Cilt Bakımı ve Güzellik

Terlemeyi Azaltma Yöntemleri: Yardımcı Olacak 8 Yöntem

Terlemeyi Azaltma Yöntemleri: Yardımcı Olacak 8 Yöntem

Nefes alabilen giysiler giyerek, belirli yiyecekleri tüketerek ve antiperspirant kullanarak serin kalın, terlemeyi azaltma yöntemleri

Alnınızda ter damlaları, terli avuç içleri, nemli koltuk altları. Ter, vücudumuzun hemen her yerinde ortaya çıkabilir (ve genellikle en uygunsuz zamanda olur).

Artan sıcaklıklar (merhaba, sıcak hava dalgası!), egzersiz yapmak veya stresli bir durum nedeniyle daha fazla terliyor olsanız da terle kaplanmak utanç verici olabilir.

Ancak terleme, vücudumuzun işleyişinde hayati bir rol oynar, diyor dermatoloji uzmanı Lauren Zamborsky, CNP.

“Terlemenin ana işlevi vücut sıcaklığımızı kontrol etmektir. Terleme, vücut sıcaklığınızı kontrol eden termoregülasyon adı verilen bir sürece yardımcı olur,” diye açıklıyor. “Ayrıca cildinizin nemlenmesine yardımcı olabilir ve içten sıvılarınızı ve elektrolitlerinizi dengeleyebilir.”

Peki, şimdi neden terlediğimizi bildiğimize göre, bu konuda ne yapabiliriz? Zamborsky, çok terlemeyi nasıl durdurabileceğiniz konusunda bazı tavsiyeler sunuyor.

Terlemeyi Azaltma Yöntemleri

Vücut sıcaklığımızı düzenlemek için terlememiz gerekse de, ne kadar terlediğinizi azaltmanın bazı yolları vardır. Serin kalmaya hazır mısınız? Terlemeyi durdurmak için bu çözümleri deneyin.

Antiperspirant Kullanın

Koltuk altı terini nasıl durduracağınızı bilmiyor musunuz? İlaç dolabınızı kontrol ederek sadece deodorant değil, antiperspirant kullandığınızdan emin olmak isteyebilirsiniz.

Antiperspirant, sadece kokulu terinizi maskelemek yerine ter bezlerinizi bloke ederek farklı çalışır.

Nefes Alabilen Kumaşlar Giyin

Kıyafetlerinizi seçerken pamuklu tercih edin, çünkü en nefes alabilenlerdir. Hatta örgü kumaşlar bile vücudunuzun serin kalmasına yardımcı olabilir.

“Naylon, akrilik ve spandeks gibi sentetik kumaşlardan uzak durmak istersiniz, çünkü bunlar nemin cildinizden uzaklaşmasına izin vermez,” diyor Zamborsky.

Belirli Yiyeceklerden Kaçının veya Sınırlandırın

Muhtemelen baharatlı yiyecekleri terlemeyle ilişkilendiriyorsunuz, ancak Zamborsky, bunların vücut sıcaklığınızı yükselterek alnınızdan ter damlalarını silmenize neden olan tek yiyecek türü olmadığını söylüyor.

“İşlenmiş gıdalar ve alkol yüksek yağ içeriğine sahiptir, kafein, şekerli yiyecekler ve baharatlı yiyecekler ise düşük lif içeriğine sahiptir, bu da sindirim sisteminin bu yiyecekleri parçalamak için daha fazla çalışmasına neden olur,” diye açıklıyor. “Vücudumuz daha fazla çalışıyorsa, vücut sıcaklığımızın içsel olarak artmasına neden olabilir.”

Ayrıca bu yiyeceklerin birçoğunun çok miktarda sodyum içerdiğini söylüyor.

“Vücudunuz tüm o tuzu idrar ve ter şeklinde detoksifiye edecektir.”

Belirli Yiyecekleri Tüketin

Peki ne kadar terlediğinizi sınırlamak istiyorsanız ne yemelisiniz?

Zamborsky, badem, süt, muz, peynir altı suyu proteinleri ve yeşil yapraklı sebzeler, karpuz ve üzüm gibi meyve ve sebzelerin terlemeyi azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

“Bu seçenekler sindirim sisteminizi aşırı çalıştırmaz,” diye belirtiyor. “Genellikle ya yüksek su içeriğine ya da yeterli miktarda kalsiyuma sahiptirler.”

Hidrasyonunuzu Koruyun

Bu muhtemelen açık bir şey: Su için ve hidrasyonunuzu koruyun.

Her gün ne kadar su içmelisiniz? Bu, diyetiniz, fiziksel aktiviteniz ve sağlığınız gibi faktörlere bağlıdır.

“Hidrasyonunuzu korusanız bile, yine de terleyeceksiniz,” diyor Zamborsky. “Ancak hidrasyonunuzu korumak çok fazla terlemenizi önlemeye yardımcı olacaktır.”

Sigarayı Bırakın

Sigara içmek çeşitli nedenlerle sizin için kötüdür. Ne kadar terlediğinize gelince, bir sigara içmek terlemeye yol açabilir.

“Nikotinin kafeine benzer şekilde hareket edebileceğini ve vücut sıcaklığımızı artırabileceğini ve kalp atış hızımızı artırabileceğini biliyoruz,” diye paylaşıyor Zamborsky. “Esasen ter bezlerimizin aşırı çalışmasına neden olur.”

Doğal Çözümler Hakkında İki Kere Düşünün

Aşırı terleme için doğal çözümler aradıysanız, muhtemelen çok şey bulacaksınız. Örnekler arasında koltuk altlarınıza elma sirkesi sürmek, koltuk altlarınıza bir dilim patates sürmek ve koltuk altlarınıza bir kabartma tozu/mısır nişastası karışımı uygulamak yer alır.

“Bu yöntemlerin arkasında kanıta dayalı çok fazla araştırma yok,” diye vurguluyor Zamborsky. “Bazı tedaviler etkili olabilse de, sonuçlar insanlar arasında değişecektir. Ve bu tedavilerle ilişkili potansiyel yan etkiler de olabilir.”

Doğal bir çözüm denemekle ilgileniyorsanız, ödevinizi yapmalı ve herhangi bir yeni tedaviye başlamadan önce bir doktorla bile konuşmalısınız.

Tıbbi Tedavileri Düşünün

Birçok deodorant ve/veya antiperspirant denediyseniz ve etkili değillerse, doktorunuzla diğer seçenekler hakkında konuşmak isteyebilirsiniz. Vücudunuzun ihtiyacından daha fazla terlediğiniz bir tıbbi durum olan hiperhidrozunuz olabilir. Ve tedaviler nerede terlediğinize bağlı olabilir.

“Eğer her yerde aşırı terliyorsanız, muhtemelen bunu sadece koltuk altlarınızda veya ellerinizde ve ayaklarınızda aşırı terliyorsanız farklı şekilde tedavi edeceğiz,” diye açıklıyor Zamborsky.

Aşırı terleme için tedavi seçenekleri şunları içerir:

  • İlaçlar: Seçenekler arasında glikopirolat ve oksibutinin gibi antikolinerjik ajanlar ve glikopirolat tosilat ve Qbrexza® gibi ilaçlı mendiller bulunur. “İlaçlı mendiller cilde uygulanır,” diyor Zamborsky. “Genel olarak konuşursak, çok iyi tolere edilen bir tedavidir. Ancak en büyük risk, terlemeyi önlemede çok iyi bir iş çıkarabileceği için cilt tahrişine neden olabilmesidir.”
  • Botulinum toksini (Botoks®) enjeksiyonları: Botoks, elleriniz, ayaklarınız, saç deriniz ve koltuk altlarınız gibi belirli bölgelerdeki terlemeyi tedavi etmek için kullanılabilir. “Genellikle üç ayda bir klinikte uygulanan bir şeydir, bu da faydalıdır çünkü bazı insanlar her gün bir ilaç almak istemeyebilir,” diye ekliyor.
  • İyontoforez: “Bu özel terapi, terlemeyi engellemek için elektrik akımı kullanır,” diyor Zamborsky. “En çok eller ve ayaklarda kullanılır.”
  • Cerrahi: Diğer tedavi şekilleri işe yaramıyorsa, doktorunuz cerrahi önerebilir. Seçenekler arasında ter bezi çıkarma ameliyatı ve bezlerinize ter üretmelerini söyleyen sinirin kesildiği endoskopik torasik sempatikektomi yer alır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir