Cilt Bakımı ve Güzellik

Sedef Hastalığı İçin 14 Doğal ve Evde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemi

Sedef Hastalığı İçin 14 Doğal ve Evde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemi

Sık sık nemlendirin, yulaf ezmesi banyoları yapın, Epsom tuzu kullanın ve sağlıklı bir diyet izleyerek semptomlarınızı hafifletin.

Sedef hastalığına sahip olanlar için bu durum birçok farklı zorluk yaratabilir. Kurumuş, çatlamış ve pullu cilt lekelerinin kaşıntısından, zaman zaman görülen ağrıya kadar, sedef hastalığı olanlar her zaman rahatlama arayışında olabilir.

Sedef hastalığınız sık sık nüksediyor ya da yalnızca ara sıra ortaya çıkıyorsa, bu semptomları hafifletmenin en iyi yollarını bilmek her zaman önemlidir. Hele ki bunu bir doktor randevusu almadan yapabiliyorsanız, çok daha iyidir.

Sedef hastalığının bir tedavisi yoktur, ancak semptomları yönetmenin ve rahatlama sağlamanın yolları vardır. Sertifikalı hemşire pratisyen Leah Szemon, CNP, sedef hastalığı için en iyi evde uygulanabilecek tedavi yöntemlerini paylaşıyor.

Sedef Hastalığı İçin Evde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri

Sedef hastalığı için doğal veya evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri mi arıyorsunuz?

Sedef hastalığı söz konusu olduğunda, başlamanız gereken ilk yer sağlık uzmanınızla konuşmaktır. Her evde tedavi yöntemi ya da doğal sedef tedavisi herkes için aynı şekilde etkili olmaz. Doktorunuz, size ve spesifik durumunuza uygun bir evde tedavi planı oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Muhtemelen alacağınız öneriler aşağıdaki yöntemlerden bazılarını içerebilir.

Nemlendirici

Nemlendirmek, özellikle banyo sonrası çok önemlidir. Ancak, Szemon, koku, boya ve sert kimyasallar içermeyen bir seçenek aramanız gerektiğini söylüyor, çünkü bu maddeler ciltte tahrişe neden olabilir.

“Nemlendirici seçerken, kış aylarında cildin daha kuru olduğu zamanlar için daha kalın bir krem veya merhem, yaz aylarında ise daha hafif bir krem tercih edin,” diyor Szemon. “Duş veya banyodan sonra hala nemliyken nemlendirici kullanmak, nemlendiricilerin daha iyi emilmesini sağlar.”

Nemlendirici Temizleyici

Sert sabunlardan kaçının. Bunun yerine Vanicream™, CeraVe® ve Cetaphil® gibi eczanelerde bulabileceğiniz nemlendirici temizleyicileri tercih edin. Bu ürünler, sedef hastalığının iki belirtisi olan kuruluk ve kaşıntıyı hedef alır.

“Bu ürünler, cildin pullu bölgelerini yumuşatmaya ve cildin nemlenmesine yardımcı olur, bu da kaşıntıyı sınırlayabilir,” diye açıklıyor Szemon. Bu seçenekler ayrıca genellikle koku içermez ve cildinizi daha da tahriş edebilecek diğer bileşenlerden yoksundur.

Yulaf Ezmesi Banyoları

Szemon, kaşıntı, kuruluk ve pullanma için geçici rahatlama sağlamanın bir yolu olarak yulaf ezmesi banyolarını öneriyor.

Tabii ki burada bahsedilen yiyecek yulaf ezmesi değil, kolloidal yulaf ezmesi, yani ince öğütülmüş ve banyo suyunda çözünebilen bir formdur. Egzama gibi diğer cilt rahatsızlıkları için de kullanılır.

“Amerikan Dermatoloji Akademisi Dergisi’nde yayımlanan bir çalışmada, topikal olarak uygulanan kolloidal yulaf ezmesinin, sedef hastalığı olan katılımcıların %96’sında semptomları iyileştirdiği bulunmuştur,” diyor Szemon.

Epsom Tuzu

Yulaf ezmesi banyoları gibi, Epsom tuzu ile yapılan sıcak bir banyo da iltihabı hafifletmeye ve ciltteki pullu plakları temizlemeye yardımcı olabilir. Tuzdaki magnezyumun bu rahatlamaya katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

Kömür Katranı

Kömür katranı, eski bir tedavi yöntemidir ve şampuan, topikal merhem ve sabun gibi çeşitli formlarda bulunur.

“Kömür katranı, iltihabı yatıştırır ve sedef hastalığının neden olduğu kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olur,” diyor Szemon.

Ancak dikkatli olun, çünkü biraz yağlı olabilir ve kıyafetlerinize veya cildinize leke bırakabilir. Uygulanan bölgeyi plastikle sarmak, lekelenmeyi önlemenin bir yolu olabilir.

Szemon, “Bunu yapmadan önce bir dermatologla konuşun,” diye uyarıyor. “Yetişkinler için güvenli olmalı, ancak çocuklar için önermiyorum.”

Salisilik Asit Temizleyiciler

Salisilik asit temizleyiciler genellikle akne ve siyah nokta tedavisi için kullanılır. Haftada üç kez kullanıldığında, sedef plaklarının dış katmanlarını parçalamaya ve kalınlıklarını azaltmaya yardımcı olabilirler. Aynı zamanda iltihaplanmayı hafifletirler.

Szemon, “Kömür katranı ve salisilik asit temizleyiciler, bazı insanlar için ciltte tahrişe neden olabilir,” diye ekliyor. “Bu nedenle, sağlık uzmanınıza danışmadan önce küçük bir bölgede denemenizi öneririz.”

Aloe Vera

Aloe vera jelini güneş yanıklarında kullanmış olabilirsiniz. Ancak bazı araştırmalar, aloevera’nın sedef hastalığından kaynaklanan kızarıklık ve pullanmayı azaltabileceğini gösteriyor. En az %0,5 aloe vera içeren bir krem veya jel arayın.

Szemon, “Aloe vera, cildin nemlenmesine yardımcı olabilir, ancak bu yararı görmek için düzenli olarak kullanılması gerekir,” diyor. “Aloe veranın bazı anti-enflamatuar özellikleri var, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.”

Elma Sirkesi

Antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri sayesinde, bazı insanlar elma sirkesini saçlı deri sedef hastalığını yatıştırmak için kullanıyor. Elma sirkesini su ile eşit oranda seyrelterek yanma hissini azaltabilirsiniz.

Ancak Szemon, bu yöntemin işe yaradığına dair bir kanıt olmadığını belirtiyor. Ayrıca, çatlamış veya yaralı ciltte elma sirkesi kullanmak zararlı olabilir.

Zerdeçal

Zerdeçal, antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleri ile öne çıkan bir baharattır. Araştırmalar, zerdeçalın aktif bileşeni olan kurkuminin, sedef hastalığı alevlenmelerini azaltabileceğini gösteriyor.

Szemon, “Zerdeçal, tümör nekroz faktörü-alfa (TNF) sitokin ekspresyonunu değiştirme yeteneği sayesinde sedef hastalığı ve psoriatik artrit alevlenmelerini hafifletebilir,” diyor. Zerdeçalı hap veya takviye formunda alabilirsiniz. Kurkumin ve karabiber içeren bir takviye arayın, çünkü bu, emilimi artırır.

Oregon Üzümü

Araştırmalar, bu antimikrobiyal bitkinin hafif ila orta şiddetteki sedef hastalığını tedavi edebileceğini ve semptomları iyileştirebileceğini gösteriyor. Oregon üzümü, topikal tedavi ürünlerinde, merhemlerde veya kremlerde bulunabilir.

“Farklı topikal dozajlarda etkinliği ve güvenliği değerlendirmek için yapılan çalışmalar yok. Ancak %10 krem çalışılmış ve büyük yan etkiler olmadan faydalı olduğu görülmüş. Yine de ek çalışmalar gerekiyor,” diyor Szemon.

Kortizon ve Hidrokortizon

Szemon, kortizon ve hidrokortizon kremlerinin iltihabı yatıştırdığını ve sedef hastalığında görülen kızarıklık ve pullu cildi azaltmaya yardımcı olduğunu belirtiyor.

Güneş Işığı

Güneş ışığına maruz kalmak, sedef hastalığı semptomlarını iyileştirebilir. Ancak aşırıya kaçmamak önemlidir. “Sedef hastalığını iyileştirmek için güneşte fazla zaman geçirmek yerine, diğer etkili tedavi yöntemlerine odaklanmanızı öneririz.”

Meditasyon ve Yoga

Duygusal stres, sedef hastalığı alevlenmelerini tetikleyebilir. Meditasyon ve yoga yapmak, stresi yönetmenize yardımcı olabilir ve bu da sedef hastalığı semptomlarınızı hafifletebilir.

Szemon, “Yoga, psoriatik artriti olanlar için faydalı olabilir. Eklemlerdeki ağrıyı hafifletebilir ve hareket kabiliyetini artırabilir,” diyor.

Daha Sağlıklı Bir Diyet

Sağlıklı bir diyet, sedef hastalığı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Düşük karbonhidratlı yiyecekler tüketmek, sağlıklı protein kaynaklarına yönelmek semptomları hafifletebilir.

Szemon, “Daha sağlıklı bir diyet ve egzersiz, sedef hastalığını tamamen ortadan kaldırmasa da semptomların kötüleşmesini önlemeye yardımcı olacaktır,” diyor.

Sedef Hastalığı İçin 14 Doğal ve Evde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemi
Sedef Hastalığı İçin 14 Doğal ve Evde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemi

Kaçınmanız Gereken Ev Tedavileri

Kapsaisin, çay ağacı yağı ve probiyotikler gibi popüler ev tedavilerini duymuş olabilirsiniz, ancak Szemon, bu seçeneklerin gerçekten sedef hastalığına ve semptomlarına yardımcı olup olmadığını gösterecek daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

“ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), takviyeleri düzenlemez ve bu tedavilerin çok azı üzerinde araştırma yapılmıştır. İncelenenler ise az sayıda insan üzerinde test edilmiştir, bu yüzden bu tedavilerin ne kadar etkili olduğunu bilmiyoruz,” diye uyarıyor Szemon. “Amerikan Dermatoloji Akademisi, bu tedavileri denemeden önce dermatoloğunuzla görüşmenizi öneriyor.”

Sonuç Olarak?

Sedef hastalığıyla yaşamak zor olabilir, özellikle de alevlenmeler yaşandığında. Evde uygulayabileceğiniz bazı doğal tedavi yöntemleri, semptomlarınızı yönetmenize yardımcı olabilir. Ancak, bu yöntemleri uygulamadan önce sağlık uzmanınıza danışmanız önemlidir.

“Doğal tedavi yöntemlerini, geleneksel tedavi seçenekleriyle birlikte kullanmak faydalı olabilir,” diyor Szemon. “Bu seçenekleri uygulamadan önce sağlık uzmanınızla mutlaka görüşün. Bitkisel tedaviler bazı ilaçlarla etkileşime girebilir ve sorunlara yol açabilir.”

Eğer hamileyseniz, emziriyorsanız ya da mevcut tıbbi durumlarınız varsa, bitkisel takviyeleri sağlık uzmanınızla görüşmeden kullanmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir