Kendini Şımart: Süt Banyosu Denemeniz İçin 4 Neden
Banyonuzda biraz süt kullanmak, cildinizi pürüzsüz, ipeksi ve yenilenmiş hissettirebilir.
Süt, besin değeri yüksek bir içecek olarak bilinir. “Vücuda iyi gelir” derler, değil mi? Ancak bu düşünce süt içmekle ilgili. Ancak bazıları sütü vücutlarına farklı bir şekilde de fayda sağlamak için kullanır.
Eski çağlardan beri insanlar, cilt sağlığını ve görünümünü artırmak amacıyla süt banyosu yapmıştır. (Eğlenceli bir bilgi: Güzelliğiyle bilinen Mısır kraliçesi Kleopatra’nın keçi sütüyle banyo yaptığı söylenir.)
Peki, sütü bu kadar popüler yapan nedir? Süt banyosu ile ne gibi sonuçlar görebilirsiniz? Dermatolog Dr. Alok Vij, MD, bu soruların yanıtlarını veriyor.
Süt Banyosunun Faydaları
Süt banyolarının popülaritesini anlamak için şu gerçeği bilmek önemlidir: Dr. Vij’e göre, ortalama bir Amerikalı yılda 1.000 dolardan fazla cilt bakım ve güzellik ürünlerine harcama yapıyor. Bu oldukça büyük bir harcama.
Tüketiciler ayrıca, giderek daha fazla işlenmiş ürünlere karşı hassas hale geliyor. Daha doğal çözümlere yönelme isteği var. “Öyleyse neden güzelliğin orijinal kaynağı olan Kleopatra ve süt banyolarına yönelmeyesiniz?” diye soruyor Dr. Vij.
Bilimsel olarak süt banyolarının cilt bakımı için etkili olduğuna dair çok fazla araştırma yok. Ancak bu yöntemlerin cilt sağlığını desteklediğine dair mantıklı açıklamalar ve bolca anekdot niteliğinde kanıtlar mevcut.
İşte süt banyosunun cildinize nasıl yardımcı olabileceği:
Cilt Eksfoliyasyonu
Süt, doğal olarak bir tür alfa hidroksi asit (AHA) olan laktik asit içerir. Laktik asit içeren kozmetik ürünleri, bu nedenle ciltteki ölü hücreleri temizlemek için sıklıkla “peeling” ürünleri olarak pazarlanır.
“Laktik asit, cildinizin yüzeyinde biriken ölü cilt hücrelerini temizleyebilir ve cildinize pürüzlü bir doku kazandırabilir,” diyor Dr. Vij. “Sonuç olarak, cildinizi her yerde yumuşak, pürüzsüz ve ipeksi hissedebilirsiniz.”
Cilt Nemlendirme
Cildinizin dış tabakası, yağı ve suyu tutan proteinler içerir. Bir süt banyosu durumunda, cildiniz ayrıca süt yağlarını da emer. “Bu yağlar cildinize nüfuz ederken, cildinize biraz daha fazla nem sağlar,” diye açıklıyor Dr. Vij.
Bu nemlendirme etkisi, güneş yanığı semptomlarını hafifletmeye ve atopik dermatit, egzama, sedef hastalığı gibi kronik inflamatuvar hastalıkların belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Anti-Enflamatuar Etki
Süt, kalsiyum açısından harika bir kaynaktır. Ayrıca işlenme sırasında eklenen çinko ve D vitamini açısından da yüksektir. Dr. Vij, bu üç besin maddesinin de ciltteki iltihaplanmayı azaltabileceğini belirtiyor.
Bu anti-enflamatuar güç, yukarıda bahsedilen cilt rahatsızlıklarının semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Kaşıntı Giderme
Süt banyosunun yatıştırıcı etkileri ve anti-enflamatuar özellikleri, zehirli sarmaşık gibi kaşıntıya neden olan bitkilere maruz kalma sonucu oluşan kaşıntıyı hafifletebilir. (Ayrıca, zehirli yağların yıkanması da iyi bir fikirdir.)
Ancak Dr. Vij, “Süt banyoları anti-enflamatuar özelliklere sahip olabilir, ancak zehirli sarmaşık gibi şeylerle başa çıkarken reçeteli ilaçların yerine geçmemelidir” diye uyarıyor.
Süt Banyosu Nasıl Yapılır?
Başlangıç olarak, marketteki tüm süt reyonunu boşaltmanıza gerek yok. Bir süt banyosu için yalnızca bir miktar süt yeterlidir. (“Süt dolu bir küvete batırılan bir Oreo gibi olmayacaksınız,” diyor Dr. Vij.)
Banyonuzu ılık su ile doldurun ve bir veya iki bardak süt ekleyin, suyun bulanıklaşmasını sağlayacak kadar. İsterseniz diğer malzemeleri — belki kolloidal yulaf ezmesi (anti-enflamatuar özellikleri için), Epsom tuzları veya gül yaprakları ya da lavanta gibi kokular — ekleyebilirsiniz.
Sonra süt banyosuna girin ve keyfini çıkarın! Dr. Vij, karışımda en fazla 15 ila 20 dakika kalmanızı öneriyor. İsterseniz sabun da kullanabilirsiniz.
Sonrasında durulanmak en iyisidir. Banyoda çok fazla süt olmasa da, cildinizde bir kalıntı bırakacak kadar vardır. “Cilt kıvrımlarında peynir pıhtıları ile karşılaşabilirsiniz, bu da pek hoş kokmanıza neden olmaz,” diye ekliyor.
Hangi Sütü Kullanmalısınız?
Süt banyosu için hangi sütü kullanacağınız konusunda çeşitli seçenekleriniz var:
- İnek Sütü: Tam yağlı süt en iyi seçenektir, çünkü en yüksek süt yağı oranına sahiptir ve maksimum nemlendirme sağlar. %2 yağlı süt ya da yağsız süt bu kadar faydalı olmaz.
- Keçi Sütü: Keçi sütündeki daha yüksek laktik asit konsantrasyonları, cilt eksfoliyasyonunu artırır. (Kleopatra’nın neden keçi sütünü tercih ettiğini biliyormuş gibi görünüyor.)
- Süt Alternatifleri: Badem sütü veya hindistancevizi sütü ile yapılan banyolar da cildinizi yumuşatabilir, ancak inek sütünden daha faydalı değildir.
- Anne Sütü: Eğer emziriyorsanız ve fazla sütünüz varsa, birazını bebeğinizin banyosunda kullanmanın zararı yoktur. Anne sütü yağ açısından yüksektir ve bol miktarda D vitamini içerir, bu da iyi bir nemlendirici olabilir.
- Toz Süt: Raf ömrü uzun olan bu alternatif, Dr. Vij’e göre “sıvı” süt kadar etkilidir.
Süt Banyosu Yapmanın Riskleri Var mı?
Süt genellikle nazik olsa da cilt tahrişi her zaman bir ihtimaldir. Şiddetli inek sütü alerjisi olan biri küvette süt kullanmaktan kaçınmalıdır. Aynı şey, fındık bazlı süt alternatifleri için de geçerlidir. “Her iki durumda da daha güvenli bir seçenek seçmek en iyisi olur,” diye tavsiye ediyor Dr. Vij.
Ve tabii ki, banyo yaptığınız suyu içmemelisiniz.
Sonuç Olarak?
Cildinizi iyileştirmek için lüks bir süt banyosunu denemenizin pek bir sakıncası yoktur. Mucizeler beklemelisiniz mi? Muhtemelen hayır, diyor Dr. Vij — ancak bir fark yaratıp yaratmadığını görmek için denemenizde bir zarar yok.
Sadece sonrasında durulanmayı unutmayın, aksi takdirde kendinizi biraz bozulmuş bulabilirsiniz.