Havuz Suyu Neden Yeşile Döner? Havuz Suyu Su Kalite Sorunları
Havuz suyu su kalite sorunları, Rio de Janeiro’daki 2016 Yaz Olimpiyatları sırasında yüzme havuzları koyu yeşile döndü. Bir tesis çalışanının yanlışlıkla 160 litre hidrojen peroksiti havuzlara döktüğü ortaya çıktı, bu da klorun etkilerini ortadan kaldırarak yosun ve diğer organik bileşiklerin büyümesine neden oldu
Olimpiyat sözcüsü o zaman “Tabii ki bu bir utanç” dedi. “Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapıyoruz. Hızlı bir şekilde onarmakta daha iyi olmalıydık. Acı veren dersleri zor yoldan öğrendik.”
Havuzlardan birinin su kalitesini senkronize bir yüzme etkinliği için olması gereken yere geri getirmek için yetkililer, 3,7 milyon litreden fazla suyu tahliye etmeye ve değiştirmeye karar verdi. Bu su kalitesi sorunu Olimpiyatları biraz karartmakla kalmadı, aynı zamanda çok fazla israfa neden oldu.
Havuz ve spa endüstrisinde su kalitesini izlemek en önemli önceliktir. Havuz ve spa sahipleri, güvenli yüzme koşullarını sağlamak, yüzücüleri memnun etmek ve havuzları ve kaplıcaları korumak için su kalitesini izler.
Havuz suyu neden yeşile döner en iyi cevap, Renkli havuz suyunun iki ana nedeni vardır; oksitleyici metaller ve yosundur. Bulanık yeşil havuz suyu genellikle yosun kaynaklıdır. Yeşil, kırmızı, kahverengi ve siyah renk ise çözünmüş metallerin neden olduğu durumlardır.
Havuz suyu su kalite sorunları ve spa endüstrisindeki yaygın su kalite sorunları
Su kimyası bozulduğunda, havuzlar ve kaplıcalar aşağıdaki 3 yaygın sorunu yaşayabilir.
1. Kirli görünen su
Kirli görünen bir havuza atlar mısınız? Havuzlar ve kaplıcalar düzgün bir şekilde korunmadığında su bulanık, bulanık ve renksiz görünebilir; bu da yüzmeye pek davetkar değildir.
2. Çok fazla klor
Klor, suyun temiz ve çekici görünmesi için bakteri ve algleri öldürmeye yardımcı olan birçok sağlıklı havuzda kritik bir bileşendir. Bununla birlikte, çok fazla klor asitliği artırır ve bu da yüzme deneyimine zarar verebilir. Optimum koşullar için havuz suyu pH’ı 7,2 ila 7,8 aralığında kalmalıdır.
3. Sert su
Havuzunuzda veya spa’nızda kalsiyum ve magnezyum seviyeleri çok yüksek olduğunda, sert su oluşur ve suyun yüksek pH seviyeleri ile bulanık veya sütlü görünmesine neden olur.
Su kalitesi sorunları ele alınmadığında ne olur?
Su bileşimi dengesiz olduğunda sorunlar ortaya çıkar. Spektrumun bir ucunda, su sadece kirli veya rengi bozulmuş görünebilir. Öte yandan, su yüzücüler için rahatsız edici olabilir ve hatta havuza veya spaya zarar verebilir.
İşte su kalitesi sorunları ele alınmadığında karşılaşabileceğiniz üç yaygın durum.
1. Kötü estetik
Olimpiyat örneğinin gösterdiği gibi, bir havuz veya spadaki kimyasalların dengesi bozulduğunda su tuhaf görünmeye başlayabilir. İster bir kır kulübü, halka açık havuz veya su parkı işletiyor olun, ister arka bahçenizde bir havuzunuz olsun, uygun su özelliklerini korumak çekici bir estetik sunar. Yeşil görünen suda yüzmek güvenli olsa bile, birçok insan muhtemelen ıslanmamaya karar verecektir.
2. Tahriş edici su
İçinde çok fazla klor bulunan su, gözleri, cildi ve akciğerleri tahriş edebilir. Klor suyu daha asidik yapar; uygun olmayan teraziler boruları, havuz ekipmanını ve belirli havuz yüzeylerini (yani betonu) aşındırabilir. Bununla birlikte, klor temiz havuzlarda önemli bir bileşendir. Onsuz, bakteri büyümesi hızlanabilir.
3. Hasarlı havuz ve spa yüzeyleri ve donanımları
Sert su devam ettiğinde, havuzunuz veya spa’nız duvarlarda, merdivenlerde ve diğer yüzeylerde kalan beyaz kalıntılardan zarar görebilir. Sonuç olarak, varlıklarınızın değeri düşer ve yüzücü deneyimi azalır.
Kaliteli havuz ve kaplıca suyu nasıl sağlanır
Havuz ve spa suyu özelliklerinin optimum aralıklarda kalmasını sağlamak için su kalitesi izleme ekipmanı kullanılır. Bu araçlar, havuz ve spa sahiplerinin pH, alkalinite, oksidasyon azaltma potansiyeli, serbest ve birleşik klor, sıcaklık ve daha fazlasını sürekli olarak izlemesine yardımcı olabilir.
Geçmişte, çalışanların kaliteyi manuel olarak izlemesi gerekiyordu. Ancak modern su kalitesi izleme cihazları sayesinde, bağlı herhangi bir cihazdaki çeşitli özellikleri takip etmek için Bluetooth teknolojisinden yararlanabilirler. Örneğin, taşınabilir pH ölçerler ve test cihazları, gerektiğinde verileri paylaşarak ve analizleri çalıştırarak pH seviyelerini güvenle izlemenize yardımcı olabilir.
Havuzların düzenli şekilde temizliğinin yapılmaması veya uzun süredir kullanılmamış olması gibi durumlar içindeki suyun yosunlaşmasına neden olabilmektedir. Yosunlaşma ile havuz suyunun rengi de yeşile döner. Tabi daha uzun süre kullanım olmazsa içerisinde fazla biriken yosun tabakaları da olabilmektedir.
Bu gibi durumlarda profesyonel yardımı almak şarttır. Ancak kendinizce çözümler bulmak ve uygulamak isterseniz eğer koruyucu bir kıyafet giyerek aşağıda belirtilen talimatlara uyabilirsiniz.
- Öncelikle havuz kepçesi yardımı ile yüzeyde birikmiş olan kirleri temizleyin.
- Sonra kalan kirlerin dibe çökmesi açısından bir süre kadar beklemede kalın.
- Suyun temizlenmesi adına havuzun pH değerini kontrol edin. Değerin ideal seviyesi 7,2-7,8 arasıdır. Bu değerde değilse havuz suyunun pH değerini ayarlayın.
- Havuza fazla miktarda klor ekleyin
- Sonra havuza şok klorlama uygulayın.
- Klor havuzda yer alan tüm bakteri ve yosunları öldürür.
- Sonra pompayı en az 24 saat kadar çalıştırın
- Tıkanmasını önlemek için de birkaç kez daha temizlemeniz gerekir
- Su temizlenmeye başladığında, havuzun dibinde yer alan kirleri temizlemeye başlayın.
Havuzların düzenli şekilde temizlenmemesi ve uzun süredir kullanılmamış olması gibi etkenler havuz içindeki suyun yeşillenmesine yani yosunlaşmasına neden olur.
Yosunlar havuz suyunun berrak ve şeffaf olan rengini 24 saat içinde bozan, genellikle açık havuzlarda sıkça karşılaştığımız mikroskobik canlılardır. Yüzme havuzlarında sıkça karşılaşılan ve havuz sahiplerinin paniklemesine sebep olan bir türdür.
Özellikle villa ve müstakil ev bahçelerinde bulunan yüzme havuzlarında görünen yosun, havuz sahiplerini yeşil havuz nasıl temizlenir sorusuna cevap aramaya yönlendirir.
Havuz yeşil rengini aldıysa başlı başına bir mikrop yuvası haline geldiğinin açık bir göstergesidir.
Yosun doğal yollarla oluşsa da havuz içinde hoş bir görüntü oluşturmaz. Barındırdığı enfeksiyon ve bakteri nedeniyle kirli görüntünün dışında, kötü bir koku yaymaktadır.
Havuzun yeşillenmesine yani yosunlaşmasına sebep olan yosun tamamen hijyen ve bakım eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Genellikle havuz etrafındaki çim ve yeşillik alanlardan oluşmaya başlayarak tüm havuzu kaplayacak hızda üreme özelliğine sahiptir.
Havuz suyuna tek bir yosun düşmesi çoğalarak üremesi ve yerleşmesi için yeterlidir. Acil olarak temizliği yaptırılmadığı ve önemsenmediği takdirde büyük bir sorun haline gelecektir. Temizliği yapılmayan havuzlarda karşılaşılan bakteri ve enfeksiyon riski yeşil havuzlarda daha fazladır.
Bu nedenle havuz temizliği, yeşil havuz sorunuyla karşılaşmamak için aksatılmamalıdır.
Yeşil havuzun kullanılmıyor olması enfeksiyon yaymayacağı anlamına gelmemektedir. Bu nedenle havuz ne kadar kullanılmıyor olsa da havuz temizliği yaptırılmalı ve enfeksiyon yayılmasına neden olunmaması gerekmektedir.
Yosunların yeşil, sarı, siyah gibi birçok çeşidi vardır. En bilineni serbest yüzen yeşil yosun, zararsız ve kontrolü en kolay türdür. Sarı ve siyah türleri havuz duvarlarına yapışan ve temizlenmesi güç olan türlerdir.
Yeşil havuz temizliği, yosunların arındırılması oldukça zor işlemler olduğu için daha uzun sürmektedir ve titizlikle yapılması gereken bir işlemdir.
Havuzların tekrar yeşillenmemesi yani yosunlaşmaması, yosunun temizlenmesi ve tekrar oluşmaması için dikkatli bir planlama yapılması gerekir.
Havuz dibine yerleşmiş olan yosunları görebilmek ve öncelikle yeşil havuz yüzeyindeki pislikler havuz kepçesi ile temizlenmelidir. Bu süreçte filtreler çalıştırılmamalıdır, aksi takdirde havuza yerleşmiş olan yosunlar filtreyi tıkayacaktır ve daha zahmetli işlem haline gelecektir.
Dipteki tortu, eğer filtrasyon sistemi uygunsa boşaltma giderine atılmalıdır ve havuz içindeki suyun pH değeri kontrol altında tutulmalıdır.
Yosunlar dezenfektanları engelleyerek etkinliklerini azaltır ve havuzun klor ihtiyacını arttırırlar. Filtre sistemini tıkar ve kokuya neden olurlar. Ayrıca suda çözülmüş karbondioksiti alarak pH seviyesinin yükselmesine sebep olurlar.
Bu durumda klor bakımından oldukça eksik kalmış olan havuzda, yosunların karşı koyamadığı tek kimyasal olan klor kullanılarak, dezenfekte işleminde etkili sonuçlar sağlanabilecektir. Klorlama işlemleri temel klorlama ve şok klorlama olarak uygulanması gereken, doğru yöntem ve teknik gerektiren işlemlerdir.