Cilt Bakımı ve Güzellik

Kronik Kurdeşen İçin 5 Yaşam Tarzı İpucu

Kronik Kurdeşen İçin 5 Yaşam Tarzı İpucu

Stresi azaltmak, yumuşak giysiler giymek ve güneşten uzak durmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri, alevlenmeleri kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.

Haftalardır kaşınıyor ve durmadan tırmalıyorsunuz. Hayır, aslında aylardır. Hepsi bitmek bilmeyen kurdeşenler yüzünden. Daha da kötüsü, doktorunuz bunlara neyin sebep olduğunu veya ne kadar süreceğini söyleyemiyor.

Kronik kurdeşenlerde bu durum oldukça yaygındır. Daha resmi adıyla kronik idiyopatik veya spontan ürtiker olarak bilinen bu kurdeşenler, en az altı hafta boyunca haftada birkaç kez gelip giderler. %90’a varan oranda belirgin bir tetikleyicileri yoktur. Diğer zamanlarda ise stres, viral enfeksiyonlar, sıkı giysiler, sıcaklık ve hatta güneş ışığı bir patlamaya neden olabilir. Bu da sizi mutsuz edebilir. Peki, bu tür kurdeşenlere sahipseniz ne yapmalısınız?

“Kronik kurdeşenler net değildir,” diyor alerji ve immünoloji uzmanı Dr. Sonya Parashar. “Genellikle belirsizdirler ve son derece sinir bozucudur çünkü net bir tetikleyici yoktur.”

Ancak bu, kronik kurdeşenlerin sonsuza dek süreceği anlamına gelmez. Genellikle hayati tehlike oluşturmazlar ve tedavi ve öz bakım ile sakinleşebilirler.

Kronik Kurdeşen ve Yönetmek İçin Yaşam Tarzı Değişikliği

Kronik kurdeşenler tamamen kaybolabilir, ancak bazen bu süreç bir yıl veya daha fazla sürebilir. Sabırlı olmanın yanı sıra, evde kurdeşenlerinizi hafifletmek için yapabileceğiniz bazı değişiklikler şunlardır:

1. Stresinizi Yönetin

Stresi yönetmek söylemesi kolay ama yapması zor olabilir. Ancak hayatınızdaki stresi kabul etmek, başka bir alevlenmeyi önlemek için büyük bir adımdır. Stres, kronik kurdeşenlerin en büyük bilinen tetikleyicilerinden biridir. Hayatınızda olup bitenleri doktorunuzla konuşmak önemlidir ve yardım istemekten çekinmeyin.

Sağlık uzmanınız antidepresanlar veya anksiyete giderici ilaçlar reçete edebilir, ancak stresi yönetmenin başka yolları da vardır. Önemli olan, sizin için en iyi olanı bulmaktır. Denemek isteyebileceğiniz bazı yöntemler:

  • Yoga
  • Yürüyüş veya diğer egzersizler
  • Progresif kas gevşemesi
  • Nefes egzersizleri
  • Meditasyon veya farkındalık çalışmaları
  • Terapi

Bu aktiviteler anında çözüm sunmaz, ancak düzenli olarak uygulamaya başladığınızda stres ve kaygılı düşüncelerinizi daha iyi yönetebildiğinizi fark edebilirsiniz.

2. Yeterli ve Kaliteli Uyku Alın

Uyku, vücudunuzun doğal yenilenme sistemidir. Yeterince uyumadığınızda, bağışıklık sisteminiz zayıflar ve stres tepkileriniz artar. Kronik kurdeşen alevlenmeleri, kaşıntı ve rahatsızlık nedeniyle uykunuzu bölebilir. Belirtileri hafifletmek için doktorunuzla tedavi seçeneklerini konuşun. Ayrıca, daha iyi uyku alışkanlıkları geliştirmek de faydalı olabilir.

3. Sıcaklık Ayarlarına Dikkat Edin

Sıcaklık değişimleri kurdeşenlerin vücudunuzun her yerinde ortaya çıkmasına neden olabilir. Bazı insanlar sıcağa, bazıları ise soğuğa duyarlıdır.

Su da büyük bir etkendir. Sıcak bir duş sizi kaşındırabilirken, soğuk bir havuza dalmak kızarıklıklara yol açabilir. Ilık su, alevlenmeleri önlemek için genellikle en iyi seçenektir.

Sadece su değil, egzersiz yaparken veya sıcak, nemli ortamlarda bulunurken de alevlenmeler yaşayabilirsiniz. Çok sıcak veya soğuk yiyecek ve içecekler bile kronik kurdeşenleri tetikleyebilir. Evde ve dışarıda aşırı sıcaklıklardan kaçınmak ve yiyecek-içeceklerinizi ılık tercih etmek faydalı olacaktır.

Doktorunuza, evde duyarsızlaştırma yöntemini deneyip deneyemeyeceğinizi sorun. Bu yöntemde, kendinizi yavaş yavaş artan sıcak veya soğuk sıcaklıklara alıştırırsınız; örneğin, zamanla daha soğuk duşlar almak gibi.

4. Giysi Tercihlerinizi Gözden Geçirin

Kronik kurdeşenler ile sıkı veya tahriş edici giysiler pek iyi anlaşmaz. Çok sıkı bel bantları, dar kollar veya kayışlar cildinizi tahriş ederek alevlenmelere neden olabilir. Yün veya naylon, polyester gibi sentetik kumaşlar da benzer etki yapabilir. Bunların yerine bol kesim, pamuklu giysiler tercih ederek tahrişi azaltabilirsiniz.

5. Güneşten Korunun

Güneşe maruz kalmayı sınırlamak herkes için önemlidir. Güneş kremleri ve UV koruyucu giysiler kullanarak UV ışınlarını engellemek şarttır. Özellikle güneş ışığının kurdeşenlerinizi tetiklediğini biliyorsanız, bu daha da kritiktir.

Güneş Kremi Kullanın

Mineral ve kimyasal olmak üzere iki tür güneş kremi vardır. Hangi türü seçeceğiniz tercihinize veya doktorunuzun önerilerine bağlıdır. Her iki tür de yüksek SPF (güneş koruma faktörü) ile iyi koruma sağlar.

Birçok dermatolog, hassas cilde sahip olanlara mineral güneş kremlerini önerir. Kimyasal güneş kremlerinin cildi daha fazla tahriş edebileceği konusunda endişeler vardır. Sizin için en uygun seçeneği doktorunuzla konuşun.

UV Koruyucu Giysiler Giyin

Güneş ışınlarının normal giysilerinizin mikro açıklıklarından sızabileceğini biliyor muydunuz? Bu nedenle, UV koruyucu giysiler kullanarak ekstra bir koruma sağlayabilirsiniz. Bu giysiler, normal giysilere göre daha sık dokunmuştur ve UV ışınlarının nüfuz etmesini engeller. Çoğu UV koruyucu giysi 50 veya daha yüksek UPF değerine sahiptir.

Kronik Kurdeşenler İçin En İyi Yaşam Tarzı Değişikliklerini Bulmak

Her birey kronik kurdeşeni farklı deneyimler. Tetikleyiciler ve alevlenme sıklığı kişiden kişiye değişir. Siz ve doktorunuz, doğru tedavi ve evde bakım kombinasyonunu bulmak için biraz deneme yapabilirsiniz.

“Yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, kurdeşenlerinizi neyin tetiklediği konusunda ne kadar açık konuşabildiğinize bağlıdır,” diyor Dr. Parashar. “Bir tedavi planı oluşturmak sabır gerektirir, ancak acı çekmenize gerek yok. Kırmızı bayraklı semptomları fark etmeye başladığınızda, alevlenmelere karşı daha iyi hazırlanabiliriz.”


Sonuç olarak, kronik kurdeşenlerle yaşamak zor olabilir, ancak doğru yaşam tarzı değişiklikleri ve doktorunuzun desteğiyle belirtileri yönetmek ve yaşam kalitenizi artırmak mümkündür.

Kronik Kurdeşen İçin 5 Yaşam Tarzı İpucu” ile ilgili yorum;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir