Cilt Bakımı ve Güzellik

Neden Bu Kadar Terliyorum? Terlemenin 9 Nedeni

Neden Bu Kadar Terliyorum? Terlemenin 9 Nedeni

Neden Bu Kadar Terliyorum; Egzersiz, hava durumu, anksiyete, hormon değişiklikleri ve baharatlı yiyecekler normalden daha fazla terlemenize neden olabilir

Hepimiz terleriz. Ancak bazılarımız biraz fazla terleyebiliriz.

Bu, koltuk altlarımızın, ellerimizin ve vücudumuzun diğer bölgelerinin gözle görülür şekilde terli olduğu utanç verici anlara yol açabilir.

Peki, neden bu kadar çok terliyorum? Bunu sık sık merak ediyorsanız, vücudunuzun ter bezlerinin aşırı aktif olduğu hiperhidroz adı verilen bir durumunuz olabilir. Bu, diğer insanların terlemeyeceği yerlerde ve uygun olmayan zamanlarda terlemenize neden olabilir.

ABD’de insanların yaklaşık %2 ila %5’i hiperhidrozdan muzdariptir. Ancak bu sayı daha yüksek olabilir, çünkü birçok insan terlerini yönetmekte zorlanmalarına rağmen semptomları hakkında konuşmaz.

Hemşire uygulayıcı Melissa Holtz, CNP, çok terlemenin ne anlama geldiğini ve aşırı terlemeyi yönetmek için neler yapabileceğinizi tartışıyor.

Ne Kadar Ter Fazla?

Terinizi ölçmek ve her gün tam olarak ne kadar terlediğinizi bilmek zor olabilir. Ortalama bir kişinin günde yaklaşık 500 mililitre terlediği tahmin edilmektedir.

Vücudunuzun sıcaklığı çok yükseldiğinde, ter bezleriniz vücudunuzu soğutmak için çalışmaya başlar. İdeal olarak, vücudunuzu 37 derece Celsius’ta (98.6 derece Fahrenheit) tutmak istersiniz.

“Terleme aslında vücudunuzun termal düzenlemesine, cilt hidrasyonuna yardımcı olur ve sıvılarımız ve elektrolitlerimizin dengesine katkıda bulunur,” diye açıklıyor Holtz.

Peki, neden bazı insanlar diğerlerinden daha fazla terler?

Hiperhidrozunuz olduğunda, ter bezleriniz çok fazla çalışır ve ihtiyacınız olmayan teri üretir.

“Çok fazla terlediğimizde, normal duygusal veya fiziksel uyaranlara anormal veya abartılı bir merkezi yanıt olduğu düşünülür,” diyor. “Genellikle bezlerin kendileri normaldir. Sadece normal uyaranlara abartılı bir yanıt veriyorsunuz.”

Yani ne kadar terlediğinizi ölçemeseniz de, terleme miktarınız konusunda kendinizi bilinçli hissediyorsanız, sık sık kıyafetlerinizi ıslatıyorsanız veya terlemeniz hayatınızı etkiliyorsa, bir sağlık uzmanıyla konuşmaktan çekinmeyin.

Neden Bu Kadar Terliyorum? Terlemenin 9 Nedeni
Neden Bu Kadar Terliyorum? Terlemenin 9 Nedeni

Neden Kolayca Terliyorum?

Bu geçerli bir soru ve birçok olası cevabı olabilir. İşte çok terlemenizin bazı yaygın nedenleri.

Egzersiz

Egzersiz yaptığınızda ve kalp atış hızınızı yükselttiğinizde, vücut sıcaklığınız artar. Bu da ter bezlerinizi harekete geçirir ve terlemeye başlarsınız. Ortalama olarak, egzersiz yaparken yaklaşık 2 litre sıvı kaybedebilirsiniz. Kaybedilen sıvıları yerine koymak ve vücudunuzu soğutmak için egzersiz öncesi, sırasında ve sonrasında su içmek önemlidir. Ayrıca dehidrasyonu önlemeye yardımcı olabilir.

Hava Durumu

Hepimiz sıcak, nemli yaz günlerinde kısa bir dışarı çıkışın bile terli bir karmaşaya yol açtığını biliriz. Sıcaklıklar yükseldiğinde, terleme olasılığımız artar. Ayrıca, sıcak ve nemli hava, terin vücudunuzdan buharlaşmasını zorlaştırır.

Alkol

Bir içki bile tüketmek, kalp atış hızınızı artırabilir ve cildinizdeki kan damarlarını genişletebilir. Bu da sizi terletir. Alkol yoksunluğu yaşıyorsanız, aşırı terleme ve hatta gece terlemeleri yaşayabilirsiniz.

“Alkol tüketimi, sinir ve endokrin sistemler arasındaki iletişimi bozar,” diyor Holtz. “Bu, hormonal bozukluklara neden olur ve terlemeye yol açabilir.”

Belirli Tıbbi Durumlar

Bazı durumlarda, aşırı terleme hipertiroidizm, diyabet, Graves hastalığı, Parkinson hastalığı veya omurilik yaralanmaları gibi bir tıbbi durumdan kaynaklanabilir. Aşırı terlemenizin belirli bir tıbbi durumun sonucu olduğunu düşünüyorsanız, daha fazla bilgi sağlayabilecek sağlık uzmanınıza danışmanız önemlidir.

İlaçlar

Antidepresanlar, nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), kan basıncı ilaçları ve diyabet ilaçları gibi bazı ilaçlar terlemenize neden olabilir. Bunun neden olabileceğini düşünüyorsanız, seçenekleri doktorunuzla tartışabilirsiniz.

Anksiyete

Stres hormonları ter bezlerinizi tetikleyebilir. Kalp atış hızınızı ve kan basıncınızı yükseltirler, bu da vücut sıcaklığınızın artmasına yol açar. Duygusal stres, avuç içlerinizde ve ayak tabanlarınızda terlemeye de yol açabilir.

Hormonlar

Ateş basmalarını duymuşsunuzdur — ya da kendiniz yaşamış olabilirsiniz. Menopoz sırasında, östrojen seviyeleriniz yükselir ve düşer. Bu, beyninizde sıcaklığı kontrol eden hipotalamusun vücudunuzu soğutması gerekip gerekmediğini bilmesini zorlaştırır. Sonuç olarak ateş basmaları oluşur — vücudunuz aşırı ısındığını düşünür, bu yüzden ter bezleriniz aşırı çalışır. Sıcak, yapışkan ve terli hissedebilirsiniz.

Ateşler

Hastaysanız, vücudunuz sıcaklığını birkaç derece yükseltir. İlk başta üşüme yaşayabilirsiniz, çünkü vücudunuz sahip olabileceğiniz herhangi bir mikropla savaşmaya çalışır. Sonra, ateşiniz kırıldığında, vücudunuz sıcaklığını normale döndürmek için çalışırken sıcak ve terli hissedersiniz.

Kafein ve Baharatlı Yiyecekler

Yediğiniz ve içtiğiniz şeyler ne kadar terlediğinizi etkileyebilir. Kahve veya kafein içeren herhangi bir şey içmek, ter bezlerinizi kontrol eden merkezi sinir sisteminizi aktive eder. Acı sos ve jalapeno gibi baharatlı yiyecekler bile ter bezlerinizi tetikleyebilir.

“Eğer iki fincan kahve içiyorsanız, bunu dengelemek ve hidrasyon sağlamak için iki bardak su içmelisiniz,” diye tavsiye ediyor Holtz.

Aşırı Terlemeyi Yönetmek İçin İpuçları

Çoğu insan aşırı terlemeyi çocukluk döneminde fark etmeye başlar. Hiperhidroz tanısı almak için, en az altı ay boyunca aşırı terleme yaşamalı ve diğer tıbbi nedenleri elemelisiniz.

Ekstra terinizi yönetmeye yardımcı olmak için Holtz şu yöntemleri denemenizi öneriyor:

  • Su için. Basit görünebilir, ancak hidrasyon vücudunuzun sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olabilir.
  • Hafif, nefes alabilen kıyafetler giyin. “Kat kat giyinen ve dar kıyafetler giyen insanlar terlemeye daha yatkın olacaktır,” diyor Holtz. Pamuktan yapılmış, gevşek ve iyi hava akışı sağlayan ürünleri tercih edin.
  • Klinik güçte antiperspirant kullanın. “Bunlar reçetesiz olarak mevcuttur, bu yüzden elde etmeleri kolaydır ve reçeteye ihtiyacınız yoktur,” diye belirtiyor. “%15 ila %20 alüminyum klorür içeren ürünlere bakın.” Ayrıca bu ürünleri gece kullanmanın en iyisi olduğunu, böylece içeriklerin çalışması ve vücudunuza emilmesi için zaman tanıdığını söylüyor.
  • Botoks® düşünün. Doktorunuz terlemenizi yönetmeye yardımcı olmak için botulinum toksini enjeksiyonlarını önerebilir. Botoks® ile tedavi edilebilecek yaygın bölgeler arasında koltuk altları ve saç derisi bulunur. Tedavi üç ila dokuz ay arasında sürebilir.
  • Ek tedaviler hakkında bilgi alın. Diğer yöntemleri denediyseniz ve hiçbir şey işe yaramıyor gibi görünüyorsa, doktorunuza hiperhidroz tedavisi için reçete edilen topikal glikopirolat mendilleri hakkında sorabilirsiniz. Cildinizi tahriş edebilirler ve maliyetlidirler, bu yüzden genellikle aşırı terlemeye karşı ilk savunma hattı değildirler.

Özetle: Neden Bu Kadar Terliyorum

Neden sürekli terliyorum? Normalden daha fazla terlemenizin çeşitli nedenleri olabilir. Ancak en önemli nokta? Sessizce acı çekmek zorunda değilsiniz, diyor Holtz.

Hiperhidrozlu kişiler, aşırı terlemeleri nedeniyle birçok sosyal durumda mücadele ederler ve bu onlar için duygusal bir konudur. Ancak aşırı terinizi yönetmek için birden fazla yol denediyseniz, bir doktora görünmeyi düşünün.

Ve utanmanıza gerek yok.

“Bir şeyi yanlış yaptığınızdan endişe etmeyin,” diye güvence veriyor Holtz. “Aşırı terleme olur ve bunun olmasına neden olan bir şey yapmadınız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir