Su ve Sağlık

Yapılandırılmış Su Nedir?

Yapılandırılmış Su Nedir?

Bazen manyetize veya altıgen su olarak da adlandırılan yapılandırılmış su, sözde altıgen bir küme oluşturmak üzere yapısı değiştirilmiş suya denir.

Yapılanmış su savunucuları, yapılandırılmış suyun insan süreçleriyle kirlenmemiş veya kirletilmemiş suyla benzerlikler taşıdığını iddia eder. Bu niteliklerin onu musluk veya filtrelenmiş sudan daha sağlıklı hale getirdiğine inanıyorlar.

Yapılandırılmış su savunucularına göre, bu tür su doğal olarak dağ kaynaklarında, buzul erimelerinde ve diğer el değmemiş kaynaklarda bulunur.

Diğerleri ise normal suyu aşağıdaki yollarla yapılandırılmış suya dönüştürebileceğinize inanır:

Peki, yapılandırılmış su gerçekten tüm bu popülariteyi hak ediyor mu? Öğrenmek için okumaya devam edin.

Sağlık faydaları olduğu iddia ediliyor

Yapılandırılmış suyun destekçileri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok sağlık yararı sunduğuna inanır:

  • enerjiyi artırır
  • konsantrasyonu ve hafızayı geliştirir
  • kilo kaybını ve kilo kontrolünü destekler
  • daha iyi uykuyu teşvik eder
  • sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekler
  • vücudu detoks etmeye yardımcı olur
  • iyi sindirimi teşvik eder ve kabızlığı azaltır
  • daha uzun ömrü teşvik eder
  • cilt görünümünü ve dolaşımı iyileştirir
  • kan şekerini dengelemeye yardımcı olur

Yapılandırılmış suyun arkasındaki fikre göre, suyun vortekslenmesi onu şarj eder ve enerji tutmasına izin verir. İddiaya göre, bu enerji daha sonra vücudu yeniden şarj eder ve sıradan içme suyundan daha kapsamlı bir şekilde nemlendirir.

Ancak bu faydaları destekleyen bir kanıt yok

Yapılandırılmış su hakkında yapılan birçok sağlık iddiasını destekleyen yüksek kaliteli insan çalışmaları mevcut değildir.

Bazı savunucular, manyetize edilmiş, yapılandırılmış su üzerine 2013 yılında yapılan bir çalışmadan alıntı yapmaktadır. Çalışmaya göre, manyetize edilmiş su, diyabetli sıçanlarda 8 hafta sonra kan şekeri seviyelerini düşürmüş ve kan ve karaciğer DNA’sına verilen hasarı azaltmış gibi görünmüştür.

2021 yılında yapılan bir inceleme, hayvan araştırmalarının sürekli olarak manyetize su içmenin sağlık yararlarını gösterdiği, ancak bu etkilerin nasıl gerçekleştiğini ve uzun vadede tüketmenin güvenli olup olmadığını göstermek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu sonucuna varmıştır.

Ancak, yazar, takviye tasarımı ve araştırma yapma da dahil olmak üzere markalara hizmetler sunan bir şirket olan The Nutraceutical Alliance’ın bir çalışanıdır.

Ayrıca, bu özel inceleme, The Nutraceutical Alliance ile yapılandırılmış su satan Defiance Brands, Inc. arasındaki bir sözleşmenin parçası olarak tamamlanmıştır.

Son zamanlarda yapılan birkaç insan çalışması potansiyel faydalar göstermiştir. 2017 yılında yapılan bir çalışmada, 2 hafta boyunca gargara olarak manyetize su kullanan çocuklarda, plak ve tükürükteki Streptococcus mutans (diş çürümesine katkıda bulunan bir bakteri) miktarında önemli düşüşler gözlenmiştir. Ancak, bir kontrol grubu yoktu.

2023 yılında yapılan bir çalışmada, saç dökülmesi olan erkekler 12 hafta boyunca her gün kafa derisine %95 manyetize salin suyu içeren topikal bir losyon uyguladılar. Bu, “kafa derisi otofajisini aktive etti” ve saç sayısını önemli ölçüde artırdı.

Ancak, yine bir kontrol grubu yoktu ve losyonun sonuçlara katkıda bulunabilecek başka içerikler içerip içermediği belirsiz.

2023 yılında yapılan bir başka çalışmada, kadınlar 12 hafta boyunca her gün %93 manyetize salin suyu içeren bir yüz serumu uyguladılar. Cilt nemlenmesinde iyileşme, transepidermal su kaybında azalma ve sebumda azalma ile birlikte kızarıklıkta azalma yaşadılar.

Yine, bir kontrol grubu yoktu ve serumun başka neler içerebileceği belirsiz.

Genel olarak, mevcut tek insan araştırmasının düşük kaliteli olduğunu ve yapılandırılmış suyun savunucuları tarafından yapılan ana sağlık iddialarını değerlendirmediğini söylemek doğru olur.

Ayrıca, mevcut bilimsel bilgiler, yapılandırılmış su hakkında yapılan çoğu iddiaya karşı çıkabilir.

Örneğin:

  • Suyun kimyasal formülü H2O’dur, yani her su molekülü iki hidrojen atomu ve bir oksijen atomu içerir. Yapılandırılmış suyun formülünün H3O2 olduğu söylenir. Ancak suyun kimyasal formülü her zaman H2O olmuştur. Farklı bir kimyasal formül, kimyagerlerin tanımlamadığı farklı bir madde olduğunu gösterir.
  • Yapılandırılmış suyun savunucuları, benzersiz bir altıgen şekle sahip olduğunu iddia eder. Ancak su molekülleri sürekli hareket halindedir. Bu, yapısının sık sık değiştiği anlamına gelir.
  • Lisans öğrencileri tarafından yürütülen ve Journal of Chemical Education’da yayınlanan 2008 tarihli bir çalışmada, suyu manyetize etmenin gerçekten bileşimini değiştirip değiştirmediğini görmek için su manyetize edilmeden önce ve sonra incelendi. Sonuçlarına göre, manyetize suda sertlik, pH veya iletkenlik açısından önemli bir değişiklik görülmedi.

Yapılandırılmış su hakkındaki iddiaların çoğu, Dr. Mu-Shik Jhon’un “Su Bulmacası ve Altıgen Anahtar: Altıgen Suyun Bilimsel Kanıtı ve Sağlığa Olumlu Etkisi” adlı kitabından gelmektedir ve bu kitap uzmanlardan ciddi eleştiriler almıştır.

Normal İçme Suyunun Hala Pek Çok Faydası Var

Tıbbi araştırmalar uzun zamandır suyun sağlık yararlarını desteklemektedir. İyi bir sağlık için suyun yapılandırılmış olması gerekmez.

Muhtemelen günde sekiz bardak su içme tavsiyesini duymuşsunuzdur, ancak bu kesin bir kural değildir.

Örneğin, aşağıdaki durumlarda daha fazla su içmeniz gerekebilir:

  • çok aktifseniz
  • hamileyseniz veya emziriyorsanız
  • sıcak veya nemli bir iklimde yaşıyorsanız
  • viral veya bakteriyel enfeksiyon dahil olmak üzere bir hastalığınız varsa

Ancak genel olarak, aşağıdaki durumlarda büyük olasılıkla yeterince su alıyorsunuzdur:

  • gün boyunca veya susadığınızda su içiyorsanız
  • doğal olarak su içeren bol miktarda meyve ve sebze yiyorsanız
  • sık susamıyorsanız
  • genellikle soluk veya berrak idrara sahipseniz

Sulu kalmak önemlidir, ancak çok fazla su içmek de mümkündür.

Özetle

Yapılandırılmış su satan şirketler, faydaları hakkında bazı abartılı iddialarda bulunuyorlar.

Ancak, bu iddiaların arkasında hiçbir kanıt yok, hatta “yapılandırılmış su” diye bir maddenin var olduğuna dair ikna edici bir kanıt bile yok.

Hem filtrelenmiş hem de musluktan gelen normal içme suyu, çok daha düşük bir fiyata gerçek faydalar sunar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir