Su ve Sağlık, Su Yumuşatma Cihazları

Sert Su Kaynatmak Onu Yumuşak Hale Getirir mi?

Sert Su Kaynatmak Onu Yumuşak Hale Getirir mi?

Su kaynatmak, içme suyundaki birçok yabancı maddeyi öldürebilir veya giderebilir. Ancak sert suyu kaynatmak onu yumuşak hale getirebilir mi?

Bu sorunun cevabını aşağıdaki rehberde ele aldık.

Önemli Çıkarımlar: Sert Su

  • Hayır, suyu kaynatarak yumuşatamazsınız.
  • Suyu kaynattığınızda geçici sertliği giderir, ancak kalıcı sertliği gideremez.
  • Bir su yumuşatıcı hem geçici hem de kalıcı sertliği gidermek, yumuşak su üretmek ve tesisatınızı kireç hasarından korumak için en iyi çözümdür.

Suyu Kaynatarak Yumuşatabilir misiniz?

Hayır, geleneksel anlamda suyu kaynatarak yumuşatamazsınız. Kaynar su, geçici sertliği giderir- bu, magnezyum ve kalsiyum karbonatın neden olduğu sertliktir. Bu mineral formları ısıtıldığında çökelir, bu da kaynar su ile giderilebilecekleri anlamına gelir.

Suyu kaynatmak için kullandıktan sonra su ısıtıcınızda veya kahve makinenizde beyaz pullar görmüş olabilirsiniz, bu da suyunuzu kaynatmanın onu gerçekten yumuşatabileceğini düşünmenize yol açar. Ancak bunlar, sadece magnezyum ve kalsiyum karbonatın, kaynatma ile giderilebilen geçici sertlik formlarıdır.

Kaynatma işlemi, kalıcı sertliği- kalsiyum ve magnezyum sülfatların ve klorürlerin neden olduğu sertliği- gidermez. Bu mineraller ısıtıldıklarında çökelmezler ve sudan uzaklaştırılmaları için başka bir yöntem kullanılmalıdır.

Kısacası, suyunuzu kaynatmak onu biraz yumuşatabilir, ancak tamamen yumuşatması olası değildir. Çoğu su kaynağı hem geçici hem de kalıcı sertliğe sahiptir, bu nedenle gerçek anlamda yumuşak su üretmek istiyorsanız, daha kapsamlı bir su arıtma yöntemine ihtiyacınız olacaktır.

Geçici ve Kalıcı Sertlik Arasındaki Fark Nedir?

Geçici sertlik ve suyun kaynatılmasıyla nasıl giderildiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için geçici ve kalıcı sertlik arasındaki farka ayrıntılı olarak bakalım.

Geçici sertlik, kalsiyum ve magnezyum bikarbonatların, yani Ca(HCO3)2 ve Mg(HCO3)2’nin varlığı ile tanımlanır.

Kalıcı sertlik, kalsiyum ve magnezyumun klorürleri ve sülfatlarının (CaCl2, CaSO4, MgCl2 ve MgSO4) varlığı ile karakterize edilir.

Geçici sertlik, su kaynağını kaynatmak suretiyle giderilebildiği için bu şekilde adlandırılır. Kalıcı sertlik, su kaynatıldığında bile suda kalır ve sadece su yumuşatma ile giderilebilir.

Çoğu evde geçici sertlik, kalıcı sertlikten daha baskındır. Bu sizin için iyi bir haber- suyunuzu kaynatarak su sertliğinizin çoğunu giderebileceğiniz anlamına geliyor. Bununla birlikte, çoğu evde kullanılan su kaynaklarında hala geçici ve kalıcı sertlik karışımı bulunur, bu nedenle tek başına su kaynatmak nadiren tam bir su yumuşatma çözümüdür.

Sert Suyun Kaynatılması Sertliği Azaltır mı Yoksa Artırır mı?

Daha önce suyunuzu kaynatmanın geçici sertliği gidereceğinden bahsetmiştik, bu yüzden kaynatma sonucunda suyunuzun daha yumuşak olacağını düşünebilirsiniz.

Ancak, ısıya maruz kalmak aynı zamanda saf suyun buharlaşmasına neden olur, bu da daha az miktarda suda aynı konsantrasyonda kalıcı sertlik mineralleri olduğu anlamına gelir.

Bu fenomene dayanarak sert suyun kaynatılmasının sertliği azaltabileceğini veya artırabileceğini iddia eden resmi bir kaynak bulamadık. Anlayabildiğimiz kadarıyla, suyunuzu kaynatmak yine de onu biraz daha yumuşak hale getirecektir çünkü su moleküllerinin küçük kaybı, geçici sertlik minerallerinin çökelmesini dengelemeyecektir.

Sert Suyun Kaynatılması Sertliği Azaltır mı Yoksa Artırır mı?
Sert Suyun Kaynatılması Sertliği Azaltır mı Yoksa Artırır mı?

Kaynatarak Geçici Sertlik Nasıl Giderilir

Suyunuzu kaynatarak geçici sertliği gidermek için şu adımları izleyin:

  1. Suyu kaynama noktasına getirin ve birkaç dakika bekletin.
  2. Suyun soğumasını bekleyin. Tencerenin dibinde beyaz mineral parçacıkları görmelisiniz.
  3. Mineral pullarını geride bırakarak suyu tencerenin üstünden alın.
  4. Geçici sertlik mineralleri olmadan tencereden daha fazla su almak için suyu süzgeçten geçirebilirsiniz. Ancak, beyaz pullar çok hassastır ve kolayca küçük parçalara ayrılabilir, bu da su kaynağınızı yeniden kirletebilir, bu nedenle bu toplama yöntemini kullanırken bunu aklınızda bulundurun.

Sert Suyun Kaynatılması Onu Geçici Olarak Yumuşatır mı?

Bazı kaynaklarda, sert suyun kaynatılmasının kalsiyum ve magnezyum tuzlarının çözünürlüğünü artırdığı için geçici olarak yumuşattığı söylendiğini gördük. Bu bilginin muhtemelen ilk olarak “geçici sertlik” ve “kalıcı sertlik” terimlerini yanlış anlayan biri tarafından paylaşıldığını ve o zamandan beri diğer kaynaklar tarafından yayıldığını düşünüyoruz.

Çevrimiçi olarak bir şey paylaşmadan önce kaynaklarımızı her zaman doğruluyoruz ve yalnızca yetkili eğitim kurumu web sitelerinden veya resmî web sitelerinden bilgi alıyoruz.

Sert suyun kaynatılmasının geçici olarak yumuşamasına neden olduğunu gösteren meşru bir kanıt bulamadık. Sert suyu geçici olarak yumuşatmak için kaynatmak (ki bu yanlıştır) ile sert suyu geçici sertliği gidermek için kaynatmak (ki bu doğrudur) arasında bir fark vardır.

Geçici Sertliği Gidermek İçin Su Ne Kadar Kaynatılmalıdır?

Geçici sertliği gidermek için suyu en az iki dakika kaynatmanız gerekir. Bir su ısıtıcısının kaynama süresi, magnezyum ve kalsiyum karbonatın çökmesine neden olmak için yeterlidir.

Bebek Maması İçin Filtrelenmiş Su Kullanılabilir mi?

Sert Suyu Yumuşatmak İçin Kaynatmaya Değer mi?

Bize göre, birkaç nedenden dolayı sert suyu yumuşatmak için kaynatmaya genellikle değmez.

İlk olarak, sert suyunuzu kaynatmak onu tamamen yumuşatmayacaktır. Geçici sertliği gidermeyi başarsanız bile, kalıcı sertlik şeklinde çözünmüş mineraller içerecektir.

İkinci olarak, suyunuz evinizin tesisat sisteminden geçip bir musluktan çıktıktan sonra kaynatmanın pek bir anlamı yoktur. Çözünmüş kalsiyum ve magnezyum mineralleri içmek için tehlikeli olmadığından (aslında sağlığımız için iyidirler), içme suyunuzdan bunları çıkarmanın bir kazancı yoktur.

Çoğu insan, sert suyun tesisat borularında, cihazlarda ve armatürlerdeki etkilerini önlemek ister ve suyunuz yolculuğunun sonuna ulaştığında onu kaynatarak bunu başarmanın bir yolu yoktur.

Elbette, sadece banyo gibi belirli bir amaç için biraz daha yumuşak sudan yararlanmak istiyorsanız, kaynatmak sizin için yeterli olabilir.

Suyu Yumuşatmanın En İyi Yöntemi: Bir Su Yumuşatıcı Kullanın

Suyu kaynatmak, suyu doğal olarak yumuşatmanıza izin verse harika olurdu. Ancak, yukarıda paylaştığımız gibi, bu yöntemin sınırlamaları vardır ve su yumuşatma ile karşılaştırılamaz.

Hem geçici hem de kalıcı sertliği gidererek suyun kalsiyum içeriğini ortadan kaldırmak ve suyu yumuşatmak için en iyi çözüm, tüm ev tipi bir su yumuşatıcıdır.

Suyu yumuşatmak, iyon değişimi adı verilen bir işlemde, kalsiyum ve magnezyum iyonlarının, mineral birikimi ve kireç oluşturamayan sodyum veya potasyum klorür iyonlarıyla değiştirilmesini içerir.

Su yumuşatıcılar, evinize giren ana su borusuna takılır, bu da sıcak ve soğuk suyunuzun yumuşatıldığı anlamına gelir. Musluğunuzdan çıktıktan sonra geçici sertliği gidermek için suyu kaynatmanıza gerek yoktur, çünkü tüm magnezyum ve kalsiyum iyonları zaten giderilmiştir.

Tek Dairelik S400 Su Yumuşatma Sistemi
Tek Dairelik S400 Su Yumuşatma Sistemi

Sonuç

Suyunuzu kaynatmak, bikarbonat (geçici) formundaki kalsiyum ve magnezyum iyonlarını gidermenin hızlı ve ucuz bir yoludur. Ancak %100 yumuşak su üretmeyecek ve suyunuz tesisatınızdan ve su armatürlerinizden geçtikten sonra onu kaynatmanın pek bir anlamı yoktur.

Tüm evinize yumuşak su sağlamak için hala en iyi önerimiz bir su yumuşatma sistemidir. Bu sistemler hakkında daha fazla bilgiyi bizi arayıp öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir