Cilt Bakımı ve Güzellik

Biyotin Yan Etkileri: Risk Nedir?

Biyotin Yan Etkileri: Risk Nedir?

Biyotin içeren takviyeleri almak laboratuvar test sonuçlarını yanlış hale getirebilir

Altın bir kaşık dolusu beyaz toz ve gümüş bir kaşık dolusu kahverengi toz Biyotin veya vitamin B7, genel sağlığınız ve iyilik haliniz için önemli bir rol oynar. Ve biyotin takviyeleri bazı insanların rutinlerine sağlıklı bir ek olabilse de dezavantajları da olabilir.

Aile hekimi Dr. Matthew Goldman ile biyotin takviyelerinin yan etkileri ve belirli laboratuvar testlerinden önce biyotin içeren herhangi bir takviyeyi almayı neden bırakmanız gerektiği hakkında konuştuk.

Biyotinin Olumsuz Yan Etkileri

Biyotin genellikle güvenli bir takviye olarak kabul edilir. Suda çözünür, yani vücudunuzun kullanmadığı kısım idrar yoluyla atılır.

Nadir olsa da biyotin şu yan etkilere neden olabilir:

  • Alerjik reaksiyon (genellikle cilt döküntüleri).
  • Bulantı.
  • Kramp ve karın ağrısı.

Ama en büyük dezavantajı nedir?

Yüksek seviyelerde biyotin, bazı yaygın laboratuvar testlerinin doğruluğunu etkileyebilir. Yani, biyotin içeren bir takviye alıp ardından kan testi ve diğer laboratuvar testleri yaptırırsanız (örneğin tiroid durumu veya diğer testler için), sonuçlar doğru olmayabilir.

Biyotin ve Kan Testleri

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), biyotinin laboratuvar testlerini etkileme riskleri hakkında bir güvenlik uyarısı yayınladı. Kuruluş, biyotinin müdahale edebileceği testlerin tam listesini paylaşıyor.

Etkilenen testler arasında şu durumların teşhisi için kullanılanlar da vardır:

  • Tiroid hastalığı.
  • Kalp hastalığı.
  • Gebelik.
  • Anemi.
  • Kanser.

“Yüksek biyotin seviyeleri, biyotin-streptavidin teknolojisini kullanan laboratuvar testlerinde yanlış yüksek veya düşük sonuçlara yol açabilir, bu da birkaç laboratuvar testinde yaygındır,” diyor Dr. Goldman.

Bu neden olur?

Birçok laboratuvar, bu testler için immünoassay tabanlı tarama yöntemleri kullanır. Bu, bir çözeltideki küçük bir molekülün varlığını ve konsantrasyonunu ölçen bir test yöntemidir. Sisteminizde çok fazla biyotin serbest dolaşıyorsa, bu testleri etkileyebilir.

Başka bir deyişle, sisteminizdeki biyotin, testlerin çözeltide ölçtüğü şeyi değiştirebilir ve yanlış okumalar oluşturabilir, diye açıklıyor Dr. Goldman.

Sonuçlar, spesifik test yöntemine bağlı olarak yanlış düşük veya yanlış yüksek görünebilir. Ve biyotin takviyelerinden etkilenen laboratuvar sonuçları, sağlık uzmanınız veya testi yapan laboratuvar için her zaman belirgin olmayabilir.

“Biyotinin laboratuvar testlerine müdahale edebilmesi nedeniyle, yanlış teşhis veya tıbbi durumların uygunsuz yönetimine yol açabilir,” diye vurguluyor Dr. Goldman.

Laboratuvar Testlerinden Önce Biyotini Ne Zaman Bırakmalı?

Tipik öneri, testlerden en az 72 saat önce biyotin almayı bırakmaktır. Ancak bu öneri, yapılacak teste ve takviyelerinizdeki biyotin miktarına bağlı olarak değişebilir.

“Eğer takviyelerin gelecekteki veya önceki laboratuvar sonuçlarını nasıl etkileyebileceğinden endişe ediyorsanız, bir sağlık uzmanı ve testi yapan laboratuvar ile konuşun. Aldığınız tüm ilaçlar ve takviyeler hakkında onlara bilgi verin,” diye tavsiye ediyor Dr. Goldman. “Herkesin aynı sayfada olduğundan emin olmak, doğru laboratuvar sonuçları almanızı ve en iyi bakımı görmenizi sağlayabilir.”

İyi haber şu ki, takviyeler yerine gıdalardan gelen biyotin, laboratuvar sonuçlarınızı etkileme olasılığı düşüktür.

“Biyotince zengin gıdalar tipik olarak aşırı yüksek miktarda vitamin içermez,” diye yineliyor Dr. Goldman. “Aşırı tüketim sadece takviyelerle, özellikle yüksek dozlarda bir endişe kaynağıdır.”

Dahası, biyotin eksikliği nadirdir. Ve bir şişe takviyenin saçınıza veya tırnaklarınıza sağlıklı bir destek vereceğini düşünebilirsiniz, ancak etkinlikleri hakkındaki bilim sınırlıdır.

Biyotince zengin gıdalar tüketerek biyotin seviyenizi doğal olarak artırarak takviyeleri atlayın (ve biraz para biriktirin), örneğin sığır karaciğeri, yumurta ve konserve somon gibi.

Biyotin içeren takviyeleri almak laboratuvar test sonuçlarını yanlış hale getirebilir
Biyotin içeren takviyeleri almak laboratuvar test sonuçlarını yanlış hale getirebilir

Ne Kadar Biyotin Fazla?

Göreceli olarak düşük dozlarda biyotin takviyeleri bile laboratuvar sonuçlarını etkileyebilir. Ancak doz ne kadar yüksekse, riskiniz o kadar büyük olur.

“Ortak multivitaminlerde bulunan biyotin içeriği bile laboratuvar testlerine müdahale edebilir,” diyor Dr. Goldman. “Saç ve tırnak sağlığı için olan takviyelerde bulunan miktarlar gibi daha yüksek dozlar, sorunlara neden olma olasılığı daha yüksektir.”

Takviyelerdeki biyotin ve diğer vitaminlerin tam içeriği büyük ölçüde değişebilir. Ancak bu tipik takviyelerin biyotin içeriğini göz önünde bulundurun. Alımınızı anlamak için takviyenizin besin bilgilerini kontrol edin.

Örnek TakviyeMikrogram (mcg) Biyotin İçeriğiBiyotin Günlük Değer Yüzdesi (DV)
Çocuk Multivitamini6 mcg%40 – %75 (çocuğun yaşına bağlı olarak)
B-kompleks Vitamini30 mcg%100
Yetişkin Multivitamini40 mcg%133
Prenatal Vitamin35 mcg%100
Süper B-kompleks Vitamini300 mcg%1,000
Saç, Cilt ve Tırnak Vitamini3,000 mcg%10,000

Daha Fazla Bilgi İçin

Biyotinin sağlığınız üzerindeki etkileri veya laboratuvar sonuçlarınız üzerindeki etkileri hakkında endişeleriniz varsa, bir sağlık uzmanıyla konuşun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir