Su ve Sağlık

Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Şehir veya kuyu suyunuzu arıtmak için bir sediment filtresi kullanmayı mı düşünüyorsunuz?

Bu tür su filtresi hakkında bilmeniz gereken her şeyi, ne olduğu, nasıl çalıştığı, nerelerde kullanıldığı ve avantajları ile dezavantajlarını burada bulabilirsiniz.

Önemli Noktalar:

Sediment filtresi, pas, toz, kir, kum, çakıl ve diğer askıda kalan katı maddeleri filtreleyen bir filtredir. Farklı türde sediment filtreleri arasında kıvrımlı filtreler, ip sarımlı filtreler, spin-down filtreler, torba filtreler ve melt-blown filtreler bulunur. Tüm tesisat sisteminizi partiküllerden korumak için bir ev tipi su filtresi tercih edin.

Sediment Filtresi Nedir?

Sediment filtresi, su kaynağından gelen tortuları arıtan bir su filtresi türüdür.

Bir ev tipi sistemde sediment filtresinin amacı, su kalitesini artırmak ve boruları, cihazları ve armatürleri tortu hasarından korumaktır.

Toru, borulara zarar verebilir, cihazları tıkayarak verimliliğini azaltabilir ve koku ile tat sorunlarına neden olabilir.

Bir sediment su filtresi, bu sorunlara yol açan partikülleri giderir, suyunuzu daha temiz, daha lezzetli ve borularınıza daha az zarar verir hale getirir.

Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır?
Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Sediment Tortu Filtresi Nasıl Çalışır?

Sediment tortu filtresi, mekanik filtrasyon olarak bilinen bir süreçle çalışır.

Bu süreç, su moleküllerinin filtre gözeneklerinden geçmesine izin verirken, büyük partiküllerin filtre ortamından geçmesini engeller.

Mekanik bir filtreyi, suyun deliklerden akmasına izin veren, ancak süzmek istediğiniz yiyeceklerin (örneğin makarna veya sebzeler) kaçmasını önleyen bir süzgeç gibi düşünebilirsiniz.

Farklı sediment filtreleri, partikülleri azaltmak için kendi tekniklerine sahiptir. Bazı filtreler çok geniş bir yüzey alanına sahiptir ve büyük miktarda kalıntıyı yakalayabilirken, diğerleri derinlik filtrasyonu kullanır; bu tür filtrelerde, su filtre merkezine ulaştıkça gözenek boyutunun giderek azaldığı katmanlar ve katmanlar bulunur.

Farklı Türde Sediment Filtreleri

İşte en yaygın sediment filtresi türleri:

Pileli Filtreler

Pileli filtreler veya yüzey filtreleri, akordeon şeklinde olup, çok geniş bir yüzey alanına sahip birden fazla filtre ortamı katmanı kullanır. Bu filtreler, tortuları filtre katmanlarında hapseder ve hapsolan kalıntılar, mekanik filtreleme sürecini destekleyerek verimliliğini artırır. Pileli bir filtreyi yıkayıp tekrar kullanabilirsiniz.

İp Sarımlı Filtreler

İp sarımlı filtreler, polipropilen iplik, pamuk veya polyesterden yapılır ve adından da anlaşılacağı gibi, sıkıca bir çekirdek etrafına sarılmıştır. Filtrenin tasarımıyla üretilen kademeli yoğunluk, partikülleri yakalamada son derece etkilidir ve filtrenin merkezine doğru gidildikçe daha ince hale gelir. İpler, birikmiş kalıntılar nedeniyle gevşemeye başladığında filtreyi değiştirmek gerekir.

Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır? Değişim
Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Spin-Down Döndürme Filtreler

Spin-down döndürme filtreler, büyük görünür kalıntılar ve sedimentler için yaygın bir ev tipi su filtresi çözümüdür. Bu filtreler, suyu yüksek hızlarda döndürerek, merkezkaç kuvveti kullanarak katı maddeleri haznenin dışına yönlendirir ve bu maddeler haznenin tabanına yerleşir. Spin-down filtrelerde, sedimentin hazneden dışarı atılmasını sağlayan bir valf bulunur, böylece tekrar tekrar kullanılabilirler.

Torba Filtreler

Torba filtreler, genellikle polipropilen veya polyester keçe malzemeden yapılmış bir torbadan su geçiren, daha az kullanılan bir filtre türüdür. Bu filtreler, filtrenin malzemesine bağlı olarak 1 mikron kadar küçük veya 200 mikron kadar büyük sedimentleri çıkarabilir. RO ön filtrasyon gibi çeşitli uygulamalarda kullanılırlar.

Melt-Blown Filtreler

Melt-blown filtreler, bir dönen mil üzerinde eriyik üfleme yoluyla üretilen katmanlı liflerden yapılmış silindirik kartuşlardır. Bu filtreler, suyun filtrenin daha yoğun iç çekirdeğine doğru akarken giderek daha küçük mikron boyutundaki sediment parçacıklarını filtrelediği derinlik filtreleridir. Melt-blown filtreler, 10 mikron kadar küçük tortuları hapsedebilir.

Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır? Değişim
Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Sediment Filtresi Neyi Giderir?

Bir sediment su filtresi, çıplak gözle görülebilen tüm partikül maddeleri giderir, bunlar arasında:

  • Kum
  • Kir
  • Toz
  • Pas
  • Kalıntılar
  • Çakıl
  • Bulanıklık
  • Bulutlanma
  • Renk bozulması

Sediment su filtresi neyi gideremez?

Bu filtrenin ağır metalleri, kimyasalları, mikroorganizmaları veya çözünmüş maddeleri gidermesini beklemeyin – bu maddeler filtrenin gözeneklerinden kolayca geçecektir.

Sediment Filtresi Mikron Boyut Aralığı

Sediment su filtresindeki gözeneklerin boyutuna, filtrenin mikron derecesi denir. Filtrenin mikron boyutu ne kadar küçükse, filtre o kadar geniş bir tortu yelpazesini yakalar.

Örneğin, 10 mikronluk bir filtre satın aldığınızı varsayalım. Bu filtre, 10 mikron boyutuna kadar olan tüm kirleticileri giderir. 10 mikrondan daha küçük olan partiküller ise filtre gözeneklerinden geçecek kadar küçük olacaktır.

Sediment filtreleri için mikron boyutu 1 mikrondan 200 mikrona kadar değişir. İhtiyacınız olan filtre mikron derecesi, sudan çıkarmanız gereken partiküllerin boyutuna bağlıdır.

Sediment filtrasyonunun amacı, mümkün olduğunca çok safsızlığı gidermek değildir. Mikron boyutu çok küçük olursa, çok fazla kirletici filtre ortamında birikerek filtrenin daha hızlı tıkanmasına neden olur ve daha sık filtre değişimi gerektirir.

Karbon ve KDF filtreleri gibi, sediment kartuşunun aşağı akışında kullanabileceğiniz ve daha küçük kirleticileri giderebilecek diğer filtre ortamları da vardır. Sediment filtreleri, suyunuzdaki en büyük partiküllere karşı ilk savunma hattı olarak işlev görür.

Nominal vs Mutlak Mikron Dereceleri

İki tür sediment su filtresi mikron derecesi vardır: mutlak ve nominal.

Nominal derecelendirme, filtrenin o mikron derecesindeki partiküllerin %95’ini gidereceğini, mutlak derecelendirme ise o mikron derecesindeki tüm partiküllerin %100’ünün giderilmesini garanti eder.

Belirli bir kirleticiyi tamamen ortadan kaldırmak istiyorsanız, mutlak filtreler iyi bir tercih olabilir, ancak nominal filtreler en yaygın kullanılanlardır.

Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır? Tesisat Görünümü
Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Sediment Filtreleri Nerelerde Kullanılır?

Sediment su filtresi birkaç farklı durumda kullanılabilir:

Çoklu Filtre Sistemleri

Sediment filtreleri genellikle çok aşamalı su filtrasyon sistemlerinde ilk filtre aşaması olarak bulunur.

Örneğin, karbon blok veya KDF filtre kartuşlarına sahip bir ev tipi su filtreleme sistemi, bir sediment filtresiyle başlayabilir.

Veya bir tezgâh altı ya da tezgah üstü ters osmoz sistemi, ilk filtre aşaması olarak bir sediment filtresi kullanabilir.

Burada sediment filtresinin iki amacı vardır: su kalitenizi iyileştirmek ve tesisatınıza zarar gelmesini önlemek, ayrıca sonraki filtre aşamalarının tıkanmasını önlemek.

Sediment partikülleri, çoğu çözünmüş kirleticiden daha büyüktür, bu nedenle karbon blok filtrelerin ve ters osmoz membranlarının gözeneklerini tıkarlar. Bir sediment su filtresi, suyun bu filtre aşamalarından geçmeden önce sedimentleri giderir, bu da onların tıkanmasını ve verimsiz hale gelmesini önler.

UV Arıtıcılar

Sediment filtreleri, UV su arıtma sisteminin ön filtresi olarak da yaygın şekilde kullanılır.

Bir UV sistemi, mikroorganizmaları (bakteri ve virüsler gibi) UV ışığına maruz bırakarak öldürür, bu da onların DNA’sını bozarak çoğalmalarını engeller.

Eğer suyunuz bulanıksa veya sediment açısından zenginse, bu durum UV sisteminin etkinliğini azaltır çünkü sediment partikülleri, UV ışığının mikroorganizmalara nüfuz etmesini engeller, bu da bazı zararlı patojenlerin kalmasına neden olabilir.

Bir sediment su filtresi, suyun UV işleminden önce sedimentleri giderir, böylece su berrak hale gelir ve UV filtresi tüm mikroorganizmaları etkili bir şekilde hedef alabilir.

Su Yumuşatıcılar

Çoğu su yumuşatma sistemi, bir sediment ön filtrasyon kartuşu ile birlikte gelir.

Sert su kaynağındaki sediment, su yumuşatma reçinesi içinde birikebilir ve yumuşatma kapasitesini azaltabilir.

Ayrıca sediment, su yumuşatıcı bileşenlerine, özellikle de hassas venturi valfine zarar verebilir ve tıkanmasına neden olabilir.

Bir sediment ön filtresi, bu büyük partikülleri giderir ve yumuşatma sürecini engellemelerini önler, bu da reçinenin ömrünü uzatır ve optimal yumuşatma kapasitesini sürdürmesine yardımcı olur.

Bağımsız Filtreler

Son olarak, bir bütün ev sediment filtresini herhangi bir başka su arıtma aşaması olmadan bağımsız bir filtre olarak kurabilirsiniz.

Eğer suyunuz sediment açısından zenginse ama başka türlü temizse, yalnızca bir sediment su filtresi işinizi görecektir.

Filtre, çeşitli boyutlardaki partikülleri (filtrenin mikron derecesine bağlı olarak) gidererek, tesisatınızı, armatürlerinizi ve su kullanan cihazlarınızı sedimentin neden olduğu aşındırıcı hasardan veya tıkanmadan korur.

Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır? Tesisat Görünümü
Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Daire Girişi Sediment Filtreleri vs Kullanım Noktası Sediment Filtreleri

Peki, ne zaman bir giriş noktası (tüm ev) sediment filtresine ve ne zaman bir kullanım noktası filtresine ihtiyaç duyabilirsiniz?

Evinize su girer girmez sedimenti azaltmak istiyorsanız, bir tüm ev su filtresi kullanmanızı öneririz. Bu, evinizin tüm tesisat sistemini, sıcak ve soğuk su boruları da dahil olmak üzere, sediment hasarından koruyacaktır.

Bir kullanım noktası filtresini ise yalnızca askıda kalan katı maddelere karşı korunması gereken bir POU (kullanım noktası) su filtrasyon sisteminiz varsa kullanmanızı öneririz. Yani, mutfak lavabonuzun altına bir ters osmoz sistemi kurarsanız, suyunuzun askıda partiküller içerip içermediğine bakılmaksızın RO membranını korumak için bir sediment su filtresine ihtiyacınız olacaktır.

Suyunuz çok miktarda sediment içeriyorsa, özellikle bu sediment görünür durumdaysa, her zaman bir tüm ev filtre sistemi öneririz. Bu daha pahalı olabilir, ancak sadece tesisatınızın çok küçük bir yüzdesini koruyacak bir kullanım noktası su filtresi satın almanın bir anlamı yoktur.

Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır?
Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Kimlerin Sediment Filtresine İhtiyacı Var?

Suyunuzda toz, kir, kum, pas veya herhangi bir diğer kalıntı parçacıkları varsa, bir sediment filtresine ihtiyacınız var.

Kuyu suyu kullanıyorsanız, şehir suyu kullananlara göre bir sediment filtresine daha fazla ihtiyaç duyabilirsiniz.

Şehir suyu, evinize ulaşmadan önce işlenir ve bu işlem suyu temiz ve tortusuz hale getirmelidir.

Öte yandan, kuyu suyu, içerdiği kirleticilere bağlı olarak kuyu sahibi tarafından işlenir. Kuyu suyunun sediment içermesi daha olasıdır çünkü bu su, bir tesiste işlem görmemiştir ve pompa, suyla birlikte akiferden kum ve çakıl parçacıkları da çekebilir.

Hala bir sediment filtresine ihtiyacınız olup olmadığından emin değil misiniz? Musluktan bir bardak su doldurun ve birkaç dakika bekletin. Eğer suyunuzda yüzen tortular görüyorsanız, su bulanık görünüyorsa veya bardakta sedimentin dibe çökmeye başladığını fark ediyorsanız, tesisatınızı korumak için bir sediment filtresi kullanmanız yararlı olabilir.

Ayrıca, suyunuzun ne kadar tortu içerdiğini ve tespit edilen sedimentin mikron boyut aralığını doğrulamak isterseniz, laboratuvar testi yaptırabilirsiniz. Bu, durumunuza uygun sediment filtresi türünü seçmenize yardımcı olacaktır.

Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır? Tesisat Görünümü
Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Sediment Filtresi Kurulumu ve Bakımı

Kurulum ve bakım söz konusu olduğunda, sediment filtreleri genellikle fazla zorluk çıkarmaz.

Kurulum süreci, kurulum yeri ve filtre türüne bağlıdır. Bağımsız bir tüm ev su filtresi en fazla işi gerektirir çünkü bu filtreyi kurmak için ana su hattınıza müdahale etmeniz gerekecektir.

Sediment filtrenizin türüne göre adım adım kurulum süreci için kullanıcı kılavuzunuza bakın.

Bakım da oldukça basittir. Kurulum yerinden bağımsız olarak, sediment su filtresinin ortalama ömrü 3-6 aydır.

Sediment su filtresini neden değiştirmeniz gerekiyor? Çünkü filtre, zamanla tortularla tıkanır ve suyunuzu etkili bir şekilde filtrelemeye devam edemez hale gelir.

Spin-down filtreler, tekrar tekrar kullanılabildikleri için daha uzun bir filtre ömrüne sahiptir, ancak yine de filtreyi temizlemeniz (eğer otomatik temizleme özelliği yoksa) ve ortalama olarak her 3-6 ayda bir filtre ekranını değiştirmeniz gerekecektir.

Filtrenizi değiştirmenin zamanı geldiğini, su akış hızının önemli ölçüde yavaşlamasından ve bir zamanlar temiz olan su kaynağınızın tekrar bulanık veya tortulu görünmeye başlamasından anlayabilirsiniz.

Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır? Anahtar İle Sökümü
Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Sediment Filtrelerinin Avantajları ve Dezavantajları

Son olarak, sediment filtreleri hakkında öğrendiklerimize dayanarak, avantajları ve dezavantajlarının hızlı bir özetini yapalım.

Sediment Filtrelerinin Avantajları

  • Suyunuzdaki askıda kalan katı maddelerin neden olduğu hasarlardan tesisat sisteminizi korur.
  • Ayrıca çamaşır makineleri, musluklar, duş başlıkları, bulaşık makineleri ve diğer armatür/cihazları askıda kalan partiküllerin etkilerinden korur.
  • Çok aşamalı bir filtre sisteminde diğer filtre kartuşlarına zarar gelmesini veya tıkanmasını önler.
  • Maliyet açısından etkilidir ve bakımı uygun fiyatlıdır.
  • Kurulumu ve bakımı kolaydır.

Sediment Filtrelerinin Dezavantajları

  • Su tadı üzerinde küçük etkiler yaratabilir, ancak kötü tatların ve kokuların çoğunu gideremez.
  • İçme suyundaki kimyasalları, ağır metalleri veya diğer çözünmüş kirleticileri gidermez.
  • Etkili su arıtımı sağlamaya devam edebilmesi için rutin bakım/filtre değişimi gerektirir.

Sonuç

Bir sediment su filtresi, sudaki askıda kalan partikülleri gidermek için en etkili su arıtma sistemidir.

Özellikle kuyu suyu kullanıyorsanız, sediment filtrasyon kartuşunun koruyucu özelliklerinden büyük ölçüde faydalanabilirsiniz.

Alışverişe başlamadan önce seçeneklerinizi iyi bildiğinizden emin olun ve paranızı harcamadan önce filtrenin olumlu müşteri geri bildirimlerine sahip olduğundan emin olun.

Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır? Ters Ozmoz
Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır?

SSS

Sediment filtresi ne işe yarar?

Sediment filtresi, sudaki pas, kir, kum, toz ve çakıl gibi askıda kalan partikülleri gidermek için kullanılır. Bu filtre, suyun kalitesini artırır ve tesisat sisteminizi bu tür partiküllerin neden olabileceği hasarlardan korur.

Kuyu suyu için neden bir sediment filtresi önerilir?

Kuyu suyu genellikle şehir suyuna göre daha fazla tortu içerir, çünkü işlenmemiştir ve akiferden suyla birlikte kum ve çakıl parçacıkları da çekilebilir. Sediment filtresi, bu partikülleri gidererek suyunuzu temizler ve tesisatınızı korur.

Sediment filtresi ne sıklıkla değiştirilmelidir?

Sediment filtresi, ortalama olarak her 3-6 ayda bir değiştirilmelidir. Filtre, zamanla tıkanarak suyunuzu etkili bir şekilde filtreleyemez hale gelir, bu nedenle düzenli filtre değişimi gereklidir.

Sediment filtresi suyun tadını değiştirir mi?

Sediment filtresi suyun tadı üzerinde küçük etkiler yaratabilir, ancak suyun kötü tat ve kokularını tamamen gideremez. Kimyasallar, ağır metaller gibi çözünmüş kirleticileri gidermek için başka filtre türleri gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir