Cilt Bakımı ve Güzellik

Krepe Cilt: Krepe Cildiniz mi Var?

Krepe Cilt: Krepe Cildiniz mi Var?

Topikal tedaviler — ve hatta bazı kozmetik prosedürler — bu kırışık kağıt görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.

Eğer gözler ruhun penceresiyse, cildimiz de yaşımızın penceresi olabilir. Yaşlandıkça, cildimiz yavaş yavaş daha gevşek ve esnek hale gelebilir. Ancak cildiniz kağıt kadar ince ve kırışık bir dokuya (krepe) sahip olmaya başladığında, yaşlanma bu durumun tek nedeni olmayabilir.

Göz ve ağız çevresindeki kırışıklıklar genellikle tekrarlayan kas hareketlerinden kaynaklanırken, krepe cilt genellikle güneş hasarına bağlanabilir. Zamanla güneşe ve zararlı UV (ultraviyole) ışınlarına maruz kalmak, cildinizdeki elastin liflerini zayıflatır. Bu lifler cildinize esneklik kazandırır ve cildin orijinal pozisyonuna dönmesini sağlar. Ancak zamanla bu lifler, tekrarlayan güneş hasarından sonra kendini tamamen onaramaz hale gelir.

Dermatolog Amy Kassouf, MD, krepe cilt görünümünün nedenlerini, nasıl önlenebileceğini ve tedavi seçeneklerini açıklıyor.

Krepe Cildin Nedenleri

Krepe cilt nedir? Cildiniz incelir ve ince kırışıklıklar ya da çizgiler oluştuğunda, cildiniz krepe kağıdı gibi bir görünüm kazanabilir. Bu durum en çok gözlerinizin altında ve kollarınızda görülür. Peki, krepe cilt neden oluşur?

Yaygın nedenler şunları içerir:

  • Güneş hasarı,
  • Yaş,
  • Kilo değişiklikleri,
  • Kuru cilt,
  • Bazı ilaçlar.

40’lı yaşlarınıza geldiğinizde, cildiniz gençken ürettiği kadar yağ üretmez. Bu yağlar, cildinizi tahriş ve iltihaba neden olabilecek çevresel kimyasallara karşı koruyan bir bariyer işlevi görür.

“Krepe cilt genellikle 40’lı yaşlarınızda ortaya çıkmaya başlar. Ancak sürekli solaryum kullanıyorsanız ya da büyük miktarlarda kilo alıp verdiyseniz, 20’li yaşlarınızda bile ortaya çıkabilir,” diyor Dr. Kassouf. “Prednizon gibi uzun süreli ilaç kullanımı da krepe cildin bir başka olası nedenidir.”

Diğer faktörler arasında alkol kullanımı, sigara içme, uykusuzluk, kirlilik ve stres bulunabilir.

Krepe Cilt Nasıl Önlenir?

Neyse ki, krepe cildi önlemenin yolları vardır. Dr. Kassouf, evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemleri paylaşıyor:

Gölgeyi Tercih Edin

Dr. Kassouf’un en önemli önerisi, mümkün olduğunca güneşten kaçınmak ve güneşe çıkmanız gerektiğinde cildinizi korumaktır. Bu, her gün güneş kremi kullanmayı ve güneşten koruyucu giysiler giymeyi içerir.

Güneş kremi seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
Dr. Kassouf, en az SPF 30 olan bir güneş kremi aramanızı öneriyor. Tercihen, SPF 50 veya daha yüksek olanlar, yeterince kalın bir tabaka uygulamadığınızda bile sizi korur. Ayrıca, UVA ve UVB ışınlarına karşı geniş spektrumlu bir koruma sağlamalıdır.

Cildinizi Nemli Tutun

İyi bir nemlendirici ile cildinizi iyi nemlendirmek, yaralanmayı ve krepe görünümünü kötüleştiren hasarı önlemeye yardımcı olur.

Krepe cilt için hangi tür losyonları kullanmalısınız? Nemlendiricilerin, cildinizi yağlayan ve dolgunlaştıran alfa veya beta hidroksi asitler (salisik asit, laktik asit veya glikolik asit gibi) içermesine dikkat edin ya da yüksek konsantrasyonda nem tutma özelliğiyle bilinen hyaluronik asit içeren bir ürün seçin.

Ne Yediğinize Dikkat Edin

Krepe cilt için takviyeler veya vitaminler almalı mısınız?
Dr. Kassouf, antioksidan açısından zengin bir diyetin (bol miktarda meyve ve sebze, yumurta, ton balığı ve kahverengi pirinç gibi yiyecekler) cilt sağlığınızda rol oynayabileceğini söylüyor. Dengeli bir diyet, ayrıca A, C, D ve E vitaminleri ve omega-3 yağ asitleri gibi cildin genel görünümüne katkıda bulunan vitaminler açısından zengin olmalıdır.

Birçok ürün, B vitaminleri ve antioksidanlar içermekle birlikte, kolajen ve elastin liflerinin yenilenmesine yardımcı olan bitki bazlı adaptogenler içerir.

Krepe Cilt Tedavileri

Krepe cildinizin farkına varıyorsanız ve bundan nasıl kurtulacağınızı merak ediyorsanız, şu tedavi seçeneklerini düşünebilirsiniz:

Hidroksi Asit İçeren Temizleyiciler

Cilt bakım rutininize yumuşatıcılar ve hidroksi asit temizleyiciler eklemek, cildin krepe görünümünü önlemeye yardımcı olabilir. Cildiniz zaten sarkmışsa, daha fazla hasarı da engelleyebilir.

Retinol İçeren Topikal Kremler

Dr. Kassouf, krepe görünümünü azaltmak için retinol içeren topikal kremleri öneriyor. Retinoller, cildin elastikiyetini geri kazandırır ve kolajeni (cildimize yapı kazandıran madde) kalınlaştırır.

“Retinol içeren bir tedaviye başladığınızda, cildinize fayda sağlamadan önce genellikle daha kuru ve pul pul bir aşama yaşarsınız,” diye açıklıyor Dr. Kassouf. “Bu, cildin daha eski ve hasarlı hücrelerinin yenilenme sürecinin bir parçası olarak geçici bir durumdur.”

Dolgu Maddeleri

Dolgu maddeleri, kuru cildi dolgunlaştırmak, çizgi ve kırışıklıkları yumuşatmak ve hacmi geri kazandırmak için kullanılabilir. Bir dermatolog, dolgu maddelerini cildinizin hemen altına enjekte eder ve sonuçlar aylarca sürebilir. Bazı dolgular, belirli çizgiler ve konturlar için, diğerleri ise genel olarak hacim kazandırmak için tasarlanmıştır.

Birçok dolgu maddesi hyaluronik asit ve vücudunuzun yeni kolajen üretmesine yardımcı olan diğer biyostimülatörler (örneğin poli-L-laktik asit veya PLLA) içerir. Bir sağlık uzmanı, sizin ve cildiniz için en uygun dolgu maddesini belirleyebilir.

Fraksiyonel Lazerler

Bir tür lazer cilt yenileme yöntemi olan fraksiyonel lazerler, cildinizde mikroskobik delikler oluşturur (çimen havalandırma gibi düşünebilirsiniz). Bu delikler iyileşirken büzülür ve cildin yüzeyinde taze, yeni bir cilt gelişir. Bu işlem, yüzünüzdeki ton ve dokuyu dengeler, hatta daha kalın cilt bölgelerinde de uygulanabilir.

“Fraksiyonel lazerler cilt kalitesini artırmak için kullanılabilir, aynı zamanda cilt kanseri riskini azaltma, yara izlerini ve diğer cilt durumlarını tedavi etme konusunda da etkili olduğu gösterilmiştir,” diye belirtiyor Dr. Kassouf.

Ultrason

Bu invazif olmayan prosedür, yüksek yoğunluklu odaklanmış ultrason (HIFU) kullanarak derin doku katmanlarına nüfuz eder ve yeni kolajen büyümesini uyarır.

Bu işlem, bir sağlık uzmanı tarafından klinikte yapılır ve boyun, kaş, çene ve dekolte bölgenizde kullanılabilir.

Kriyolipoliz

Yağ dondurma veya CoolSculpting® olarak da bilinen bu ameliyatsız vücut şekillendirme prosedürü, cildinizi çok soğuk sıcaklıklara maruz bırakarak inatçı yağları yok eder.

Sonuçları görmeniz birkaç ay sürebilir çünkü hedeflenen yağ hücrelerinin zamanla kalıcı olarak öleceği varsayılır.

“Kriyolipoliz genellikle küçük yağ ceplerini gidermek için tasarlanmıştır ve krepe cilt tedavisinde yaygın olarak kullanılmaz,” diye açıklıyor Dr. Kassouf.

Radyofrekans (RF) Tedavisi

Cildinizi ısıtmak, kolajen üretimini teşvik etmek ve küçük alanlarda cilt sıkılaştırmak için radyofrekans dalgaları kullanan prosedürleri de düşünebilirsiniz.

Dr. Kassouf, bu prosedürün bazen ağrılı ve pahalı olabileceğini, ayrıca hafif riskler taşıdığını belirtiyor. Başarı oranları değişkenlik gösterir ve herkes için uygun olmayabilir.

Bu tür bir prosedür için en uygun aday:

  • Küçük bir bölgeyi sıkılaştırmak isteyen (boyun veya bel gibi),
  • 10 ila 20 kilo vermiş ve az miktarda sıkılaşmaya ihtiyacı olan,
  • Doğum sonrası karnını toparlamaya çalışan,
  • 40’lı veya 50’li yaşlarda olan ve yaşa bağlı hafif cilt gevşekliği olan kişilerdir.

Kozmetik Cerrahi

Krepe cilt için nemlendiriciler ve diğer kremler hafif vakalar için etkili olabilir, ancak sınırlamaları vardır. Örneğin, büyük miktarda kilo verdiyseniz ve çok fazla krepe cilt kaldıysa, bir plastik cerrahın cildi çıkarması gerekebilir.

Dermatoloğunuz, estetik cerrahi seçenekleri olarak aşağıdakileri önerebilir:

  • Yüz germe,
  • Boyun germe ameliyatı,
  • Göz kapağı ameliyatı.

“Ne yazık ki, cerrahi her zaman iz bırakır,” diye uyarıyor Dr. Kassouf. “Çoğu plastik cerrah bu izleri gizleme konusunda oldukça başarılıdır, ancak ilerlemeden önce birden fazla uzmandan görüş almayı düşünebilirsiniz.”

Sonuç Olarak?

Krepe cilt tedavileri söz konusu olduğunda, losyonlardan cerrahiye kadar birçok seçenek mevcuttur. Bu seçenekler, yaşlandıkça krepe cildi azaltmaya yardımcı olabilir. Bazı ürünler reçetesiz temin edilebilirken, bazıları ise doktor reçetesi gerektirir.

Cilt bakım ihtiyaçlarınıza ve yaşam tarzınıza en uygun tedavi seçeneklerini belirlemek için bir doktor ya da dermatologla çalışın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir