Su ve Sağlık

Sudaki Beyaz Parçalar Neden Oluşur ve Nasıl Giderilir?

Sudaki Beyaz Parçalar Neden Oluşur ve Nasıl Giderilir?

Suyunuzda neden beyaz parçacıklar olduğunu merak ediyor musunuz? Sudaki Beyaz Parçalar..

Bu blog yazımızda, sudaki beyaz lekeler hakkında bilmeniz gereken her şeyi paylaştık, bunların ne olduğunu, tehlikeli olup olmadıklarını ve nasıl çıkarılacaklarını açıkladık.

Özetle:

  • Musluk suyunda beyaz parçacıklar küçük beyaz noktalar veya yüzen beyaz parçalar olarak görünebilir.
  • Suda beyaz noktaların en yaygın nedenleri sert su, tortu ve aşınmış musluk contasıdır.
  • Genellikle beyaz parçacıkları su yumuşatıcı veya tortu su filtresi ile çıkararak sorunu çözebilirsiniz.

Sudaki Beyaz Parçalar Nedir?

Musluk suyundaki beyaz parçalar genellikle yüzen beyaz noktalar veya lekeler olarak görünür. Bu parçacıklar suyun yüzeyinde yüzer veya suyun içinde askıda kalabilirler.

Yüzen beyaz parçacıkların en yaygın nedeni kalsiyum karbonattır. Sert suya sahipseniz, kalsiyum mineralleri borularınızın, tesisatınızın iç yüzeylerinde ve musluklarınızda, su kullanan cihazlarınızda birikebilir.

Bu mineral birikintileri tebeşir kıvamında ve beyazdır, yüzeylerden koparak su kaynağına yeniden girebilir ve suyunuzu beyaz noktalarla kirletebilir.

Suyunuzdaki beyaz parçacıkların daha az olası bir diğer nedeni tortudur. Özel bir kuyu gibi yeraltı suyu kaynağı kullanıyorsanız, suyunuzda beyaz bulanıklık olarak görünen kum gibi tortular bulunabilir.

Sudaki Beyaz Parçalar Nereden Gelir?

Suda beyaz parçacıkların olası nedenlerini daha ayrıntılı olarak inceleyelim:

Sert Su

Suda yüzen beyaz parçacıklar genellikle sert sudan gelir.

Sert su, çözünmüş mineraller (özellikle kalsiyum ve magnezyum) içerir. Bu mineraller çözünmüş haldeyken beyaz noktalar olarak görünmezler, ancak yüzeylerde kireç birikintileri bırakabilirler ve bu birikintiler kırılarak su kaynağına yeniden girebilir.

Tortu

Özel bir kuyudan gelen tortu da suyunuzda beyaz noktalar oluşturabilir.

Kuyunuz kuruma noktasına gelmişse veya kuyu pompanız akifere çok yakınsa, su pompalanırken kum çekilmesine neden olabilir ve bu da beyaz bulanıklık olarak görünebilir.

Aşınan Musluk Contası

Son olarak, evinizdeki tek bir armatürden gelen beyaz parçacıkların nedeni aşınan bir musluk contası veya contası olabilir.

Musluk contası, belediye su kaynaklarını dezenfekte etmek için yaygın olarak kullanılan klor veya kloramin ile temas ederse bozulabilir ve su kaynağına katı, lastiksi parçacıklar girebilir.

Bazı musluk contaları siyahtır, bu yüzden bu sorun sadece beyaz musluk contalarınız varsa geçerlidir.

İçme Suyundaki Sudaki Beyaz Parçalar Tehlikeli mi?

Hayır, içme suyundaki beyaz parçacıklar genellikle tehlikeli değildir.

Su sertliği ve tortu estetik sorunlardır. Bu, içme suyunda tüketildiklerinde sağlık üzerinde etkileri olmadığı, ancak evinizin tesisatında ve cihazlarında birikintiler oluşturabileceği ve tesisat sisteminizde aşındırıcı hasara neden olabileceği anlamına gelir.

Tabii ki, sudaki beyaz noktaların gerçekten kalsiyum karbonat veya tortu parçacıkları olduğunu varsayarsak bu doğrudur. Suyunuzda tehlikeli bir şeyin olmadığını belirlemek için suyunuzu test etmek önemlidir, özellikle de özel bir kuyu kullanıyorsanız.

Sudaki Beyaz Parçalar Nasıl Çıkarırsınız?

Beyaz parçacıkları sudan çıkarmak, sorunun nedenine bağlı olarak bir su yumuşatıcı veya tortu filtresi kullanarak yapılabilir.

Aşağıda bu yöntemleri daha ayrıntılı olarak ele aldık.

Sert Su İçin: Su Yumuşatıcı

Sert su mineralleri nedeniyle oluşan beyaz pullar için en etkili arıtma yöntemi su yumuşatma sistemidir.

Su yumuşatıcılar, kalsiyum ve magnezyumu (kireçlenmeye neden olan mineraller) uzaklaştırarak yüzeylerde beyaz kalıntı oluşumunu önler.

Yumuşak su sistemleri, giriş noktası (POE) su hatlarına kurulur, bu nedenle su borularını, cihazları (sıcak su ısıtıcıları dahil) ve armatürleri mineral hasarından korur.

Ayrıca kahverengi veya turuncu parçacıklar, yüzeylerde kahverengi lekeler ve metalik tatlı su fark ettiyseniz, demir sorununuz da olabilir. Su yumuşatıcılar, düşük seviyelerde demiri de uzaklaştırarak yumuşak su üretir.

Tortu için: Tortu Filtresi

Suyunuzda yüzen beyaz veya ten rengi parçacıklar varsa ve su bulanık görünüyorsa, en iyi savunma hattı bir tortu filtre kartuşudur.

Yine, birçok tortu filtresi giriş noktası üniteleridir, bu nedenle tüm evinizin tesisat sistemini tortu hasarından korurlar. Bu, suyunuz musluktan çıktığında berrak ve tortusuz olması gerektiği anlamına gelir.

Suyunuz aniden her zamankinden daha fazla tortu içeriyorsa, kuyunuzun yapısal olarak sağlam olduğundan emin olmak için profesyonel bir inceleme yaptırmanız da önemlidir.

Bu yöntemler, sudaki beyaz parçacıkları etkili bir şekilde çıkararak daha temiz ve güvenli içme suyu sağlar.

Arıtma cihazlarındaki suyun beyaz, klorlu, kireçli, yağlı gibi akması

Klorlu, beyaz, yağlı, kireçli, kabarcıklı su akması

Su arıtma cihazı ilk kullanımlarda ve filtre değişikliği zamanlarında ilk kullanılan suyun beyaz kabarcıklı, yağlı yada bulutlu bir görünümü vardır bu durum filtre içerisine giren havadan kaynaklıdır. Su arıtma cihazı ilk kullanımda örneğin ilk 5 mikron sediment filtreden geçmektedir filtre içerisinde bir miktar hava vardır ve biz cihaza suyu verdiğimizde bu hava filtre gözeneklerine girer ve filtre suya tam doyuma ulaştığında bu hava kabarcık olayları tamamen kaybolmaktadır bu durum arıtma cihazının yanlış çalışması anlamına gelmez tamamen doğal normal bir durumdur.

Kireçli, beyaz, bulutlu, kabarcıklı su ne zaman geçer?

Arıtma cihazını ne sıklıkla kullandığınıza bağlı olarak 1-4 hafta kadar bu durum sürebilir ilerde her filtre değişiminde bu durumla karşılaşacağınızı da unutmayın veya şebeke suları kesildiğinde de bu durum karşınıza zaman zaman çıkmaktadır. Arıtma cihazında basınç altında tutulan su bardağa doldurulduğunda serbest hale gelir ve su bardağında kireç, klor, bulut, yağlı gibi su görüntüsü oluşturur bardağı doldurduğunuzda ağzı açık şekilde bir miktar beklettiğinizde sıkışan hava sudan çıkar ve su berrak hale gelir. Bu mikro hava kabarcıkları zararlı bir durum değildir bildiğiniz havadaki soluduğumuz hava ile aynıdır.

Teknik olarak anlatım

Arada bir bardak su alırsınız ve bulutlu, yağlı, kireçli, klorlu görünür belki de sütlü daha iyi bir terimdir. Birkaç saniye sonra mucizevi bir şekilde temizlenir! Bulutluluk, borulardaki suyun bardak da ki sudan biraz daha fazla basınç altında olmasından kaynaklanır ve sudaki küçük hava kabarcıkları nedeniyle de kabarcık gibi, hava suyun üstüne yükselir ve yukarıdaki havaya girerek suyu temizler. Beyaz su olarak da bilinen bulutlu su, sudaki hava kabarcıklarından kaynaklanır. Tamamen zararsızdır.

Beyaz akan suyun çözümü var mı?

Bu durumun bir çözümü yoktur tamamen doğaldır ve geçmektedir ve çoğu zaman bu mikro kabarcıklar büyük kabarcıklar haline de dönüşür gazoz soda görünümünü alır.

Sonuç

Suda beyaz pullar veya parçacıklar genellikle endişe verici değildir. Çoğunlukla, yüzeylerde kireç oluşturan doğal olarak oluşan mineraller olan kalsiyum ve magnezyum karbonat nedeniyle oluşurlar.

Bununla birlikte, herhangi bir tür yüzen parçacık içeren suyu içmek istemeyebilirsiniz. Beyaz pulların nedenini arıtmak ve su kalitenizi standartlarınıza geri getirmek için bir su filtresi veya su yumuşatıcı takabilirsiniz.

Sudaki Beyaz Parçalar Neden Oluşur ve Nasıl Giderilir?
Sudaki Beyaz Parçalar Neden Oluşur ve Nasıl Giderilir?

SSS

Suyumda neden beyaz maddeler var?

Suyunuzda büyük ihtimalle beyaz maddeler vardır çünkü suyunuz kireçten gelen parçacıklar içerir. Bu, sert su birikintilerinden kaynaklanır. Musluk suyunuzdaki beyaz maddelerin diğer olası nedenleri, suyunuzdaki tortu veya aşınmış bir musluk contasıdır (eğer conta beyazlamışsa).

Tortu içeren suyu içmek güvenli mi?

Evet, genellikle tortu içeren suyu içmek güvenlidir. Ancak, yüksek seviyelerde tortu, kuyunuzun diğer, daha tehlikeli kirleticilere karşı hassas olduğunu gösterebilir, bu nedenle ani bir tortu artışı fark ederseniz, güvenli tarafta olmak için bir kuyu suyu testi yapmanız önemlidir.

Suyumda yüzen beyaz şeyler nedir?

Musluk suyunuzda yüzen beyaz şeyler büyük ihtimalle kireç parçacıklarıdır. Kireç, sert su mineralleri (özellikle kalsiyum karbonat) yüzeylerde birikinti bıraktığında oluşur. Zamanla, kireç parçaları koparak su kaynağınıza geri döner. Suyunuzu düzenli olarak kullanılan bir su ısıtıcısında veya kahve makinesinde kaynattıktan sonra yüzen kireç parçalarını fark edebilirsiniz.

Beyaz parçacıklar içeren suyu içmek güvenli mi?

Evet, genellikle beyaz parçacıklar içeren suyu içmek güvenlidir, çünkü bu parçacıklar genellikle sert su minerallerinden kaynaklanır. Kalsiyum ve magnezyum karbonat insan sağlığı için faydalıdır, ancak su kalitesini etkileyebilir (yüzen parçacıklar içeren suyu içmek istemeyebilirsiniz) ve borularınıza ve armatürlerinize estetik zarar verebilir. Bu nedenle, evinizin tesisat sistemi için bu parçacıkları gidermeyi düşünebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir