Cilt Bakımı ve Güzellik

Antiperspirant mı Deodorant mı: Farkları Neler?

Antiperspirant mı Deodorant mı: Farkları Neler?

Biri ter miktarını azaltır, diğeri vücut kokusunu maskeler

Antiperspirantlar ve deodorantlar aynı şey mi?

Tam olarak değil. İkisi de terle, özellikle de koltuk altı teriyle ilgilenir, ancak farklı şekillerde çalışırlar.

Peki, biri diğerinden daha mı iyi? Ve antiperspirant mı yoksa deodorant mı kullanmalısınız?

Dermatoloji uzmanı Lauren Zamborsky, CNP, antiperspirant ve deodorant arasındaki temel farkları ve hangisini tercih etmeniz gerektiğini açıklıyor.

Antiperspirant ve Deodorant Arasındaki Farkı Anlamak

Muhtemelen antiperspirant ve deodorant hakkında birçok sorunuz var: Hangisi daha iyi? Antiperspirant ne anlama geliyor? Deodorant nedir?

Zamborsky, her birinin nasıl çalıştığını açıklıyor.

Antiperspirant Nasıl Çalışır?

Antiperspirant, vücudunuzun ürettiği ter miktarını azaltır. Antiperspirantların ana aktif bileşenlerinden biri, cildinizin dış tabakasındaki gözenekleri tıkayan alüminyum tuzlarıdır.

“Antiperspirantlardaki alüminyum tuzları, ter bezlerinin üst kısmına erişimi kısıtlayarak koltuk altlarındaki ter akışını azaltır,” diye açıklıyor Zamborsky. “Terin serbest bırakılması daha zor hale gelir. Alüminyum tuzları ayrıca koku üretimini azaltmada da rol oynar: Daha az ter, daha az bakteri demektir, bu da daha az koku anlamına gelir.”

Alüminyum içeren bir antiperspirant kullanmanın meme kanseri geliştirme riski konusunda endişeleriniz olabilir.

“Antiperspirantın sık kullanımıyla alüminyumun, meme dokunuza yakın olan ter bezlerinde birikebileceği düşünülüyor. Ancak araştırmalar, alüminyumun meme kanserine neden olabileceğini kanıtlamadı,” diye netleştiriyor. “Ve incelenen meme kanseri dokusunda, normal meme dokusundan daha fazla alüminyum içermiyor.”

Aslında, Amerikan Kanser Derneği, meme kanseri riski ile antiperspirant kullanımı arasında güçlü bir bağlantı olmadığını ve bu iddiayı destekleyen çok az bilimsel kanıt olduğunu belirtiyor.

Antiperspirant mı Deodorant mı: Farkları Neler?
Antiperspirant mı Deodorant mı: Farkları Neler?

Deodorant Nasıl Çalışır?

Deodorant, terlemeyi engellemez veya önlemez. Deodorant, ter kokusunu maskelemeyi veya engellemeyi amaçlar; bunu da kokuya neden olan bakterileri nötralize eden kabartma tozu ve alkol gibi bileşenler ve herhangi bir kokuyu gizlemek için kullanılan parfümler, esansiyel yağlar sayesinde yapar.

Temel Farklar

Antiperspirant ve deodorant arasındaki ana farklardan biri nasıl çalıştıklarıdır, ancak başka önemli farklılıklar da vardır.

AntiperspirantDeodorant
Terlemeyi azaltır mı?EvetHayır
Vücut kokusunu azaltır mı?EvetEvet
Alüminyum içerir mi?EvetHayır
FDA tarafından düzenlenir mi?EvetHayır

Ancak ikisi arasında bazı benzerlikler de vardır. Her iki seçenek de günlük kullanım için güvenlidir ve sprey, toz, jel, losyon, katı ve roll-on sıvı formları mevcuttur. Ayrıca her iki seçenek de reçetesiz olarak bulunabilir ve hatta birkaç “klinik güçte” seçenek de mevcuttur.

Antiperspirant ve deodorantın benzer olduğu bir diğer nokta ise her ikisinin de cilt tahrişine neden olabilmesidir.

“Ürün parfüm veya boya içeriyorsa, her ikisi de cilt tahrişine neden olabilir,” diyor Zamborsky. “Çoğu zaman, tıraş yaptıktan hemen sonra antiperspirant ve deodorant uygularız. Cildimiz zaten tahriş olmuşsa ve üzerine bir şeyler sürüyorsak, döküntü veya irritan kontakt dermatit oluşabilir. Bunun olmasını önlemek için temiz ve kuru cilde uygulamak en iyisidir.”

Eğer hassas bir cildiniz varsa, Zamborsky, yaygın cilt tahriş edicileri içermeyen bir antiperspirant veya deodorant seçmek için içerik listelerini okumanızı önerir.

Antiperspirant ve Deodorant Ne Zaman Kullanılır?

Birini diğerine tercih etmeli misiniz? Bu kişisel bir karardır, diyor Zamborsky.

Bazı ürünlerin hem antiperspirant hem de deodorant içerdiğini belirtmekte fayda var. Ancak deodorant ve antiperspirantınızı ayrı tutmayı seviyorsanız, gün içinde ne zaman uyguladığınızı düşünmek isteyebilirsiniz.

“Birçok antiperspirant ile, terlemenin minimum olduğu gece uygulamak en iyisidir. Bu, ürünün sabah yıkanmadan önce altı ila sekiz saat yerinde kalmasına olanak tanır,” diyor. “Ardından, herhangi bir kokuyu maskelemek için sabahları deodorant kullanabilirsiniz.”

Antiperspirant ve deodorant arasında bazı dikkat çekici farklar olsa da, biri diğerinden daha iyi değildir. Ne kadar terlediğinize (bazı insanlar çok terlemez ve deodorantın onlar için işe yaradığını bulabilir) ve her iki seçenekle ne elde etmeye çalıştığınıza bağlıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir