Alkali Suyun Faydaları

Alkali Su Nedir?

Alkalin Su Nedir

Alkali su, pH değeri normal suya kıyasla daha yüksek olacak şekilde özel işlemden geçirilen veya üretilen sudur. Marketlerde şişelenmiş şekilde bulabileceğiniz gibi, evde de kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bazı kaynaklar, alkali su tüketmenin çeşitli sağlık yararları olduğunu öne sürse de bu iddiaları destekleyen güçlü bilimsel kanıtlar henüz yeterli düzeyde değildir.

Alkali suyun normal sudan biraz daha az asidik olduğu söylenir, ancak daha sağlıklı olduğuna dair kesin bir bulgu yoktur.

Alkali Suyun Olası Faydaları

1. Daha İyi Hidrasyon Sağlar mı?

Alkali suyla ilgili en popüler iddialardan biri, vücudu normal sudan daha iyi nemlendirdiğidir. 2018 yılında PLoS One dergisinde yayınlanan küçük çaplı bir araştırmada, yüksek düzeyde antrenman yapan 16 sporcunun katılımı incelenmiştir. Sekiz kişi alkali su tüketirken, diğer sekiz kişi normal su içmiştir. Alkali su içen grubun egzersiz performanslarında ve egzersiz sonrası hidrasyon düzeylerinde bir miktar iyileşme gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, bu tekil çalışma dışında alkali suyun genel olarak daha iyi susuzluk giderdiğine dair geniş kapsamlı bir kanıt bulunmamaktadır. Uzmanların büyük çoğunluğu, hangi suyu içtiğinizden çok, düzenli olarak yeterli miktarda su tüketmenin önemli olduğunu vurgular.

2. Metabolizmayı Geliştirir mi?

Alkali suyla ilgili başka bir popüler iddia, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olabileceğidir. 2022 yılında PLoS One dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Çinli araştırmacılar 304 menopoz sonrası kadının yaşam tarzlarını incelemiştir. Alkali su içen kadınların, yüksek kan şekeri, yüksek kan yağları, yüksek tansiyon ve karın bölgesi yağlanması gibi risk faktörlerini içeren metabolik sendroma yakalanma olasılıklarının biraz daha düşük olduğu görülmüştür. Ancak alkali su içenlerle içmeyenler arasında kilo açısından belirgin bir fark bulunmamıştır. Bu nedenle alkali suyun metabolizmayı gerçekten iyileştirip iyileştirmediğini kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

3. Enerji Seviyelerini Artırır mı?

Alkali su içmek, enerji seviyenizi yükseltmez. Yeterli su içmek genel olarak enerjinizi korumanıza yardımcı olur çünkü susuz kalmak (dehidrasyon) yorgunluk hissine sebep olabilir. Ancak alkali suyun, normal sudan daha fazla enerji verdiğine dair bir kanıt yoktur.

4. Kemik Kaybını Yavaşlatır mı?

Bazı bulgular, alkali su içmenin kemik kaybını (osteoporoz) yavaşlatabileceğini öne sürmektedir. 2021 yılında Journal of Menopausal Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmada, osteoporoz tedavisi gören 100 kadın iki gruba ayrılmıştır. Bir grup günde 1,5 litre (yaklaşık 6 bardak) alkali su tüketirken, diğer grup içmemiştir. Üç ay sonra her iki grubun da kemik yoğunluğunda iyileşme görülmüş, ancak alkali su içenlerde bu iyileşme biraz daha fazla olmuştur. Çalışma yazarları, alkali suyun kemik kaybını uzun vadede ne kadar etkileyebileceğini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulamıştır.

5. Sindirimi İyileştirir mi?

Bir öğünle birlikte bir şişe alkali su içmenin sindirimi kolaylaştıracağına dair bir neden yoktur. Midenizdeki asidik mide sıvıları, alkali suyun pH seviyesini hızla nötralize eder. Aslında, hangi tür suyu içerseniz için, yemek sonrasında su tüketmek vücudunuzun besinleri emmesini kolaylaştırır; burada alkali suyun özel bir artısı olduğu gösterilmemiştir.

6. Yaşlanmayı Yavaşlatır mı?

Her gün yeterli miktarda su içen insanların, daha uzun yaşadığı ve kronik hastalıklara daha az yakalandığı bazı araştırmalarda gösterilmiştir. Ancak bu etki normal su için de geçerlidir; alkali suyun yaşlanmayı ek olarak yavaşlattığına dair bir veri bulunmamaktadır.

7. Gut (Nikris) Hastalığına İyi Gelir mi?

Gut, özellikle ayak başparmağı veya alt uzuvlarda zonklayıcı eklem ağrılarına sebep olabilen bir artrit türüdür. 2024 yılında Medicine dergisinde yayımlanan bir çalışmada, gut hastalığı tedavisine ek olarak alkali su tüketen kişilerde eklem ağrısı ve şişliklerin azaldığı saptanmıştır. Ayrıca iltihaplanma belirtileri ve gutu tetikleyen ürik asit seviyelerinde de düşüş görülmüştür. Buna karşın, çalışmanın yazarları alkali suyun uzun vadede güvenli ve faydalı olup olmadığını anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtmişlerdir.

8. Cilt Sağlığını İyileştirir mi?

Cildinizin pH seviyesi hafif asidik yapıdadır ve bu asidite, zararlı bakterilerden korunmaya ve doğal yağların dengede kalmasına yardımcı olur. Dolayısıyla cildi alkali hale getirmenin bir avantajı yoktur ve alkali su içerek cilt pH seviyenizi değiştirebileceğinize dair bir kanıt da bulunmamaktadır. Hatta cildin asidik koruma tabakasını değiştirmek, kuruluk veya tahriş gibi sorunlara neden olabilir.

9. Kansere Karşı Savaşır mı?

Kanser hücrelerinin asidik ortamlarda daha hızlı çoğaldığı bilinir. Bu nedenle, yüksek alkali içeriğe sahip bir diyetin (alkali su da dahil) tümör oluşumunu engelleyebileceği öne sürülmüştür. Ancak uzmanlar, alkali su içmenin kan pH değerini değiştirmediğini, bu yüzden tümör büyümesi üzerinde bir etkisi olmayacağını belirtmektedir. Alkali suyun kansere karşı koruduğuna dair kanıt bulunmamaktadır.

10. Reflü ve Mide Yanmasına İyi Gelir mi?

Bazı kişiler, alkali suyun mide asidini nötralize ederek reflüyü (asitli mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması) veya mide yanmasını önleyeceğine inanır. Ancak sindirim uzmanları, alkali suyun mide içeriğinin pH seviyesini anlamlı derecede değiştiremeyeceğini söylüyor. Asıl sorun, asidik midenin içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır; alkali su bu durumu engellemez.

Alkali Su Nasıl Bir Tadı Var?

Alkali su üreten veya satan şirketler, bu suyun daha tatlı ve “doyurucu” olduğunu iddia edebilirler. Bazıları, kalsiyum gibi minerallerin varlığının alkali suya daha güzel bir tat verdiğini söyler. Ancak pH seviyesi 9 veya daha yüksek olan sular acımsı bir tat bırakabilir. Yüksek pH seviyesi, kahve veya çay gibi içeceklerin tadını da değiştirebilir. İyonlaştırıcı adı verilen cihazların, yüksek pH değerini acı tat olmadan elde edebileceğini iddia edenler vardır.

Kimler Alkali Su İçmemelidir?

Özellikle asit reflü (mide yanması) tedavisi için proton pompası inhibitörü (PPI) grubundaki ilaçları (esomeprazol, omeprazol vb.) kullananlar alkali su tüketirken dikkatli olmalıdır. Bu ilaçlar zaten mide pH seviyenizi değiştirmeye yöneliktir. Alkali su da pH seviyesini etkileyebileceğinden, potasyum gibi önemli minerallerin dengesini bozabilir. Özellikle böbrek hastalığı olan kişilerde bu durum daha kaygı verici olabilir.

Alkali Su Paranıza Değer mi?

Alkali su, sıradan şişelenmiş sudan iki kat ya da daha fazla pahalıya gelebilir. Musluk suyu ise genellikle hepsinden çok daha ucuzdur. Bilimsel kanıtların sınırlı olması göz önüne alındığında, alkali suyun fazladan maliyeti çoğu insan için buna değmeyebilir. Ancak gün boyunca yeterli miktarda herhangi bir suyu tüketmenin sağlığınız için çok değerli olduğu kesindir.

Evde Alkali Su Nasıl Yapılır?

Şişelenmiş alkali suya yüksek ücret ödemek istemiyorsanız, evde basit yöntemlerle kendiniz de üretebilirsiniz:

  1. Karbonatla Karıştırma:
    1/8 çay kaşığı (yaklaşık bir tutam) karbonatı 1 bardak (yaklaşık 240 ml) suya ekleyip iyice karıştırabilirsiniz. Ancak karbonat sodyum içerir; aşırı tüketilmesi sodyum seviyenizi yükseltebilir.
  2. Damla Satın Alma:
    İnternet üzerinden alkali damlalar satın alıp suya ekleyebilirsiniz. Ancak bu damlalar ciltle temas ettiğinde yanıklara neden olabileceğinden dikkatli kullanılmalıdır.
  3. İyonlaştırıcı Cihaz:
    Musluk suyunun pH seviyesini yükselten cihazlardır. Piyasada, suyu filtre kartuşlarıyla mineral bakımından zenginleştirerek alkali hale getiren sürahi benzeri ürünlerden tezgâh üstü makinelere kadar pek çok seçenek mevcuttur.
  4. Alkali Filtre:
    Musluk suyunun pH seviyesini yükselten normal arıtma cihazlarına takılan alkali filtreler ile suyun pH değerini yükseltebilirsiniz.. Piyasada, suyu filtre kartuşlarıyla mineral bakımından zenginleştirerek alkali hale getiren alkali filtreler mevcuttur.

Alkali Su Testi

Musluk suyunuzun pH seviyesini dijital bir pH ölçerle ya da okulda kullanılan basit turnusol kâğıtlarıyla da ölçebilirsiniz.

Halihazırda alkali su satın alıyor ya da evde üretiyorsanız, bunun maliyet ve çabaya değip değmeyeceğini tekrar değerlendirebilirsiniz. Alkali suyu savunanlar pek çok sağlık yararından söz etse de bu konuda bilimsel veriler henüz kısıtlıdır. Öte yandan, her gün bol miktarda musluk suyu içmenin sağlığınız için sayısız faydası bulunduğu çok daha net bir gerçektir.

REFERANSLAR:

  • Mayo Clinic: “Water: How much should you drink every day?” “Is alkaline water better for you than plain water?”
  • FamilyDoctor.org: “Hydration: Why it’s so important.”
  • CDC: “Water & Nutrition.”
  • Cleveland Clinic: “Alkaline Water: Don’t Believe the Marketing Hype,” “What Is Your Skin’s pH and Why Does It Matter?”
  • Water Systems Council: “Wellcare information for you about pH in drinking water.”
  • Intermountain Healthcare: “Does the pH level of your drinking water really matter?”
  • U.S. Geological Survey: “pH and Water.,” “pH Scale.”
  • Moffitt Cancer Center: “Is it better to drink alkaline or coconut water than plain H20?”
  • Center for Science in the Public Interest: “What can alkaline water do for you?”
  • UNC Lineberger: “Alkaline water and cancer.”
  • UCLA Health: “Ask the doctors — Is water with a high pH safe to drink?”
  • Consumer Reports: “What Exactly Is ‘Alkaline’ Water, Anyway?”
  • National Library of Medicine, PubChem: “Water.”
  • Environmental Protection Agency: “Drinking Water Regulations and Contaminants.”
  • Harvard Health Publishing: “Is alkaline water better?”
  • Mayo Clinic: “Is alkaline water better for you than plain water?”
  • The Journal of the American Dental Association: “The pH of beverages available to the American consumer.”
  • PLoS One: “Alkaline water improves exercise-induced metabolic acidosis and enhances anaerobic exercise performance in combat sport athletes,” “Associations of alkaline water with metabolic risks, sleep quality, muscle strength: A cross-sectional study among postmenopausal women.”
  • Journal of Menopausal Medicine: “Effect of Alkaline Drinking Water on Bone Density of Postmenopausal Women with Osteoporosis.”
  • National Heart, Lung, and Blood Institute: “Good hydration linked to healthy aging.”
  • National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases: “Gout.”
  • Medicine. “Assessment of the efficacy of alkaline water in conjunction with conventional medication for the treatment of chronic gouty arthritis: A randomized controlled study.”
  • Medline Plus: “Proton pump inhibitors.”
  • Washington County, Oregon: “Bottled vs. Tap Water.”
  • ENT: “Unforeseen consequence of alkaline water therapy for laryngopharyngeal reflux.”
  • Washington Post: “Is alkaline water really better for you?”
  • Physics Forums: “Any difference between acidic and alkaline water?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir