Cilt Bakımı ve Güzellik

Göğüs Altı Terlemesi ve Nasıl Başa Çıkılır?

Göğüs Altı Terlemesi ve Nasıl Başa Çıkılır?

Göğüs altı terlemesi için; Nefes alabilen kumaşlar giyerek, egzersiz sonrası duş alarak ve emici pudra kullanarak terlemeyi ve kokuyu önleyin

Terleme, vücudumuzun hemen her yerinde olabilir: Elleriniz, ayaklarınız, yüzünüz, koltuk altlarınız ve hatta göğüslerinizin altında.

“Alt göğüs terlemesi” veya “göğüs terlemesi” olarak adlandırılan bu durum, rahatsızlık ve utanca neden olabilir ve bazı durumlarda tahriş ve enfeksiyona yol açabilir.

Dermatoloji uzmanı Lauren Zamborsky, CNP, göğüs altı terlemesinin nedenlerini ve bunu azaltmanın yollarını paylaşıyor.

Göğüs Altı Terlemesi Neden Olur?

Göğüs altı terlemesi can sıkıcı olabilir. Peki, bu neden olur?

“Bu bölgede mutlaka daha fazla terlediğinizden değil. Genellikle nemin göğüslerinizin altında hapsolduğunu fark edersiniz çünkü burada cilt cilde temas eder,” diye açıklıyor Zamborsky. “O bölgede terin buharlaşmasına yardımcı olacak daha az hava akışı vardır, bu yüzden ter o bölgelerde birikebilir.”

Ter bezlerinin sadece koltuk altlarınızda olduğunu düşünebilirsiniz, ancak ekrin ve apokrin olmak üzere iki tür ter bezi vardır ve bunlar vücudunuzun her yerinde, göğüsleriniz dahil bulunur.

Göğüslerim Neden Kokuyor?

Göğüs altındaki terinizin kendine özgü bir kokusu olduğunu fark ettiniz mi? Zamborsky, bu kokunun apokrin bezlerinden geldiğini söylüyor.

“Kötü kokan tere verilen resmi isim bromhidrozdur,” diyor. “Apokrin bezleriniz özellikle yağlı bir sıvı salgılar, bu genellikle kokusuzdur. Ancak bu karakteristik koku, o yağlı sıvının bakteriyel ayrışması nedeniyle gelişir.”

Göğüs Altı Terlemesinin Olası Komplikasyonları Nelerdir?

Göğüs altı terlemesinin endişelenecek bir şey olmadığını düşünebilirsiniz. Duş alırsınız ve sorun çözülür.

Çoğu durumda, bu doğru. Ancak bazılarında, göğüslerinizin altında intertrigo olarak bilinen cilt tahrişi ve iltihaplanma veya folikülit adı verilen kıl folikülü tahrişi gelişebilir. Her iki cilt durumu da bakteriyel veya mantar enfeksiyonuna yol açabilir.

“Bu durumların çoğu, nemin hapsolması, cildin cilde sürtünmesi ve hatta sutyeninizin malzemesinin aşırı sürtünmeye neden olmasıyla gelişir,” diye belirtiyor Zamborsky. “Bazen, sadece ısı ve terleme bile kurdeşene yol açabilir.”

Göğüs Altı Terlemesi Nasıl Önlenir?

Artık göğüslerinizin altında neden terlediğinizi bildiğinize göre, bununla nasıl başa çıkabilirsiniz? Zamborsky, göğüs altı terlemesini önlemeye yardımcı olacak aşağıdaki ipuçlarını sunuyor.

Sentetik Kumaşlardan Kaçının

Egzersiz yaparken (veya günlük hayatınızda) giydiğiniz kıyafetler, ne kadar terlediğinizi etkileyebilir. Naylon, akrilik veya spandeks gibi sentetik malzemelerden yapılmış dar kıyafetler giymeyin. Bunun yerine, nemi cildinizden uzaklaştırmaya yardımcı olacak pamuk gibi bol kesim, nefes alabilen kumaşları tercih edin.

Zamborsky, açık renkli kumaşların da güneşi yansıtmaya yardımcı olabileceğini ekliyor. Hatta spor sutyeninizi de değiştirmeyi düşünebilirsiniz.

“Spor sutyeninizdeki çıkarılabilir pedleri çıkarmak bile insanlar için büyük bir fark yaratabilir çünkü bunlar teri tutabilir.”

Egzersiz Sonrası Duş Alın

Ter atma seansından sonra duş almanın gücünü küçümsemeyin.

“İdeal olarak, egzersiz yaptıktan sonra duş almanız en iyisi olacaktır. Bu bölgeleri sabun ve suyla yıkayın. Hatta benzoil peroksit içeren bir temizleyici çok faydalı olabilir,” diyor Zamborsky. “Bazen, sadece hijyen alışkanlıklarınızı değiştirmek, kokuya neden olan bakteriyel kolonizasyonu azaltmak için yeterli olabilir.”

Eğer hemen duş alamıyorsanız, temiz kıyafetler giymek enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Tüm Vücut Deodorantını Düşünün

Muhtemelen deodorantı sadece koltuk altlarınıza uygulamaya alışıksınız, ancak tüm vücut deodorantı giderek popülerleşiyor. Bu ürünler, göğüslerinizin altında koku maskelemek ve teri emmek için kullanılabilir.

Online veya mağazalarda birçok seçenek mevcuttur ve Zamborsky, normal deodorantı da kullanabileceğinizi söylüyor. Deodorantlar katı, jel, sprey, krem ve hatta mendil şeklinde gelir.

Hangi türü kullanırsanız kullanın, içerik listelerini okuyun ve cildinizi tahriş edebilecek sert boyalar veya parfümler içermeyen ürünleri tercih edin.

Emici Pudra Kullanın

Talk içermeyen bebek pudrası, terlemeyle mücadelede faydalı bir araç olabilir. Pudrayı cildinize sutyen ve gömleğinizi giymeden önce uygulayabilirsiniz.

Ek olarak, Zamborsky’nin ter ve kokuyla mücadelede etkili olabileceğini söylediği çeşitli emici pudralar mevcuttur.

“Eğer mantar enfeksiyonlarına daha yatkınsanız, sağlık uzmanınızın önerebileceği reçetesiz antifungal pudralar vardır.”

Cilt Bariyeri Balmı ve Kremi Uygulayın

Göğüslerinizin altında sürtünme ve tahriş fark ediyor musunuz?

“Cilt bariyeri balmı veya kremi kullanmak sürtünmeyi azaltabilir,” diye öneriyor Zamborsky. “Ayrıca sutyeninize bakmak ve destekleyici bir sutyen giydiğinizden emin olmak isteyebilirsiniz.”

Seçebileceğiniz birçok cilt bariyeri balmı ve kremi vardır. Pudra kullanmak gibi, bunları sutyeninizi giymeden önce temiz ve kuru cilde uygulamalısınız. (Ve bonus olarak, kasık bölgesi gibi sürtünme ve tahrişe yatkın diğer bölgelerde de kullanabilirsiniz.)

Belirli Yiyecekleri Tüketin

Yeşil yapraklı sebzeler, karpuz ve üzüm gibi yüksek su içeriğine sahip meyve ve sebzeler, hidrasyonunuzu artırmak için harikadır.

Diğer yandan, baharatlı yiyecekler, şekerli yiyecekler, işlenmiş gıdalar, kafein ve alkol, vücudunuzun iç sıcaklığını artırarak daha fazla terlemenize neden olabilir.

Sonuç: Göğüs Altı Terlemesi

Küçük bir rahatsızlık gibi görünse de, göğüs altı terlemesiyle yaşamak zorunda değilsiniz. Terlemeyi en başta önlemek için proaktif adımlar atabilirsiniz. Ancak hiçbir şey işe yaramıyor gibi görünüyorsa veya ne kadar terlediğiniz konusunda hayal kırıklığı yaşıyorsanız, bir sağlık uzmanına danışmaktan çekinmeyin.

“Er ya da geç sağlık uzmanınızı görmek için bir randevu alın. Altta yatan bir döküntü veya enfeksiyon varsa, antifungal kremler veya pudralar ya da topikal oral antibiyotiklerle tedavi gerekecektir,” diyor Zamborsky.

“Bazen, göğüslerinizin altında aşırı terlemeyle ilişkili komplikasyonların neden olduğu ağrı, alternatif tedaviler gerektirecektir. Ve bu semptomlar yaşam kalitenizi ciddi şekilde etkileyebilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir