Cilt Bakımı ve Güzellik

Cilt Kanseri İçin Tam Vücut Taraması: Neler Beklemelisiniz?

Cilt Kanseri İçin Tam Vücut Taraması: Neler Beklemelisiniz?

Yıllık bir muayene sırasında, sağlık uzmanınız vücudunuzdaki benlerin veya lekelerin boyut, renk ya da şekil değişikliklerini kontrol eder.

Her yıl düzenli olarak doktor kontrollerinize gidiyorsunuz, diş temizliğinizi yaptırıyorsunuz — peki ya dermatoloğunuz? Cilt kanseri taramaları, cilt kanserini erken teşhis etmek için kritik öneme sahiptir ve birçok insanın cilt kontrollerini ihmal etmemesi gerekir.

Cilt kanseri dünya genelinde yılda 2 milyondan fazla kişiyi etkiler ve erken teşhis edildiğinde tedavisi genellikle başarılıdır. Bu nedenle, cilt kanseri taramaları sağlık rutininizin önemli bir parçasıdır.

Dermatolog Dr. Paul Benedetto, tam vücut cilt kanseri taramasında neler yapılacağını ve neler beklemeniz gerektiğini açıklıyor.

Cilt Kanseri İçin Ne Zaman Tarama Yaptırmalısınız?

Tam vücut cilt kanseri taramasını ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Bu durumda, ne sıklıkta yaptırmanız gerektiğini veya başlamak için çok geç olup olmadığını merak edebilirsiniz. Dr. Benedetto‘ya göre, belirli bir zaman çizelgesi veya son tarih yoktur. Cilt tipi, güneşe maruz kalma süresi ve tıbbi geçmişiniz bu konuda önemli faktörlerdir.

Aşağıdaki durumlar sizin için geçerliyse, yıllık cilt muayeneleri özellikle önerilir:

  • Melanom, diğer cilt kanserleri veya kanser öncesi cilt lezyonları öyküsü olanlar.
  • Birinci derece akrabalarında (anne, baba, kardeş, çocuk) melanoma olanlar.
  • Çok sayıda ben veya anormal ben öyküsü olanlar.
  • Solaryum kullanma geçmişi olanlar.
  • Kabarcıklı güneş yanığı öyküsü olanlar.
  • Güneşe sürekli maruz kalınan işlerde çalışanlar (örneğin, inşaat veya bahçıvanlık).
  • Organ nakli alıcıları.

Her yıl yapılacak bir muayene genel olarak tüm yetişkinler için tavsiye edilir. Daha önce hiç tarama yaptırmadıysanız, şimdi bir dermatologla randevu almanın tam zamanı olabilir.

Tarama Sırasında Ne Beklemelisiniz?

Baş, omuzlar, dizler ve ayak parmakları! Bir cilt kanseri taraması sırasında, vücudunuzun her bölgesi incelenir. Bu randevuda, bir dermatolog cildinizi baştan aşağı dikkatle inceleyecektir.

Muayene için tüm kıyafetlerinizi çıkarmanız ve bir önlük giymeniz istenecektir. Ardından, sağlık uzmanınız cildinizdeki düzensizlikleri not alarak incelemeye başlayacaktır. Dr. Benedetto, “Cilt lezyonlarını daha ayrıntılı incelemek için parlak bir ışık veya el tipi bir büyüteç kullanabilirler,” diye ekliyor.

Tarama Sırasında Ne Aranıyor?

Bir dermatoloğun aradığı ana şey, herhangi bir cilt kanseri belirtisidir. Bu, düzensiz lekeler, benler veya lezyonlar şeklinde olabilir. Cildinizde zaten zararsız olan benler, çiller ve izler bulunabilir. Ancak bir dermatolog, tehlikeli olabilecek belirtileri ayırt edebilir.

Üç ana cilt kanseri türü vardır:

  • Bazal hücreli karsinom
  • Skuamöz hücreli karsinom
  • Melanom

Her biri farklı görünse de, herhangi bir tür cilt kanserinin en yaygın uyarı işareti, ciltte yeni bir büyüme veya mevcut bir büyümede görülen değişikliktir.

Cilt Kanseri İçin Tam Vücut Taraması: Neler Beklemelisiniz?
Cilt Kanseri İçin Tam Vücut Taraması: Neler Beklemelisiniz?

Muayeneye Nasıl Hazırlanabilirsiniz?

Randevunuzdan önce, cildinizde endişe duyduğunuz herhangi bir noktayı not alın ve muayene başlamadan önce bunları doktorunuza söyleyin. Ayrıca, muayeneyi kolaylaştırmak için Dr. Benedetto şu hazırlıkları yapmanızı öneriyor:

  • Makyajınızı tamamen çıkarın.
  • Bant, bandaj ya da cildi kapatan herhangi bir şey kullanmayın.
  • Oje çıkartın.
  • Saçınızı serbest bırakın.
  • Takı takmayın.

Doktorunuz şüpheli bir durum bulmazsa, muayene 15 dakikadan fazla sürmeyecektir.

Eğer Bir Şey Bulunursa Ne Olur?

Doktorunuz kanserli veya kanser öncesi olabilecek bir nokta bulursa, tıbbi kaydınız için fotoğraf çekip bir cilt biyopsisi yapmak isteyebilir.

Bir biyopsi sırasında, mikroskop altında incelenmek üzere az miktarda doku alınır. Bu, genellikle ofiste anında yapılabilecek basit bir işlemdir. Cildin temizlenmesi, lokal anestezi enjeksiyonu ile uyuşturulması ve ardından bir neşter ile cilt örneği alınması sürecini içerir. Enjeksiyondan kaynaklanan küçük bir iğne batması dışında herhangi bir ağrı hissetmemelisiniz.

Alınan örnek laboratuvara gönderilecek ve sonuçlar birkaç gün içinde size iletilecektir.

Evde Kendi Kendinize Cilt Muayenesi Yapmayı Unutmayın

Yıllık cilt kanseri taramaları sağlık açısından önemli olsa da, vücudunuzu siz en iyi bilirsiniz. Dermatoloğunuzu ne sıklıkta ziyaret ederseniz edin, cildinizi kendiniz de düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

Her üç ila altı ayda bir, bir ayna yardımıyla kendi cilt muayenenizi yapabilirsiniz. Dr. Benedetto‘nun önerdiği dikkat edilmesi gereken işaretler şunlardır:

  • Zaman içinde boyut, şekil veya renk değiştiren benler veya lekeler.
  • Kanayan veya birkaç hafta içinde iyileşmeyen yaralar.
  • Asimetrik veya düzensiz kenarlı benler.
  • 1/4 inçten büyük lekeler.

Son olarak, güneşten korunma alışkanlıklarını uygulamak, cilt kanserinin gelişmesini önlemenin en iyi yoludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir