Cilt Bakımı ve Güzellik

Cilt Bakım Rutininizde Ferulik Asid Faydaları

Cilt Bakım Rutininizde Ferulik Asid Faydaları

Ferulik asit, diğer antioksidan ürünleri daha etkili hale getirebilir.

Cilt bakımınıza özen göstermek zor olmamalı gibi görünebilir. Ancak piyasada bulunan sayısız ürün, bunun aksini düşündürebilir. Cilt bakım reyonunda bir tur attığınızda, tezgahınızda bir sürü iksir bulundurmanız gerektiğini düşünmeye başlarsınız. Biri cildinizi nemli tutar, diğeri kırışıklıkları önler, bir diğeri ise cildinize parlaklık verir.

Bu yüzden ferulik asit gibi içeriklerle formüle edilmiş yüz serumları, pudralar ve yağlar gördüğünüzde ve bu ürünler cildinizi daha canlı, parlak ve kırışıksız yapacağını iddia ettiğinde, aklınıza “Ferulik asit nedir?” sorusu gelir. Ardından, “Gerçekten buna değer mi?” sorusunu sorarsınız.

Dermatolog Taryn Murray, MD, ferulik asit hakkında bilgi veriyor, böylece cilt bakımınıza nasıl özen göstereceğinizi daha bilinçli bir şekilde belirleyebilirsiniz (mümkünse tezgahınızı kalabalıklaştırmadan).

Ferulik Asit Nedir?

Ferulik asit, çeşitli bitkiler, meyveler, sebzeler ve bazı tahıllarda bulunan bir antioksidandır. Tükettiğimiz yiyeceklerdeki antioksidanlar sağlıklı kalmamıza yardımcı olabilir. Aynı şekilde, cilt bakım ürünlerindeki antioksidanlar da cildimizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.

“Antioksidanlar, UV ışığı ve kirlilik gibi unsurların tetiklediği serbest radikallere karşı savaşarak çalışır,” diye açıklıyor Dr. Murray. “Serbest radikaller vücudumuza girdiğinde, hücre hasarına neden olan ve iltihaplanma, hücresel yaşlanma ve hücre ölümü ile sonuçlanan bir zincirleme reaksiyon başlatırlar.”

Antioksidanlar bu süreci durdurmaya yardımcı olur. Zincirleme reaksiyonu durdurarak daha fazla hasarı önlerler.

Cilt bakımıyla ilgili bilgi sahibiyseniz, C vitamini, E vitamini, A vitamini, niacinamide, resveratrol gibi diğer antioksidanları duymuş olabilirsiniz.

Peki, ferulik asidi diğerlerinden farklı kılan nedir?

Ferulik asit genellikle tek başına satılmaz. Genellikle başka bir antioksidanla birlikte gelir: C vitamini + ferulik asit. E vitamini + ferulik asit. Bunun iyi bir nedeni var: Ferulik asit, diğer antioksidanların etkilerini artırmaya yardımcı olur. Ferulik asit, diğer antioksidanların daha iyi çalışmasını sağlayan bir “güçlendirici” bileşendir.

“Ferulik asit, diğer antioksidanlarla sinerjik bir etkiye sahiptir. Bu yüzden ürün üreticileri, etkilerini artırmak için genellikle ferulik asidi diğer antioksidanlarla birleştirir,” diyor Dr. Murray.

Bu ekstra güç, cilt bakım ürünlerinizde bir fark yaratabilir.

Ferulik Asidin Faydaları

Ferulik asidi, favori sos tarifinize eklediğiniz taze fesleğen gibi düşünün. Sos, fesleğen olmadan da iyi olabilir, ancak taze otlar lezzetleri güçlendirerek yemeğinizi daha iyi hale getirir. Ferulik asit de antioksidanların daha etkili olmasını sağlar.

Ferulik asit içeren cilt bakım ürünleri şu konularda yardımcı olabilir:

  • İltihaplanmayı azaltmak,
  • Güneş lekelerini hafifletmek,
  • Kızarıklığı azaltmak,
  • Kırışıklıkları önlemek,
  • Hiperpigmentasyonu azaltmak,
  • Güneş hasarını sınırlamak.

Dr. Murray, ferulik asidin cilt hasarını tersine çevirmekten ziyade, önlemeye yönelik olduğunu belirtiyor. “C vitamini ve diğer bazı antioksidanların ince çizgiler ve hiperpigmentasyonu tersine çevirmeye yönelik çalıştığına dair bazı kanıtlar var. Ancak ferulik asit, daha çok hasarın önlenmesine yardımcı olur,” diyor.

Bu doğrultuda, ferulik asit özellikle 20’li yaşlardaki kişiler için faydalı olabilir. Ancak yaşlandıkça da kullanılabilir ve cildinize daha fazla zarar gelmesini önleyebilir.

Ferulik asidin, C vitamini serumlarının daha uzun süre etkili kalmasına yardımcı olduğu da biliniyor. “C vitaminini stabilize etmek çok zordur. Kolayca bozulur,” diyor Dr. Murray. “Ferulik asit, C vitamininin raf ömrünü uzatır ve daha etkili hale getirir.”

Cilt Bakım Rutininizde Ferulik Asid Faydaları
Cilt Bakım Rutininizde Ferulik Asid Faydaları

Ferulik Asit Nasıl Kullanılır?

Cilt bakım ürünlerinizde ferulik asit olup olmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Ürünlerin üzerinde genellikle bu bileşen vurgulanır.

Ferulik asit içeren bir ürün, eğer zaten antioksidan bir ürün kullanıyorsanız, cilt bakım rutininize ekstra bir adım eklemez.

Ferulik asit içeren ürünleri, normalde antioksidan serumları nasıl kullanıyorsanız o şekilde kullanabilirsiniz. Yani, tüm yüzünüze (boynunuz ve ellerinize de uygulayabilirsiniz) sabahları yüzünüzü temizledikten sonra uygulayın. Ardından akne tedavisi gibi nokta tedavilerini uygulayın ve sabah rutininizin son adımı olarak güneş kremi kullanmayı unutmayın.

Ferulik Asit İçeren Ürünler Kullanmalı mısınız?

Çoğu insan ferulik asidi yan etkiler olmadan kullanabilir. Sert bir bileşen değildir, bu yüzden genellikle tüm cilt tipleri tarafından iyi tolere edilir.

Olumsuz tarafı maliyet olabilir. Ferulik asit içeren ürünler genellikle daha pahalıdır. Sonuçta, bir üründe iki antioksidan birden elde ediyorsunuz ve bu da ürünlerin fiyatına yansıyabilir.

Sonuç olarak, cilt bakım rutininizde ferulik aside gerçekten ihtiyacınız var mı? Hayır.

Ancak cilt bakım rutininizden daha fazla verim almak istiyorsanız ve birkaç fazladan para harcamayı umursamıyorsanız, ferulik asit güzel bir ekleme olabilir.

“Cilt bakım rutininizde antioksidan kullanmanın, hiç kullanmamaktan daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ancak ferulik asit içeren bir ürüne ihtiyacınız olup olmadığı, cilt hedeflerinize ve cildinizin durumuna bağlıdır,” diyor Dr. Murray.

“Cildiniz için en iyi sonucu almak istiyorsanız, ferulik asit içeren bir ürün iyi bir seçenek olabilir. Eğer mevcut rutininizden memnunsanız, muhtemelen ferulik asit eklemenize gerek yoktur.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir