Banyo Havluları Ne Sıklıkla Yıkanmalıdır?
Banyo havluları en az haftada bir, yüz bezlerinizi ise en az haftada iki kez yıkayın
Güzel bir banyo veya duş gibisi yoktur. Köpüklendiniz, durulandınız ve temiz, ferahlamış ve enerjik hissederek dışarı çıktınız. Ancak kirli bir havlu alırsanız, tüm o ovalanarak geçirilen zaman boşa gider.
Evet, havlularınız da ilgiye ihtiyaç duyar. Sonuçta, oldukça zorlu bir yaşama sahipler. Peki, tam olarak ne sıklıkla ilgiye ihtiyaç duyarlar? Ve birkaç gün veya (yargılamıyoruz) hafta unuttuğunuzda ne olur?
Su faturalarının olmadığı, yoğun programların ve korunması gereken bir çevrenin olmadığı bir dünyada, her gün yeni bir havlu kullanmak ideal olurdu. Ancak yaşadığımız dünya bu değil. Daha pratik bir yaklaşıma ihtiyacımız var.
Bu yüzden dermatolog Dr. Alok Vij‘e sorduk. Sonuç: Genel bir kural olarak, banyo havlunuzu en az haftada bir yıkamalı (veya temiz bir tane ile değiştirmelisiniz). El havluları için de aynı şey geçerli.
Peki ya yüz bezi? O daha sık değiştirilmeli — en az haftada birkaç kez.
Banyo Havlularını Değiştirmenin Önemi
Düşünmekten hoşlanmadığımız bir şey, ancak gerçek şu ki, temas ettiğimiz her yüzeyde — 2023 tarihli bir vaka çalışmasının gösterdiği gibi temiz havlular da dahil olmak üzere — her türlü mikrop, spor ve parçacık yaşıyor.
İnsan vücudu da bizi hasta edebilecek çeşitli organizmalara ev sahipliği yapar. Kendimizi bir havluyla ovaladığımızda, tüm bu kötü şeyleri kumaşa aktarırız. Ayrıca bu ürkütücü canlıların büyümesi, çoğalması ve en önemlisi kumaşın koşullarına uyum sağlaması için ihtiyaç duydukları nemi, ölü deri hücrelerini ve diğer kalıntıları da bırakırız. Sonunda, 2023’te Scientific Reports’ta yayınlanan bir makalenin bulduğu gibi, giysilerimizde veya yatak çarşaflarımızda oluşanlardan farklı, mikrobiyal bir topluluk oluştururlar.
“Havlu ne kadar uzun süre nemli kalırsa, maya, bakteri, küf ve virüsler o kadar uzun süre canlı kalır ve aktif olur,” diye açıklıyor Dr. Vij.
“Atlet ayağı, saçkıran ve kasık mantarı gibi mantar enfeksiyonlarının patlak vermesine veya yayılmasına ve siğiller gibi viral enfeksiyonlara neden olabilirler,” diye devam ediyor. “Kirli havlular benzer şekilde egzama veya atopik dermatitin alevlenmesine neden olabilir.“
Havlular ayrıca pencerelerinizi açık tutarsanız her türlü alerjenin deposu haline gelebilir.
Sizin için yeterince iğrenç değil mi? Sıkı durun, çünkü daha da kötüleşecek.
Alt bölgelerinizi kuruladığınızda, mikroskobik dışkı parçacıkları ve çeşitli vücut sıvılarınız da havlunuza geçer. Tekrar kullandığınızda, pembe göz (konjonktivit), ilaçlara dirençli stafilokok (MRSA), norovirüs, E. coli ve daha fazlası gibi bulaşıcı hastalıklara maruz kalma riskiniz olur.
Diğer Havlu İpuçları
Aniden temizliğinizden şüphe ediyorsanız endişelenmeyin. Dr. Vij, duştan sonra hijyeninizi anında geliştirecek bazı havlu taktikleri sunuyor.
Yıkama Önerilerini Takip Edin
Mükemmel bir şekilde temiz bir havlu diye bir şey yoktur, ancak bu temel çamaşır prensipleri sizi oldukça yaklaştıracaktır:
- Havlu ayarını kullanın. Çoğu çamaşır makinesinde havluları temizlemek ve dezenfekte etmek için özel bir ayar bulunur. Sizinkinde yoksa, ılık veya sıcak su kullanan bir ayar seçin. Kurutma için de aynı şey geçerli: Kurutucunuzda havlu ayarı yoksa, uzun ve yüksek ısıda bir ayar tercih edin.
- Havlunuz kokuyorsa çamaşır suyu kullanın. Havlunuzun kötü bir kokusu varsa, bu kumaşta bakteri, küf veya her ikisinin de çoğaldığının kesin bir işaretidir. Çamaşır suyu (hem normal hem de renkli kumaşlar için olan çeşitleri), bu mikroplara yapılarını veren proteinleri kırarak veya değiştirerek dezenfekte eder ve koku giderir. Çamaşır suyu sevmiyor musunuz? Sirke, çamaşırlarınızı dezenfekte etmek için kullanabileceğiniz başka harika bir temizlik ürünüdür.
- Aşırıya kaçmayın. Çamaşırınızı yaparken makineye ne ekliyorsunuz? Deterjan, elbette. Peki ya başka? Leke çıkarıcı, yumuşatıcı ve koku boncukları da kullanıyorsanız, faydadan çok zarar veriyor olabilirsiniz. Tüm bu ürünlerin kalıntısı havlunuzda birikecek ve aslında onları mikroplar için daha misafirperver hale getirecektir.
- Yeni havluları kullanmadan önce mutlaka yıkayın. Yepyeni bir havlunun hissi gibisi yoktur. Ne kadar yumuşak! Ne kadar kabarık! Ancak şu var ki: Kimyasallarla muamele edilerek bu hale geliyorlar. Cildinizi tahriş etmekten kaçınmak için yeni havluları kullanmadan önce çamaşırdan geçirin.
- Çamaşır makinenizi dezenfekte etmeyi unutmayın. Çamaşır makineniz oldukça kirli kiri temizler. Kullanım kılavuzunda belirtildiği sıklıkta — veya evcil hayvan tüyü gibi çok fazla kalıntısı olan eşyaları yıkıyorsanız daha sık — bir kendi kendini temizleme döngüsü çalıştırarak ona biraz sevgi gösterin.
Havlu Askısı Kullanın
Daha önce belirttiğimiz gibi, nemli havlular mikroplar için üreme alanıdır. Bu nedenle, ıslak havlunuzu kanca yerine bir havlu askısına sererek asın, böylece kullanımlar arasında tamamen kuruyabilir.
İklime Göre Yıkayın
Hava nemle dolu olduğunda, havlularınızın kuruması zorlaşır. Evinizdeki nem oranı yüksekse, havlularınızı daha sık — haftada iki ila üç kez — yıkayın.
Dr. Vij, bunun özellikle yaz aylarında önemli olduğunu söylüyor. Ve eğer klimanız yoksa daha da önemli!
Spor Havlularını Daha Sık Yıkayın
Muhtemelen, düzenli olarak spor salonuna gidenlerin makineden makineye taşıdığı spor havlularının evde asılı olan havlularınıza benzemediğini fark etmişsinizdir. “Mikrofiber havlular pamuktan daha hızlı kurur, bu yüzden spor salonu için daha iyidir,” diye açıklıyor Dr. Vij.
Eğer spor salonunda duş alıyorsanız ve nemli banyo havlunuz saatlerce çantanızda veya dolabınızda duruyorsa, günlük olarak temiz bir tane kullanın.
“Antrenman havluları oldukça iğrenç hale gelir — kötü kokulu ve bakterilerle doludur,” diye ekliyor.
Paylaşmak Sorun Değil… Bazen
“Paylaşmak önemsemektir” sözünü bilirsiniz. Gerçekten bir yıldız işareti gerekiyor. Çünkü — en azından havlular söz konusu olduğunda — paylaşmak sadece belirli koşullar altında iyidir.
Eğer siz veya eşiniz:
- Siğil veya egzama gibi bir cilt rahatsızlığına sahip değilse,
- Hasta değilse (birazdan buna döneceğiz),
bir havluyu eşiniz veya partnerinizle paylaşabilirsiniz (sonuçta çarşafları paylaşıyorsunuz).
Çocuklar genellikle (dürüst olalım!) kötü el hijyenine sahiptir. Ayrıca kesikler, sıyrıklar ve cilt rahatsızlıklarına sahip olma olasılıkları daha yüksektir. Bu yüzden onlara kendi havlularını vermek en iyisidir.
Yüz bezlerine gelince, herkes kendi havlusunu kullanmalıdır — yani paylaşmayın, diye tavsiye ediyor Dr. Vij.
Eğer Hastaysanız
Yeniden enfeksiyonu önlemek için hastaysanız havluları daha sık yıkayın. Kesikler ve cerrahi kesilerden döküntüler, yaralar ve apseye kadar hasarlı bir cilt bariyerine yol açan herhangi bir yaralanmanız veya cilt rahatsızlığınız varsa da aynı şekilde yapın.
Havlularınızı Akıllıca Seçin
Artık havlularınıza daha fazla dikkat etmeniz gerektiğini fark ettiğinize göre, belki alışverişe çıkmanız gerekir? Böylece her zaman elinizin altında temiz bir tane olur.
Kumaş seçimi açısından, yüksek iplik sayısına sahip lüks havlular iyidir. (Ve cildinizde harika hissettirirler!) Ancak unutmayın, bu havluların kuruması daha uzun sürer. Günümüzde piyasada her zamankinden daha fazla hızlı kuruyan havlu seçeneği var, çeşitli şekillerde ve giderek artan bir tekstil yelpazesiyle üretiliyorlar. Bu yüzden etrafa bakının ve size en uygun olanı bulun!
Havlu Kokuyorsa Kullanmayın
Havlunuzun her zaman koku testini geçtiğinden emin olun. Kötü bir koku mu aldınız? Yeni bir havlu zamanı.
Havlunuz ne kadar yıkarsanız yıkayın her zaman kokuyorsa, onu bırakmanın zamanı gelmiştir. Ya da zaten dağınık işler için saklayın, örneğin köpeğinizin çamurda koşmasından sonra patilerini kurutmak gibi.
Makalenin Özü
Havlular günlük temizlik rutininizin vazgeçilmez bir aracıdır. Ancak onlara düzgün bakmazsanız, mikroplar ve kalıntılar için bir araç haline gelebilirler. Banyo ve el havlularınızı en az haftada bir yıkayın — hasarlı bir cilt bariyeriniz varsa veya tamamen kurumasını engelleyen bir ortamda yaşıyorsanız daha sık yıkayın. Yüz bezlerinizi ve spor havlularınızı ise daha sık yıkamanız gerekir.
Yıkama talimatlarını takip ederek, çamaşır makinenizi dezenfekte ederek ve havlularınızı kiminle ve ne zaman paylaştığınıza dikkat ederek, kişisel hijyeninizin boşa gitmesini önleyebilirsiniz.