Su ve Çevre Sağlığı

Suyunuzdan Atrazin Nasıl Uzaklaştırılır? (En İyi 3 Yöntem)

Suyunuzdan Atrazin Nasıl Uzaklaştırılır? (En İyi 3 Yöntem)

Atrazin, mısır ve soya fasulyesi gibi tarla bitkilerinden kaynaklanan akıntılar nedeniyle yüzey ve yeraltı su kaynaklarını kirleten bir tarım kimyasalıdır.

Bu makalede, evinizde içme suyunuzdaki atrazini azaltmanın veya uzaklaştırmanın en iyi 3 yöntemini paylaştık.

Önemli Noktalar

  • Atrazin, tarımda yabani otları kontrol etmek için kullanılan bir herbisittir.
  • İçme suyu yoluyla alındığında, atrazinin iç organ hasarı, üreme sorunları ve olası artmış kanser riski dahil olmak üzere bilinen birkaç sağlık riski vardır.
  • Sudan atrazini uzaklaştırmanın en iyi yöntemleri aktif karbon blok filtreler, ters ozmoz sistemleri ve su damıtıcılarıdır.

Atrazin Nedir ve Nereden Gelir?

Atrazin, sorgum, şeker kamışı, kuşkonmaz, mısır ve ananas gibi sıra ekinlerinin yetiştirildiği tarlalarda, ön ve sonrası çıkan çimenli ve geniş yapraklı yabani otları kontrol etmek amacıyla kullanılan insan yapımı bir herbisittir.

Atrazini başlıca üreten şirket Syngenta‘dır. Bilinen sağlık risklerine ve Avrupa ile dünyanın diğer bölgelerinde yasaklanmış olmasına rağmen, atrazin bugün ABD’de en yaygın kullanılan tarım kimyasallarından biridir.

Daha fazla temiz su bilgisi için abone olun!

İçme suyu kaynakları, özellikle kırsal ve tarım topluluklarında düşük seviyelerde atrazin içerebilir. Atrazin, tarımsal akıntılar yoluyla içme suyunu kirletir; yağmur veya sel sularının tarlalardan kimyasalları doğal su kaynaklarına taşımasıyla.

Birçok su arıtma tesisi, kamu içme suyundaki atrazini azaltabilecek veya uzaklaştırabilecek özel filtrasyon ekipmanlarına sahip değildir, bu nedenle bu organik bileşiğin düşük konsantrasyonları ülke genelinde işlenmiş musluk suyu kaynaklarında yaygın olarak bulunur.

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), işlenmiş musluk suyundaki atrazin için yasal sınırı 3 milyarda bir parça (PPB) olarak belirlemiştir.

Atrazinin Potansiyel Sağlık Etkileri

Atrazin kontaminasyonunun potansiyel sağlık etkileri hakkında hala bilmediğimiz çok şey var.

Zorluk, atrazinin genellikle diğer tarım kimyasalları ve organik kirleticilerle birlikte kullanılmasıdır, bu nedenle belirli bir sağlık etkisinin atrazine mi yoksa bir kişinin maruz kaldığı başka bir pestisit veya herbisite mi özgü olduğu her zaman net değildir.

ATSDR raporunda listelenen bilinen atrazin etkilerinden bazıları şunlardır:

  • Üreme sistemi hasarı
  • Karaciğer, böbrek ve kalp hasarı
  • Üreme yeteneğini azaltan hormon değişiklikleri
  • Artmış doğum kusurları riski
  • Düşük doğum ağırlığı ve yavaş fetal büyüme
  • Çocuklarda gelişimsel gecikmeler

Kaliforniya Çevre Sağlığı Tehlike Değerlendirme Ofisi, musluk suyunda sadece 0,15 PPB atrazinin, bir kişinin ömür boyu kanser geliştirme riskini artırdığını bulmuştur.

Tek iyi haber, atrazinin birikimli bir toksik madde olmamasıdır, yani vücutta birikmez; 24-48 saat içinde idrarla atılır.

Ancak, kan dolaşımınızdayken, atrazin uzun vadeli sağlık etkilerine neden olma potansiyeline sahiptir, özellikle de içme suyunuzda uzun bir süre boyunca maruz kalırsanız.

Suyunuzdan Atrazin Nasıl Uzaklaştırılır? (En İyi 3 Yöntem)
Suyunuzdan Atrazin Nasıl Uzaklaştırılır? (En İyi 3 Yöntem)

Suda Atrazin Nasıl Test Edilir?

Atrazinin kokusu veya tadı yoktur ve suyun rengini veya görünümünü değiştirmez, bu nedenle suyunuzu test etmeden onu içip içmediğinizi bilemezsiniz.

Atrazini tespit edebilen bir DIY test kiti bulamazsınız. Kurşun veya klor gibi iyi bilinen veya yaygın bir kirletici olmadığından, şu anda yalnızca özel laboratuvarlar bu herbisit için su testleri sunmaktadır.

Atrazin için laboratuvar su testi yapmak için şu adımları izleyin:

  1. Testi sipariş edin ve kitin size posta ile gelmesini bekleyin.
  2. Su örneği alın: Dahil edilen toplama şişesinde suyunuzdan bir örnek (veya örnekler) alın.
  3. Örneği gönderin: Örneği laboratuvara geri gönderin.
  4. Sonuçları bekleyin: Test sonuçlarınızı bekleyin. Genellikle sipariş verirken kullandığınız e-posta adresine gönderilirler.

Atrazinin bölgenizde bilinen bir problem kirletici olması durumunda, yerel otoriteniz konut su örneklerinde atrazin için indirimli bir ücretle veya ücretsiz olarak test yapabileceğiniz bir sisteme sahip olabilir. Bu durumun size uygulanıp uygulanmadığını görmek için eyaletinizin veya otoritenizin web sitesini kontrol edin.

Para harcamadan test yapmak mı istiyorsunuz? Şehir içme suyu kaynağı alıyorsanız, en son Su Kalitesi Raporunuzu kontrol edin veya su hizmet sağlayıcınızdan işlenmiş musluk suyundaki atrazin için en son test sonuçlarını sağlamasını isteyin.

İçme Suyunda Atrazini Azaltmanın Yolları

İşte evde içme suyunuzdaki atrazini uzaklaştırmak veya azaltmak için en iyi 3 yöntemi paylaştık:

1) Aktif Karbon Blok Su Filtresi

Atrazin uzaklaştırma etkinliği: %70-99,99

Aktif karbon blok filtreler, suyun tadını, kokusunu ve sağlık özelliklerini iyileştirerek atrazin ve klor, pestisitler ve herbisitler gibi diğer organik bileşikleri musluk suyundan uzaklaştırmak için adsorpsiyon adı verilen bir işlem kullanır.

Bazı aktif karbon filtreler, atrazini %99,99’a kadar uzaklaştırabilir. Bir aktif karbon blok filtrenin adsorpsiyon verimliliği, birkaç faktöre bağlıdır:

  • Başlangıçtaki atrazin konsantrasyonu
  • Filtre medyasının yüzey alanı
  • Filtre sisteminin kalitesi

Aktif karbon filtreleri, su filtresi sürahileri, tezgah üstü su filtreleri ve tezgah altı filtrasyon sistemleri dahil olmak üzere çeşitli sistemlerde bulabilirsiniz. İçme suyu kaynağınızdaki atrazini tüm evinizde uzaklaştırmak istiyorsanız, karbon filtreli bir tüm ev su filtrasyon sistemi bulun.

Aktif karbon blok filtrenin ortalama maliyeti, filtre tipi ve boyutuna ve diğer filtre medyalarıyla birleştirilip birleştirilmediğine bağlı olarak 50-200 $ arasındadır.

2) Ters Ozmoz Sistemi

Yenilenmiş Murica 75 Su Arıtma Cihazı - En İyi Su Arıtma Cihazı
Yenilenmiş Murica 75 Su Arıtma Cihazı – En İyi Su Arıtma Cihazı

Atrazin uzaklaştırma etkinliği: >%99,99

Ters ozmoz, atrazini uzaklaştırmada son derece etkili iki yöntemi birleştirir: karbon blok filtrasyon ve membran ayırma.

Çoğu TO sistemi, ikinci filtrasyon aşaması olarak aktif karbon filtresi kullanır. Ayrıca, küçük gözeneklerinden sadece su moleküllerinin geçmesine izin vererek atrazin ve diğer tüm çözünmüş katıları neredeyse tamamen ortadan kaldırabilen yarı geçirgen bir membran kullanırlar.

Atrazin parçacıklarının ortalama boyutu 0,2 mikrondur. Ters ozmoz sistemleri, 0,0001 mikron ortalama membran gözenek boyutuna sahiptir, bu da atrazini etkili bir şekilde TO odasında yakalayabilecekleri ve atık su ile sistemden dışarı atabilecekleri anlamına gelir.

Ailenizi atrazin ve diğer tarımsal pestisitler ve herbisitler dahil olmak üzere neredeyse tüm musluk suyu kirleticilerinden korumak istiyorsanız, bir ters ozmoz sistemi sizin için en iyi çözümdür.

En popüler TO sistemleri, ortalama 300-650 $ maliyeti olan tezgah altı sistemler ve tezgah üstü üniteleridir.

3) Su Damıtıcısı

Atrazin uzaklaştırma etkinliği: >%99,99

Ters ozmoz sistemleri gibi, su damıtıcıları da atrazin dahil olmak üzere tüm safsızlıkların %99,99’una kadar uzaklaştırarak suyu arıtır.

Bir su damıtıcısı, suyu buharlaşana kadar kaynatarak çalışır, sonra buharı ayrı bir kapta yoğunlaştırır. Suyun içindeki safsızlıklar, su molekülleriyle buharlaşamayıp yoğunlaşamayarak kaynama odasında kalır.

Atrazin ile birlikte, damıtma işlemi klor, ağır metaller, kimyasallar, bakteri gibi mikroorganizmalar ve diğer organik molekülleri uzaklaştırır veya öldürür.

Ancak, bu noktada kullanım suyu arıtma yönteminin büyük bir dezavantajı, yavaş bir süreç olmasıdır; arıtılmış 1 galon su üretmek yaklaşık 5 saat sürer. Bu nedenle, talep üzerine arıtılmış su istiyorsanız, bir su damıtıcısı en iyi seçenek değildir.

Çoğu tezgah üstü su damıtıcısı 250-400 $ arasındadır.

Atrazin Uzaklaştırmada En İyi Su Filtreleri Hangileridir?

Tüm atrazin uzaklaştırma yöntemleri bu kirleticinin %99,99’una kadar azaltabildiğinden, atrazin için en iyi su arıtma türü kişisel tercihinize bağlıdır.

Örneğin, bütçeniz esnekse ve suyunuzda olabilecek atrazin konsantrasyonlarını ve diğer her şeyi azaltmak için talep üzerine bir çözüm istiyorsanız, bir ters ozmoz sistemi sizin için en iyisi olacaktır.

Ancak daha küçük bir bütçeniz varsa veya atrazin uzaklaştırma çözümüne bir servet harcamak istemiyorsanız, aktif karbon blok medyası kullanan bir filtre düşünün.

Seçeneklerinizi değerlendirirken kendinize şu soruları sorun:

  • Bütçem nedir? Başlangıçta ne kadar harcayabilirim ve filtre değişimlerine yılda en fazla ne kadar harcamak istiyorum?
  • Yalnızca içme suyundaki atrazin hakkında mı endişeleniyorum, yoksa bu herbisit ile birlikte diğer kirleticileri de uzaklaştırmak mı istiyorum?
  • Suyumu talep üzerine filtrelemeyi mi tercih ederim, yoksa suyumun yavaşça filtrelenmesini beklemekten memnun muyum?
  • Kurulum tercihleri nelerdir ve ne kadar bakım yapmaya istekliyim?

Su filtrelerinin kirletici uzaklaştırma yetenekleri için üçüncü taraf testlerine sahip olanları arayın. Musluk suyunuz çok yüksek atrazin konsantrasyonları içeriyorsa, arıtma yönteminin işe yaradığından emin olmak için filtrasyondan önce ve sonra suyunuzu test edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir