Su ve Sağlık, Su ve Çevre Sağlığı

Su Bulanıklığı Nasıl Giderilir

Su Bulanıklığı Nasıl Giderilir

Su bulanıklığı, özel bir konut kuyusuna sahipseniz ve içme suyunuz renk değiştirmiş, bulanık veya içinde yüzen partiküller varsa, muhtemelen bir bulanıklık sorununuz var demektir.

Burada, mevcut bulanıklık türüne göre su bulanıklığını nasıl arıtma yapılacağına dair en iyi ipuçlarımızı paylaştık. Ayrıca, kırsal bölgelerdeki yüzey suyundaki bulanıklığı gidermek için birkaç yöntem de sunduk.

Önemli Noktalar:

  • Suyun bulanıklığı, suyun berraklığını azaltan bir bulanıklık veya kirli görünüm anlamına gelir.
  • Silt, kum, tanenler, kil, algler ve demir, renk değişimi, bulanıklık veya bulanık kuyu suyunun yaygın nedenlerindendir.
  • Bulanık kuyu suyunu gidermenin en iyi yöntemleri; sediment filtrasyonu, yumuşatma filtreleri, demir ve mangan filtreleri, klor enjeksiyon sistemleri ve ters osmoz sistemleridir.

Su Bulanıklığı Nedir?

Sudaki bulanıklık, askıda kalan partiküllerin varlığı nedeniyle oluşan bulutluluk, renk değişimi veya kirli görünümdür.

Askıda veya çözünmüş katı maddeler, ışığı dağıtarak suyun berraklığını azaltır. Sudaki bulanıklık seviyesi NTU, yani Nephelometrik Bulanıklık Birimleri ile ölçülür.

Sudaki bulanıklık düzenlemelere tabidir: ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), bulanıklığa katkıda bulunan birçok kirleticinin potansiyel estetik etkileri nedeniyle ikincil içme suyu standardı olarak 5 NTU belirlemiştir.

Bulanık Suya Ne Sebep Olur?

Bulanık kuyu suyunun birkaç farklı nedeni olabilir, bunlar şunlardır:

  • Kum
  • Silt
  • Tanenler
  • Kil
  • Algler
  • Bakteriler
  • Daha ince organik madde parçacıkları
  • Çökelmiş demir
  • Diğer renkli organik maddeler

Bu partiküller çeşitli kaynaklardan gelir. Nehir suyu, nehir kıyılarından kaynaklanan erozyon nedeniyle bulanık olabilir. Birçok insan faaliyeti, erozyon sürecine katkıda bulunur veya bu süreci hızlandırır.

Yeraltı suyunda, bulanıklık genellikle kuyu akiferinde kum, çakıl ve sediment bulunmasından kaynaklanır.

Kuyu pompanız akiferin dibine daha yakın bir konumda yer alıyorsa ve suyla birlikte kum çekiyorsa ya da kuyu ekranınız hasar görmüş veya bozulmuşsa, yüksek bulanıklık olasılığı artar.

Ayrıca, kuyunun yakınında sızıntı yapan bir septik sistem, akiferin çevresindeki topraklarda ve kayalarda yüksek demir seviyeleri, hasar görmüş kuyu gövdesi ve kırık veya hasarlı bir kuyu kapağı da kuyuda bulanıklığa neden olabilir.

Bulanık Su Tehlikeli Midir?

Çoğu durumda, içme suyundaki orta ila yüksek düzeydeki bulanıklık insan sağlığı için tehlikeli değildir.

Bulanıklığa katkıda bulunan kirleticilerin çoğu sağlık üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olmasa da kuyunuza ve tesisatınıza aşındırıcı zararlar verebilir, borularınızı ve cihazlarınızı tıkayabilir veya yüzeylerde lekelere neden olabilir.

Ancak, pestisitler, toksik organik bileşikler, ağır metaller ve mikroorganizmalar gibi kirleticilerin, sudaki askıda kalan katı maddelere yapışması mümkündür ve bu kirleticilerin birçoğu sağlık riski oluşturabilir.

Bu nedenle, suyunuzun içerdiği şeyleri, sadece görebildiklerinizin ötesinde, test etmek önemlidir.

Belediye Suyundaki Bulanıklığın Giderilmesi

Su arıtma tesisleri, suyun bulanıklığını gidermek ve kamu içme suyu kaynaklarını temiz ve güvenli hale getirmek için birkaç işlem kullanır.

Bu işlemler arasında, kolloidal partiküllerin bir araya gelerek (topaklanarak) daha kolay bir şekilde sedimentasyon ile çıkarılmasını sağlayan koagülasyon ve flokülasyon bulunur.

Suyun birkaç saat boyunca bekletilerek partiküllerin kabın dibine çöktüğü ve üstteki berrak suyun başka bir yere dekante edildiği çökelme ve dekantasyon, bir arıtma tesisinde bulanıklığı azaltmak için kullanılabilecek diğer bir yöntemdir.

Daha ince partikülleri çıkarmak için, çakıl/kum filtrasyonu gibi ek aşamalar da kullanılabilir.

Kuyu Suyundaki Bulanıklık Nasıl Giderilir

Kuyu suyundaki bulanıklığı gidermenin en iyi yolu, bulanıklığın nedenine bağlıdır.

İşte dikkate almanız gereken bazı seçenekler:

Sediment Filtresi

Sediment filtresi, bulanıklığa katkıda bulunan kum, çakıl, kir ve pas gibi askıda kalan katı maddeleri gidermek için en iyi çözümdür.

Birçok farklı türde sediment filtresi mevcuttur, bunlar arasında kartuş tipi kıvrımlı veya döndürülmüş filtreler ve spin-down filtreler bulunur.

Hangi tür sediment filtresinin sizin için uygun olduğu, suyunuzdaki bulanıklığa neden olan askıda kalan partiküllerin boyutuna bağlıdır. Kartuş tipi filtreler, daha küçük sedimentler (yaklaşık 5-50 mikron) için en iyisidir, spin-down filtreler ise büyük sediment partikülleri (100-200+ mikron) için en uygundur.

Tüm su kaynağınızdaki bulanıklığı gidermek ve tesisatınızı, armatürlerinizi ve cihazlarınızı sediment hasarından korumak istiyorsanız, özel olarak tasarlanmış tüm ev sediment filtreleri satın almanızı öneririz.

Ters osmoz sistemleri, tüm ev filtrasyon sistemleri ve su yumuşatıcılar gibi birçok su arıtma sistemi, bulanıklığı mümkün olduğunca erken gidermek ve sonraki arıtma aşamalarına zarar gelmesini önlemek için bir sediment ön filtresine sahiptir.

Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır?
Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Tanen Filtresi

Eğer suyunuzdaki bulanıklık tanenlerden kaynaklanıyorsa, tanen filtresi en iyi bulanıklık giderme yöntemidir.

Tanenleri azaltabilen veya giderebilen birkaç farklı filtreleme süreci vardır, bunlar arasında iyon değişimi, ters osmoz ve oksidasyon bulunur.

Bazı üreticiler, tanenleri gidermek için özel olarak tasarlanmış ve bu şekilde açıkça etiketlenmiş arıtma sistemleri satmaktadır.

Bir dizi kirleticiyi giderebilen bir sistem satın almak istiyorsanız, sistemin tanenleri giderebildiğini gösteren test verilerini kontrol edin veya emin olmak için üreticiye danışın.

Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır? Değişim
Sediment Filtresi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Demir/Manganez Filtresi

Eğer suyunuzdaki renk değişikliği ve bulanıklık demir veya manganez varlığından kaynaklanıyorsa, bir kuyu suyu demir ve manganez filtrasyon sistemi bulanıklık tedavisi için en etkili yöntem olacaktır.

Demir ve manganezi gidermek için birkaç farklı su arıtma yöntemi mevcuttur, bunlar arasında:

  • Hava enjeksiyonu/oksidasyon sistemleri
  • Kimyasal enjeksiyon sistemleri
  • Oksitleyici medya sistemleri
  • KDF kartuş tabanlı filtrasyon sistemleri

Klorlama

Bakteriyel kontaminasyonun neden olduğu bulanıklığı tedavi etmek için sürekli klorlama sistemi öneririz.

Klor enjeksiyon sistemleri, suyu ölçülü miktarda klor ile tedavi eder ve bu da bakteriler gibi mikroorganizmaları öldürür.

Klorlama, demir bakterilerini etkili bir şekilde öldüren tek konut su arıtma yöntemlerinden biridir – bu da suyunuzda bulanıklığa neden olabilecek ve kuyu ve tesisat sisteminizi tıkayabilecek bir yapışkan madde olabilir.

Ters Osmoz Sistemi

Eğer bulanık suyunuz birden fazla askıda partikül türünün birleşiminden kaynaklanıyorsa ve bu partiküller nispeten düşük seviyelerde mevcutsa, ters osmoz sistemi bulanıklığı azaltmanın en iyi yoludur.

RO sistemleri, sediment filtrasyonu, karbon filtrasyonu ve membran ayırma gibi çok aşamalı bir filtrasyon süreci kullanır. Ters osmoz süreci, sudaki toplam çözünmüş katı maddelerin %99,99’una kadarını azaltacak kadar etkilidir – bu da suyunuzdaki bulanıklığın nedeninin büyük olasılıkla giderileceği anlamına gelir.

Ancak, bir uyarı: RO sistemi yalnızca hafif ila orta seviyedeki bulanıklık seviyelerini tedavi etmek için kullanılabilir. Eğer kuyu suyunuzda çok yüksek seviyelerde sediment, demir veya organik madde varsa, bu partikülleri azaltmak ve RO filtrasyon sisteminin tıkanmasını önlemek için bir ön arıtma sistemi kurmanız gerekecektir.

Yenilenmiş Murica 75 Su Arıtma Cihazı - En İyi Su Arıtma Cihazı
Yenilenmiş Murica 75 Su Arıtma Cihazı – En İyi Su Arıtma Cihazı

Kırsal Bölgede Suyun Bulanıklığını Nasıl Giderebiliriz

Uzak bir bölgede seyahat ediyorsanız ve bulanık suyu daha güvenli hale getirmek için nasıl arıtacağınızı merak ediyorsanız, işte önerilerimiz:

Bez Filtrasyonu

Hızlı bir şekilde DIY (kendin yap) su filtrasyon çözümüne ihtiyacınız varsa, bez filtrasyonu yöntemi yeterli olacaktır.

Bunun için bir bez, boyun fuları veya başka temiz bir giysi parçasına ihtiyacınız var.

Bezi bir kovanın veya kabın üstüne sıkıca gerin, ardından bezi yerinde tutarken suyu yavaşça üzerine dökün. Su, malzemenin içinden geçip kovaya toplanırken, büyük sedimentler ve askıda kalan partiküller malzemenin yüzeyinde toplanır.

Bez filtrasyonu, bulanıklığı azaltmanın basit bir yoludur, ancak filtrasyon kapasitesi ve etkinliği kullanılan malzemeye bağlıdır ve patojenleri gidermeyeceği için suyunuzu mikrobiyolojik olarak güvenli hale getirmez.

Taşınabilir Su Filtresi

Taşınabilir su filtresi, aynı zamanda sırt çantalı su filtresi veya acil durum hazırlık filtresi olarak da bilinir, vahşi doğada su kaynağınızdan bulanıklığı gidermek için harika bir iş çıkarır.

Taşınabilir su filtreleri, büyük askıda kalan katı maddelerden küçük mikroorganizmalara kadar tüm kirleticileri yakalayan küçük gözeneklere sahip mikro filtreler kullanır. Filtreler geri yıkanabilir, böylece filtre ortamındaki kalıntıları temizleyip tekrar tekrar kullanabilirsiniz. Arıtılmış su içmek için güvenlidir ve daha çekici bir görünüme ve kaliteye sahiptir.

Taşınabilir Su Filtresi
Taşınabilir Su Filtresi

Sonuç

Sizin için en uygun bulanıklık azaltma yöntemi, tam olarak neyle karşı karşıya olduğunuza bağlıdır.

Sudaki bulanıklık, bir kuyu kaynağından diğerine farklı görünebilir. Eğer suyunuzdaki bulanıklığın nedenini bilmiyorsanız, bu kılavuzda bahsedilen tüm olası kirleticileri test ettirin.

Ardından, su kalitenizi iyileştirmek ve kuyu veya tesisat sisteminize zarar gelmesini önlemek için uygun bir arıtma yöntemi seçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir