Su Arıtma Cihazı, Su Arıtma cihazı Ekipmanları, Su Arıtma Cihazı Filtreleri

Buzdolabı Su Filtreleri Neleri Arıtır?

Buzdolabı Su Filtreleri Neleri Arıtır?

Günümüzde birçok modern buzdolabı, dahili bir su filtresiyle birlikte gelmektedir. Bu filtre, su kalitesini etkileyen bir dizi kirleticiyi gidererek buzdolabınızdaki suyun ve buzun tadını iyileştirir.

Bu yazıda, buzdolabı su filtreleri tarafından yaygın olarak giderilen kirleticileri ele aldık.

Öne Çıkanlar:

  • Buzdolabı su filtreleri, klor, tat ve hoş olmayan kokuların yanı sıra bazı uçucu organik bileşikleri ve böcek ilaçlarını da giderir.
  • Bazı buzdolabı su filtreleri, içme suyu kaynaklarında bulunan kurşun, asbest ve diğer zararlı kimyasallar gibi başka kirleticileri de giderebilir.
  • Buzdolabı filtrelenmiş suyun kalitesi, kullanılan filtre ortamına, filtrenin boyutuna ve yüzey alanına ve filtrenin yaşına bağlıdır.

Buzdolabı Filtreleri Hangi Kirleticileri Giderir?

En temel buzdolabı su filtreleri bile en azından kloru, tadı ve kokuyu gidererek buzdolabınızdan taze ve lezzetli su almanızı sağlar. Daha yetenekli bazı buzdolabı filtreleri ise, klorun yanı sıra böcek ilaçları, ağır metaller, PFAS, VOC’ler (uçucu organik bileşikler), asbest ve krom-6 gibi diğer yaygın içme suyu kirleticilerini de giderir.

Buzdolabı filtrelerinin giderebildiği kirleticilerin kesin bir listesi yoktur. Farklı filtreler farklı kirleticileri giderir. İlgilendiğiniz belirli bir buzdolabı filtresinin ürün açıklamasını kontrol ederek, su kaynağınızdan neler giderebileceğini öğrenebilirsiniz.

Buzdolabı Filtreleri Hangi Kirletici Giderim Sertifikalarına Sahiptir?

Bir buzdolabı filtresi üreticisinin alabileceği en yaygın sertifika NSF Standardı 42‘dir. NSF International, su filtreleri dahil olmak üzere çeşitli tüketici ürünleri için standartları belirleyen bağımsız bir düzenleyici kuruluştur. NSF Standardı 42 sertifikasına sahip bir buzdolabı filtresi, kloru üretici tarafından belirtilen belirli bir yüzdeye kadar giderebildiği test edilmiş ve kanıtlanmıştır.

Daha gelişmiş bazı buzdolabı filtreleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere ek NSF sertifikalarına sahiptir:

  • NSF 53, kurşun, PFAS ve diğer ağır metaller gibi sağlık üzerinde etkileri olan zararlı kirleticilerin azaltılması için.
  • NSF 401, farmasötikler, böcek ilaçları, herbisitler ve kimyasal bileşikler gibi gelişmekte olan kirleticilerin azaltılması için.

Bir buzdolabı su filtresinin NSF sertifikalı olması şart değildir. Bazı buzdolabı filtreleri, üreticinin kirletici giderme iddialarını destekleyen, NSF Standartlarına göre bağımsız laboratuvar testlerine sahiptir.

Buzdolabı Su Filtresi Hangi Kirleticileri Gideremez?

Buzdolabı filtresinin gideremediği kirleticiler, filtrenin tasarımına ve filtrasyon karmaşıklığına bağlı olarak değişir. Bazı buzdolabı filtreleri kurşun ve diğer metalleri giderirken, temel buzdolabı filtreleri genellikle bu kirleticileri gideremez.

Buzdolabı filtresi ayrıca bakteri, sertlik mineralleri ve mikro plastikler gibi çok küçük kirleticileri de gideremez, çünkü bu kirleticiler filtre gözeneklerinden kolayca geçebilirler.

En iyi buzdolabı filtreleri bile suyu tamamen arıtamaz. İçme suyu kaynağınızdaki tüm kirleticileri gidermek için ters ozmoz sistemi gibi çok daha kapsamlı, çok aşamalı bir su filtrasyon sistemine ihtiyacınız olacaktır.

Buzdolabı Su Filtreleri Neleri Arıtır?
Buzdolabı Su Filtreleri Neleri Arıtır?

Buzdolabı Filtresinin Kirletici Giderimini Etkileyen Faktörler

Bir buzdolabı su filtresinin kirletici giderme yeteneklerini etkileyen birkaç faktöre göz atalım.

Filtre Ortamı

Öncelikle, bir buzdolabı su filtresinin içinde kullanılan filtre ortamı (veya ortamları), kirletici gidermenin kapsamlılığını ve karmaşıklığını belirler. Çoğu buzdolabı su filtresi, su geçerken klor, tat ve koku ile birlikte böcek ilaçları ve dezenfeksiyon yan ürünleri gibi diğer bazı kimyasalları azaltmak için granül aktif karbon veya karbon blok kullanan karbon bazlı filtrelerdir.

Bazı buzdolabı filtreleri, daha kapsamlı bir filtreleme sağlamak ve daha geniş bir kirletici yelpazesini gidermek için karbon filtre ortamını iyon değişim reçinesi gibi diğer ortamlarla birleştirir. Bazıları, tortuyu hapsetmek ve ana filtreyi büyük parçacıklardan korumak için dahili bir tortu filtresi katmanıyla birlikte gelir.

Filtre Boyutu ve Yüzey Alanı

Filtre boyutu ve yüzey alanı da giderilebilen kirleticilerde rol oynar. Büyük yüzey alanına sahip filtreler, içinden akan sudan daha fazla kirleticiyi giderebilir, çünkü bu kirleticilerin filtre ortamında hapsolması için daha fazla fırsat vardır. Filtre boyutu aynı zamanda kullanım ömrünü de etkiler. Daha büyük filtreler, artan yüzey alanları nedeniyle daha uzun süre dayanma eğilimindedir, bu da filtrenin doygun hale gelip değiştirilmesi gerekmeden önce daha uzun süre kirleticileri gidermesini sağlar.

Filtre Yaşı

Bir buzdolabı su filtresinin yaşı, kirleticileri azaltma yeteneğini etkiler. Yeni buzdolabı filtreleri, eski filtrelere göre kirleri gidermede daha etkilidir. Zamanla, filtre ortamı bozulur ve tıkanır ve küçük delikler oluşabilir, bu da filtrelenmemiş suyun geçmesine izin verir. Çoğu buzdolabı filtresi 6 aya kadar dayanır. Kaliteli filtrasyonun devam etmesini sağlamak için üretici tarafından önerildiğinde yeni bir filtre aldığınızdan emin olun.

Buzdolabı Su Filtreleri Neleri Arıtır?
Buzdolabı Su Filtreleri Neleri Arıtır?

Testler ve Sertifikalar

Testler ve/veya sertifikalar, bir buzdolabı filtresinin kaç kirleticiyi giderebileceğini etkilemez, ancak üreticinin ürün açıklamasında listeleyebileceği kirletici sayısını belirleyebilir. Örneğin, buzdolabı filtrelerinde bulunanlar gibi birçok aktif karbon filtresi PFAS’ı giderebilir. Ancak, birçok buzdolabı filtresi üreticisi filtrelerini PFAS giderimi için test etmez, bu nedenle bunu filtrelerinin giderebileceği bir kirletici olarak listelemezler. Bu, filtrenin PFAS’ı gideremeyeceği anlamına mı gelir? Gerekli değil. Ancak üretici, filtreyi, gidermek için test edilmemiş kirleticileri giderebiliyor olarak listeleyemez.

Buzdolabı Su Filtrelerine En İyi Alternatif: İnline Filtreler

Gerçek şu ki, çoğu geleneksel buzdolabı su filtresi pek çok kirleticiyi gideremez. Bazı buzdolabı filtreleri onlarca kirleticiyi giderebilse de bazı buzdolabı üreticileri su sistemlerini kasıtlı olarak sadece kendi filtrelerinin uyabileceği şekilde tasarlamıştır. Bu, yalnızca birkaç kirleticiyi giderebilen buzdolabı üreticisinin filtresiyle yetinmek zorunda kalabileceğiniz anlamına gelir.

Ancak, düşündüğünüz kadar sıkışmış değilsiniz. Buzdolabı suyunuzdan daha fazla kirleticiyi gidermenin en iyi yolu, dahili buzdolabı filtresini kullanmayı bırakıp inline bir filtreye geçmektir. İnline bir buzdolabı filtresi, buzdolabınızı mutfak lavabosuna bağlayan su hattına takılır. İnline filtreler genellikle daha büyüktür ve dahili buzdolabı filtrelerine göre daha karmaşık tasarımlara sahiptir, bu da onları daha geniş bir kirletici giderme konusunda daha yetenekli kılar.

Buzdolapları için favori filtremize bir göz atalım: Universal Inline Buzdolabı Filtresi. 232’den fazla kirleticiyi azalttığı test edilmiştir. Bu filtre, kirletici giderme söz konusu olduğunda türünün en iyi %10’luk diliminde yer alıyor, ancak bu, inline filtrelerin artan boyutları ve daha kapsamlı filtreleme süreçleri nedeniyle daha fazla potansiyele sahip olduğunun bir kanıtıdır.

Son Söz

Peki, buzdolabı su filtreleri içme suyundaki kirleri gidermede etkili mi? Bizce evet, ancak paranızı harcamadan önce filtrenin performans yeteneklerini mutlaka araştırın.

İyi haber şu ki, buzdolabı filtreleri kirletici giderme açısından giderek daha yetenekli hale geliyor. Daha basit aktif karbon bazlı filtreler bile çoğu zaman VOC’ler, böcek ilaçları, PFAS ve bazı ağır metaller gibi klor dışında başka kirleticileri de giderebilir. Ancak bu filtreler, daha küçük boyutları ve özel kullanım durumları nedeniyle hala biraz sınırlıdır.

Eğer bir buzdolabı filtresinden daha fazlasına ihtiyacınız varsa, başka seçenekler de düşünebileceğinizi unutmayın. Buzdolabı su filtreleri, buzdolabı sebilinden gelen suyun ve buz makinesinden gelen buzun kalitesini artırarak belirlenen rollerinde iyi çalışırlar, ancak evinizin başka yerlerindeki suyu iyileştirmezler.

Tüm evinize verilen musluk suyunun kalitesini artırmak için tüm ev filtresi sistemi kurabilirsiniz. Veya sadece bir buzdolabı filtresine daha yetenekli bir alternatif istiyorsanız, bir tezgâh altı sistemi (ters ozmoz sistemi gibi) veya bir inline filtre düşünebilirsiniz.

NSF Sertifikalı Su Arıtma Cihazı FLT-75
NSF Sertifikalı Su Arıtma Cihazı FLT-75

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir