Su ve Sağlık

Ölü Su Nedir ve İçmek Zararlı mı?

Ölü Su Nedir ve İçmek Zararlı mı?

Hiç “ölü su” olarak adlandırılan bir içme suyu kaynağı duydunuz mu? Bu ne anlama geliyor diye merak mı ediyorsunuz? Bu makalede bilmeniz gereken her şeyi ele aldık.

Not: Burada, suyun içerdiği bileşenler açısından ölü suyu tartışıyoruz. Durağan su ya da denizcilik terimi olarak ölü suyu kastetmiyoruz.

Ana Noktalar:

  • Ölü su, mineraller, tuzlar ve diğer sağlıklı iyonlardan arındırılmış sudur.
  • Bu su, düz, sade veya tatsız bir tada sahip olduğu için bazen “ölü” olarak adlandırılır.
  • Doğal su kaynakları genellikle ölü değildir. Genellikle ölü su, ters osmoz, su damıtma ve deiyonizasyon gibi su arıtma işlemleri sonucunda elde edilir.
  • Ölü suyun kalitesini, bir mineralizasyon su filtresi veya mineral su damlaları kullanarak artırabilirsiniz.

Ölü Su Nedir?

Ölü su, tüm minerallerden ve yüklü iyonlardan arındırılmış sudur.

Suyun doğal olarak ölü olması nadirdir. Çevredeki su, bulunduğu ortamdan kaya ve topraklardan topladığı mineraller, tuzlar ve diğer iyonlar ve metaller içerir.

Bazı su kaynakları, kaynağına bağlı olarak diğerlerinden daha fazla mineral içerir. Örneğin, yeraltı su kaynakları, yeraltı akiferlerini çevreleyen kayalardan dolayı genellikle yüksek mineral içeriğine sahiptir.

Genellikle, ölü su, ters osmoz sistemi, su damıtıcısı veya deiyonizasyon (DI) makinesi ile suyun arıtılmasıyla elde edilir.

Bu sistemler, sudan mineralleri ve iyonları çıkarmak için kendilerine özgü süreçleri kullanır. Ters osmoz ve su damıtıcıları bir adım daha ileri gider, tüm çözünmüş katıları çıkarır ve neredeyse tamamen saf su üretir.

Ölü Su Nedir ve İçmek Zararlı mı?
Ölü Su Nedir ve İçmek Zararlı mı?

Ölü Suya Ne Sebep Olur?

Daha önce belirttiğimiz gibi, ölü su genellikle tuzları, mineralleri ve diğer sağlıklı iyonları çıkaran bir arıtma yöntemi sonucunda oluşur.

Bu işlemlerin kullanılmasının birkaç nedeni vardır- genellikle su kalitesini iyileştirmek, sağlığa zararlı kirleticileri gidermek veya suyu tıbbi sterilizasyon veya kozmetik üretimi gibi belirli bir amaç için uygun hale getirmek amacıyla kullanılır.

Birçok durumda, minerallerin çıkarılması, esas olarak zararlı kirleticileri gidermeyi amaçlayan bir arıtmanın yan etkisidir.

Örneğin, bir içme suyu ters osmoz sisteminin ana amacı, musluk suyu kaynaklarında yaygın olarak bulunan metaller, kimyasallar, pestisitler, ilaçlar, bazı VOC’ler ve diğer potansiyel olarak tehlikeli kirleticileri gidermektir. Ancak, RO süreci o kadar kapsamlı ve titizdir ki, içme suyunun yararlı bir bileşeni olan mineraller de RO membranı tarafından çıkarılır.

Not: Yağmur suyunun saf ve minerallerden arındırılmış olduğu yanılgısı vardır, ancak bu doğru değildir. Yağmur suyu genellikle yüzey suyu ve yeraltı suyuna kıyasla daha düşük mineral, tuz ve diğer iyon seviyelerine sahip olsa da minerallerden tamamen arındırılmamıştır, bu yüzden genellikle ölü su olarak sınıflandırılmaz.

Ölü Su Nedir ve İçmek Zararlı mı?
Ölü Su Nedir ve İçmek Zararlı mı?

Ölü Su Zararlı mı?

Ölü su, zararlı olmasa da özel bir sağlık faydası da sağlamaz.

Normal içme suyu kaynaklarında bulunan iz mineraller, insan sağlığı için gereklidir. Kalsiyum, magnezyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller, vücudumuzun çeşitli işlevlerini sürdürmemize yardımcı olmak için gereklidir, bunlar şunları içerir:

  • Güçlü kemikler ve kaslar için
  • Doğru sinir fonksiyonu için
  • Vücutta kan akışını desteklemek için
  • Organların düzgün çalışması için
  • Kan basıncını ve kan şekeri seviyelerini düzenlemek için

Diyetinizde bu minerallerin ve iyonların eksikliği, eksikliklere yol açabilir. Eksiklik belirtileri, eksik olan minerale bağlı olarak değişiklik gösterir, ancak bağışıklıkta azalma, kas krampları, mide bulantısı, düzensiz kalp atışı ve ekstremitelerde uyuşma veya karıncalanma gibi belirtileri içerebilir.

Ancak, ölü su içmenin sizi herhangi bir mineralden yoksun bırakması pek olası değildir, çünkü bu mineralleri diyetinizden yeterince almanız gerekir. İçme suyu, bu minerallerin bulunup bulunmaması durumunda çok fazla fark yaratmayacak kadar yüksek bir mineral konsantrasyonu içermez.

Ölü sudaki mineral eksikliği, “düz” veya “sade” bir tat oluşturur ki bu hoşunuza gitmeyebilir. Tek su kaynağınız ölü suysa ve susuz kalma motivasyonunuz yoksa, bu uzun vadede bir sorun olabilir.

Ölü Su Nedir ve İçmek Zararlı mı?
Ölü Su Nedir ve İçmek Zararlı mı?

Ölü Suyun Kalitesini Nasıl İyileştirirsiniz?

Ölü suyun zararlı veya tehlikeli olmadığını biliyorsunuz, ancak suyunuzda mineraller içmeyi tercih edebilirsiniz.

Ölü su üreten bir su arıtma sistemi kullanıyorsanız, içme suyunuzu nasıl canlandırabilir ve daha çekici hale getirebilirsiniz?

Ölü suyun kalitesini artırmanın en iyi yolu bir tür yeniden mineralizasyon kullanmaktır. Bu, su arıtma sisteminizin (örneğin, saf ve kirleticilerden arındırılmış içme suyu) faydalarından yararlanmaya devam edebileceğiniz, ancak suyunuzun mineral içeriğini yeniden kazandırarak lezzetli alkali suyun tadını çıkarabileceğiniz anlamına gelir.

Bazı ters osmoz sistemleri, suyun işlendikten sonra sağlıklı mineralleri tekrar ekleyen yerleşik yeniden mineralizasyon post-filtrelerine sahiptir. Bu, ölü suyunuzu hayata döndürmenin en kolay ve en uygun yoludur- ancak elbette, ek bir filtre aşamasının maliyetini de beraberinde getirir.

Ayrıca mineral damlaları ile ölü suyun kalitesini artırabilir ve mineral içeriğini geri kazandırabilirsiniz. Bu konsantre sıvı çözümler, genellikle bir bardak suya damla damla eklenir ve suyun tadını ve alkalinitesini artıran mikro mineraller içerir.

Eğer yeniden mineralizasyon filtresi ile uğraşmak istemiyorsanız veya başka bir su arıtma yöntemi (örneğin su damıtma veya deiyonizasyon) kullanıyorsanız, mineral damlaları harika bir çözüm olabilir. Ayrıca, seyahatlerinizde yanınızda taşıması da kolaydır.

Ölü Su Nedir ve İçmek Zararlı mı?
Ölü Su Nedir ve İçmek Zararlı mı?

Son Söz

Ölü suyunuzun neden olduğuna bakılmaksızın, içme suyunuzdaki mineral eksikliğinin tehlikeli olmadığını bilmek önemlidir, özellikle de bol protein, meyve ve sebze içeren dengeli bir diyet tüketiyorsanız.

Ancak, ölü su içmek zorunda değilsiniz! Ters osmoz sisteminizi terk etmeden veya şişelenmiş suya geçmeden önce, bir su yeniden mineralizasyon filtresi takmayı veya mineral damlaları kullanarak içme suyunuzdaki mineral izlerini geri kazandırmayı düşünün.

Bu, suyunuzun sağlık özelliklerini artırmakla kalmaz, aynı zamanda tadını da iyileştirir, böylece kirleticilerden arındırılmış ancak mineraller açısından zengin suyun her iki dünyasının en iyisini yaşayabilirsiniz.

Ölü Su Nedir ve İçmek Zararlı mı?
Ölü Su Nedir ve İçmek Zararlı mı?

SSS (Sıkça Sorulan Sorular)

Ölü su nedir?

Ölü su, mineraller, tuzlar ve diğer sağlıklı iyonlardan arındırılmış sudur. Genellikle ters osmoz, su damıtma veya deiyonizasyon gibi su arıtma işlemleri sonucunda elde edilir.

Ölü su içmek zararlı mı?

Hayır, ölü su içmek zararlı değildir. Mineraller içermediği için sağlığınıza doğrudan bir zarar vermez, ancak bu mineralleri diyetinizden yeterince almanız önemlidir.

Ölü suyun tadı nasıldır?

Ölü su, düz veya sade bir tada sahip olabilir. Bu, içme suyunuzda bulunmayan minerallerin eksikliğinden kaynaklanır.

Ölü suyu nasıl yeniden mineralize edebilirim?

Ölü suyu yeniden mineralize etmek için mineralizasyon filtreleri veya mineral damlaları kullanabilirsiniz. Bu, suyunuzun tadını ve sağlık özelliklerini artırır.

Bioetix Alkali Filtre yanında, pH test sıvısı ve filtreyi yüksek basınçlardan koruyan basınç tahliye vanası hediye.
Bioetix Alkali Filtre yanında, pH test sıvısı ve filtreyi yüksek basınçlardan koruyan basınç tahliye vanası hediye.

Ters osmoz sistemi kullanıyorum, ölü su içmek zorunda mıyım?

Hayır, ters osmoz sistemi kullanıyorsanız ve ölü su içmek istemiyorsanız, suyunuzu yeniden mineralize etmek için ek çözümler kullanabilirsiniz, böylece içme suyunuzda sağlıklı mineraller bulunabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir