Su Arıtmanın Tarihi Nedir?
Su arıtmanın tarihi M.Ö. 2000’e kadar uzandığını biliyor muydunuz? Bu yazıda, su arıtma metodolojisinin kökenlerinden, çağlar boyunca ve modern döneme kadar olan gelişimini ele alacağız. İçme suyumuzu sadece kaynatıp süzmekten çok yol kat ettik. En son su arıtma ekipmanları ve uygulamaları için Ethic Water ile iletişime geçin- tarihteki en temiz sulardan bazılarını elde etmenize yardımcı olacağız!
Su Arıtma Uygulamalarının Kökenleri ve Kilit Gelişmelerini Öğrenin
Dünyada nüfusları için temiz su sağlayamayan bölgelerin varlığından dolayı, su arıtımının nispeten yeni ve modern bir gelişme olduğunu düşünebiliriz. Binlerce yıl önce yaşayan insanların bugün elde edebildiğimiz saflık düzeyine sahip sudan yararlandıklarını hayal etmek zor. Yöntemler değişmiş olsa da su arıtımı binlerce yıl öncesine uzanan bir tarihe sahiptir.
Gelin su arıtmanın gelişimini kökenlerinden, yeni uygulamaların geliştirilmesine ve modern çağa kadar takip edelim.
Su Arıtmanın Tarihi Antik Çağlarda Başlıyor
M.Ö. 2000’e kadar uzanan eski Yunan ve Sanskrit yazıları, su arıtma yöntemlerini tavsiye etmektedir. O zamanlarda bile insanlar, suyun ısıyla arıtılabileceğini biliyorlardı ve kum ve çakıl filtrasyonu, kaynatma ve süzme uygulamaları yapıyorlardı.
Bunu yaparken ki temel motivasyonları, temiz su ile kirli su arasındaki farkı ayırt edememelerine rağmen, suyun tadını iyileştirmekti. Suyun bulanıklığını azaltmayı biliyorlardı fakat kimyasal kirlilik veya mikroorganizmalar hakkında fazla bilgiye sahip değillerdi.
Mısırlılar, M.Ö. 1500 civarında ilk kez “pıhtılaştırma” ilkesini keşfettiler. Asılı partiküllerin çökeltilmesi için şap (alum) kullandılar. Bu, Amenophis II ve Ramses II’nin mezar duvarlarında tasvir edilmektedir.
Hipokrat, M.Ö. 500 civarında suyun iyileştirici özelliklerini keşfetmeye başladı. Su eleme yöntemini icat etti ve suya kötü tat veya koku veren tortuları gideren ilk torba filtre olan Hipokrat Manşonu’nu yarattı.
M.Ö. 300-200 yılları arasında Roma su kemerlerini inşa etmeye başladı ve Arşimet de kendi su vidasını icat etti.
Su Kemerleri
M.Ö. 7. yüzyılda Asurlular, suyu taşımak için ilk yapıyı inşa ettiler: Ninova’ya vadi boyunca yaklaşık 80 km taşıyan, 10 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 30 metre uzunluğunda bir yapı.
Romalılar daha sonra bu yapıların birçoğunu kendileri inşa etmeye başladılar ve bunlara Latince “su” ve “yönlendirmek” kelimelerinden türetilen “su kemeri” adını verdiler. Su kemerleri, suyu yalnızca yerçekiminin gücünü kullanarak uzun mesafelere taşıyan sofistike yapılardı. Roma İmparatorluğu’nun büyük şehirlerini ve sanayi bölgelerini suyla besliyorlardı.
Sadece Roma, bu su kemerlerinden on bir tane inşa etti ve 500 yıllık bir süre içinde 400 km’den fazlasını oluşturdu. Bunların çoğu, kirlilikten ve savaştan korunmak amacıyla yer altına inşa edilmiştir. Roma’ya günde 950 milyon litreden fazla su sağlıyorlardı ve birçoğu hala İspanya, Türkiye, Almanya ve Fransa’da ayakta duruyor. Bu su kemerlerinde kullanılan tekniklerin çoğu, günümüzde de modern su taşıma sistemlerini inşa etmek için kullanılmaktadır.
Arşimet Vidası
Yunan mühendis Arşimet, M.Ö. 287 ile 212 yılları arasında yaşadı. İcatlarından biri, alçak bir su kütlesinden suyu daha yükseğe çıkarmak için tasarlanmış bir makineydi. Bu makine, suyu yukarı pompalayan için boş bir borunun içindeki çok büyük bir vida biçimini alıyordu.
Arşimet vidası, başlangıçta gemi sintinelerinden ve madenlerden suyu tahliye etmek ve tarım arazilerinin sulanmasına yardımcı olmak için kullanılmıştır. Tasarımı, Hollanda’nın Zoetermeer şehrinde olduğu gibi, günümüzde de suyu daha yüksek yerlere taşımak için kullanılıyor. Daha da önemlisi, birçok modern endüstriyel pompanın temeli olarak hizmet etmektedir.
Su Arıtımı Küllerinden Doğuyor
Roma İmparatorluğu’nun çöküşüyle birlikte Roma su kemerlerinin bakımsız hale gelmesiyle, Orta Çağ’da (MS 500-1500) su arıtımı daha az gelişmiş hale geldi. Bu dönemlerde, halka temiz su erişimini sağlamak için nispeten az şey yapıldı.
Sir Francis Bacon, su arıtma uygulamalarının ilerlemesini 1627’de deniz suyu tuzdan arındırma deneylerine başladığında yeniden başlattı. Deniz suyundan tuzu filtrelemek için kum filtrasyonu kullanmayı denedi. Deneyi başarılı olmadı, ancak diğer bilim insanlarının bu alanda çalışmasının temelini attı.
1670’lerde, iki Hollandalı gözlükçü, gelişmiş büyütme için lensleri taşlama ve parlatma deneyleri yapıyordu. Bu ilk mikroskoptur ve Antonie van Leeuwenhoek’in ilk kez sucul mikroorganizmaları gözlemlemesini sağladı.
Kömür, yün ve süngerden yapılan ilk su filtreleri 1700’lerde evde kullanım için üretildi. Ardından, 1804’te Robert Thom, İskoçya’da ilk belediye su arıtma tesisini tasarladı. Tesiste yavaş kum filtrasyonu kullanılmış ve suyu at arabası ile dağıtmışlardır. Su boruları üç yıl sonra kuruldu ve herkesin güvenli içme suyuna ulaşması gerektiği fikri ortaya atıldı. Ne yazık ki, bu fikir günümüzde bile dünyanın her yerinde gerçeğe dönüşmüş değil.
Ardından, 1854’te başka bir atılım gerçekleşti: araştırmacılar, bir kolera salgınının su yoluyla yayıldığını ve salgının kum filtresi olan bölgelerde daha az yoğun olduğunu keşfettiler. John Snow, bunun kanalizasyon suyunun su pompasını kirletmesinden kaynaklandığını keşfetti ve suyu arıtmak için klor kullandı. Bu, suyun dezenfeksiyonu ve klorlanması uygulamasının yerleşmesine yardımcı oldu.
Suyun kokusu ve tadı iyiydi. İşte o zaman suyun güvenliğini garantilemek için bunun yeterli olmadığını anladılar. Sonuç olarak, şehirler belediye su filtreleri kurmaya başladı ve suyun devlet tarafından düzenlenmesi norm haline gelmeye başladı.
Su Arıtımı Modern Çağa Geçiyor
Amerika 1890’larda büyük kum filtreleri inşa etmeye başladı. Hızlı kum filtrasyonu, yavaş kum filtrasyonundan daha iyi performans göstermiş ve filtreyi temizlemek ve kapasitesini artırmak için bir jet akımı kullanılmıştır. Araştırmacılar ayrıca, suya önce pıhtılaştırma ve çökelme işlemleri uygulandığında filtrasyonun daha iyi çalıştığını keşfettiler. Aynı zamanda, suyun klorlanması daha yaygın hale geldi ve kolera ve tifo gibi su kaynaklı hastalıklar daha az sorun haline geldi.
Ancak, klorlamanın olumsuz yan etkilerini ortaya çıkarmaya başlaması çok uzun sürmedi. Klor buharlaşması solunum yolu hastalıklarıyla ilişkilendirildi ve uzmanlar alternatifler aramaya başladı. Kalsiyum hipoklorit ve demir klorür ilk olarak 1902’de Belçika’da kullanıldı ve ozon ilk olarak 1906’da Fransa’da kullanılmaya başlandı. İnsanlar ayrıca klorun olumsuz etkilerini kendileri önlemek için ev tipi su filtreleri kullanmaya başladılar.
Suyun tuzdan arındırılması için su yumuşatma 1903’te icat edildi. Ardından, 1914’te, kamu trafiğindeki içme suyu için koliform üremesine dayalı standartlar uygulandı. Ancak, bu su standartlarının belediye su kaynaklarına uygulanması 1940’lara kadar gelmedi. Oradan, herkesin güvenli suya hakkı olduğu ilkesini geliştiren 1972 Temiz Su Yasası ve 1974 Güvenli İçme Suyu Yasası’na kadar otuz yıl daha geçti.
İçme suyu ile ilgili büyük halk sağlığı endişelerinin hastalığa neden olan bakterilerden, böcek ilaçları, kimyasallar ve endüstriyel çamur gibi insan yapımı kirleticilere kaymasının zamanı da bu zamandı. Yeni düzenlemeler, endüstriyel süreçlerden kaynaklanan su kirliliğini ve atıkları ele aldı ve su arıtma tesisleri yeni tehditlere adapte oldu. Aktif karbon adsorpsiyonu, havalandırma ve flokülasyon gibi yeni teknikler uyguladılar.
1980’lerde, araştırmacılar ters ozmoz sistemleri için ilk membranları geliştirdiler. Kısa bir süre sonra, su arıtma tesisleri düzenli olarak suyun risk değerlendirmelerini yapmaya başladı.
Günümüzde, su arıtımındaki çoğu deney, trihalometan oluşumu ve kurşun bazlı su borularının korozyonu gibi klor dezenfeksiyonunun etkilerini hafifletmeye odaklanmaktadır.
Bölgenize özel sorunları ele alan su arıtımı sağlayan etkili sistemler için yerel su uzmanlarınız Ethic Water ile iletişime geçin. Bugün 0312 344 01 18 numaralı telefondan bizi arayın. Temiz, sağlıklı su elde etmek için size mümkün olan en iyi yolu tavsiye etmek için elimizden geleni yapacağız!