaltacaktır. Regülatörde bir sorun olduğundan şüpheleniyorsanız, muhtemelen bir profesyonel çağırmak en iyisidir.

Sızıntıları Onarın

Borulardan herhangi biri sızdırıyorsa, derhal onarılması önemlidir. Sızdıran borular sadece su basıncını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda küf ve haşere sorunlarına da neden olabilir. Cihazlarda, hortumlarda, vanalarda ve diğer armatürlerde sızıntı olup olmadığını kontrol edin.

Ne Zaman Bir Profesyonel Çağırılmalı?

Bazı durumlarda, su basıncını artırmanın en iyi yolu bir profesyonel çağırmaktır. Örneğin, aşınmış ana vanalar suyun sokaktan kapatılmasını gerektirir ve bu, çoğu belediyenin ev sahiplerinin yapmasını yasakladığı bir şeydir. Ayrıca bir profesyonel çağırmak veya su basıncı regülatörünü ya da su ısıtıcısını değiştirmek de iyi bir fikirdir, çünkü su ısıtıcıları yanlış takıldığında çok tehlikeli olabilir.

Ayrıca, yukarıdaki tüm çabalar başarısız olursa, profesyonelleri çağırma zamanı gelmiştir. Tesisatçılar, düşük su basıncının nedenini hızlı bir şekilde bulabilir ve genellikle sorunu hızlı bir şekilde onarmak için tüm araçlara, parçalara ve bilgiye sahiptirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir