Cilt Bakımı ve Güzellik

Kabak Çekirdeği Yağı Saçınız İçin Ne Yapabilir?

Kabak Çekirdeği Yağı Saçınız İçin Ne Yapabilir?

Kabak çekirdeği yağı takviyeleri saç dökülmesine yardımcı olabilir, ancak herkes için uygun olmayabilir

Eğer daha uzun ve dolgun saçlar arzuluyorsanız, yalnız değilsiniz demektir.

Peki, bu hedefe gerçekten ulaşmanıza neyin yardımcı olacağını nasıl bileceksiniz? Özellikle de ünlülerden sosyal medya fenomenlerine, berberinizden stilistinize kadar herkesin bir fikri varken?

Birçoğumuz için bu durum, yerel sağlık ve güzellik mağazamızın saç bakım reyonunda derin bir yolculuğa çıkarabilir bizi. Ya da bunun çevrimiçi eşdeğerine.

İşte burada, saç uzatma için kabak çekirdeği yağı gibi çözümlerle karşılaşabilirsiniz. Kabak çekirdeği yağı takviyeleri (hatta sakız şeklinde olanlar!), topikal tedaviler ve daha uzun, daha kalın saçlar vaat eden kabak çekirdekleri…

Peki, kabak çekirdeği yağı saçla ne alakası var? ve sizin için doğru seçenek mi?

Dermatolog Dr. Wilma Bergfeld ile saç dökülmesi için kabak çekirdeği yağı ürünlerinin yaygınlaşması hakkında konuştuk. Böylece bilinçli bir karar verebilirsiniz.

Kabak Çekirdeğinin Saça Faydaları

Saç bakımına geldiğinde, kabak çekirdeği yağı birçok avantaja sahiptir.

“Kabak çekirdeği yağı bir antioksidan ve anti-enflamatuardır. Ayrıca E vitamini, omega-3 yağ asitleri ve linoleik asit içerir,” diyor Dr. Bergfeld. “Bunların hepsi potansiyel olarak faydalı özelliklerdir. Ve tüketim için ve topikal tedavi olarak güvenli olduğunu biliyoruz.”

Peki, tüm bu potansiyel, saçınız için etkili bir tedavi anlamına mı geliyor? Belki.

Bazı araştırmacılar, kabak çekirdeği yağının topikal bir tedavi olarak saç uzamasını teşvik etmeye yardımcı olabileceğine dair umut verici sonuçlar göstermiştir. Ancak bu çalışmalar sadece insan olmayan modellerde yapılmıştır.

Diğer araştırmalar, kabak çekirdeği yağı takviyelerinin besin desteği olarak kullanıldığında saç dökülmesi yaşayan insanlara yardımcı olabileceğini öne sürmüştür.

Diyetinizde daha fazla kabak çekirdeği tüketmenin saçınız için faydalı olup olmadığına dair araştırma yapılmamıştır. Ayrıca, kabak çekirdeği yağının saç bakım ürünlerine katkı maddesi olarak etkisi hakkında önemli araştırma raporları yoktur (örneğin, topikal bir yağ veya şampuanınızdaki bir bileşen olarak).

Kabak Çekirdeği Yağı Saç Dökülmesine Yardımcı Olur mu?

Yine de, kabak çekirdeği yağı takviyeleri üzerine yapılan araştırmalar umut vaat ediyor.

“Belirli ürünlerin saç uzaması için ne kadar etkili olduğuna dair farklı kategoriler vardır,” diye açıklıyor Dr. Bergfeld. “Ve bu dört kategori arasından, kabak çekirdeği yağı takviyeleri ikinci seviyede yer alıyor, bu oldukça yüksek bir derecelendirme.”

Birinci kategori, en kapsamlı şekilde test edilmiş ürünler için ayrılmıştır. Büyük araştırma fonları ve çift kör bilimsel çalışmalarla desteklenen ürünler. Bu düzeyde bilim genellikle kapsamlı testlerden geçmesi gereken ilaçlar için ayrılmıştır.

Kabak çekirdeği yağı bir adım altındadır. Yani bazı nispeten büyük ölçekli çalışmalarda test edilmiş ve zararlı etkilere neden olmadan faydalı olduğu gösterilmiştir.

İkinci kategorideki diğer saç dökülmesi ürünleri şunlardır:

  • Kepek şampuanlarında yaygın bir katkı maddesi olan çinko
  • Bir E vitamini türü olan tokotrienol
  • Nutrafol®, Nourkrin® ve Pantogar® gibi birkaç markalı saç takviyesi
Kabak Çekirdeği Yağı Saçınız İçin Ne Yapabilir?
Kabak Çekirdeği Yağı Saçınız İçin Ne Yapabilir?

Nasıl Çalışır?

Kabak çekirdeği yağı takviyelerinin saç dökülmesine yardımcı olmasının bir nedeni, testosteronu engellemeleridir. Daha spesifik olarak, testosterondan üretilen bir hormonu düşürürler. Bu hormona dihidrotestosteron (DHT) denir.

“İnsanlar DHT fazlalığına sahip olduğunda, bu saç dökülmesi gibi şeylere yol açabilir,” diye aktarıyor Dr. Bergfeld. “Kabak çekirdeği yağı almak, saç kaybına katkıda bulunabilecek fazla DHT’yi azaltmaya yardımcı olabilir.”

Kabak çekirdeği yağının, sisteminizdeki fazla DHT’yi azaltmaya yardımcı olabileceğini unutmayın. Büyük hormonal dengesizliklere neden olması veya düşük testosteron seviyeleriyle başa çıkmanıza yol açması olası değildir. Ancak bir miktarını temizlemeye yardımcı olabilir. Belki de saç uzamasını teşvik edecek kadar.

Bu özellikle menopoz yaşamış insanlar için faydalı olabilir. Menopoz sırasında, östrojen seviyeleri düşer ve testosteron seviyeleri artar. Bazı insanlar için bu durum saçları üzerinde gerçek bir etki yaratabilir.

“Genellikle menopoz sonrasında saçlarınızın artık çok uzamadığını veya saç incelmesi yaşadığınızı veya saçınızın çok yavaş büyüdüğünü görüyoruz,” diye işaret ediyor Dr. Bergfeld.

Kabak Çekirdeği Yağı Saç Dökülmeniz İçin Doğru mu?

Şimdi, tüm bunlar oldukça iyi ve güzel görünüyor. Biraz kabak çekirdeği yağı takviyesi alın ve kısa sürede daha uzun saçlara sahip olun, değil mi?

O kadar hızlı değil, diye uyarıyor Dr. Bergfeld. Kabak çekirdeği yağı, saçınız için sihirli bir çözüm değildir. Bazı durumlarda yardımcı olabilir, ancak herkes için uygun değildir.

İşte birkaç nedeni:

Zaman Alacak

En iyi durumlarda bile, saç yavaş uzar. Bu yüzden, kabak çekirdeği yağının etkilerini fark etmeniz biraz zaman alabilir.

Ne kadar süre? Potansiyel olarak altı ay ila bir yıl.

“Dökülmede bir azalma görmeye daha erken başlayabilirsiniz, ancak saç ayda sadece yaklaşık çeyrek inç uzar. Bu yüzden yeni büyümeyi gerçekten fark etmeniz uzun bir süreç olabilir,” diyor Dr. Bergfeld.

Bu uzun bir bekleyiş. Ve size gerçekten bir faydası olup olmadığını bilmeden bir takviyeyi almaya devam etmek için uzun bir süre.

Nedene Bağlı

Evet, kabak çekirdeği yağı saçınız için faydalı olabilecek birçok besin içerir. Ancak saç dökülmesinin birçok nedeni olabilir ve hepsi için uygun olmayabilir.

“Saç dökülmesinin nedenlerini değerlendirirken, tüm kişiye bakmanız gerekir.” diye açıklıyor Dr. Bergfeld. “Saç deriniz ne kadar sağlıklı? Genel diyetiniz nasıl? Saç sağlığınızı etkileyebilecek ilaçlar alıyor musunuz? Birçok faktör var.”

Bu yüzden, kabak çekirdeği yağı takviyeleri bazı insanlar için faydalı olsa da, saç dökülmenizin temel nedenini bulmak önemlidir. Çünkü ilaçlar ve topikal çözümler gibi saç dökülmeniz için daha iyi yollar olabilir.

Takviyeler Zor Olabilir

Bir takviye seçtiğinizde, garantiler yoktur. Takviyeler, Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından gıdalar ve ilaçlar gibi denetlenmez. (Bu yüzden o feragatname vardır: “Bu ifadeler Gıda ve İlaç İdaresi tarafından değerlendirilmemiştir. Bu ürün herhangi bir hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek amacıyla üretilmemiştir.”)

Bu, herhangi bir takviyenin ne kadar etkili olacağı konusunda büyük bir değişkenlik olduğu anlamına gelir. Evet, o kabak çekirdeği yağı takviyesi şişesi, vücudunuza saç büyümesini teşvik edebilecek sağlıklı bir besin dozu sağlamak için hassas bir şekilde ayarlanmış olabilir. Ancak olmayabilir. Ve bunu kesin olarak bilmenin bir yolu yoktur.

Kendi başınıza bir şişe kabak çekirdeği yağı seçip, sizin için bir şey yapmasını umarak bir yıl veya daha fazla süreyle alacağınıza, Dr. Bergfeld, saç dökülmeniz ve seçenekleriniz hakkında bir dermatologla konuşmayı önerir. Sağlık geçmişinizi gözden geçirebilir, saç dökülmenizin nedenini anlayabilir ve sizin için en iyi sonuç verecek tedavileri önerebilirler.

“Çimenleri sulamazsanız büyümez. Ve saçınız da doğru tedavileri bulmaz ve onlara devam etmezseniz büyümez,” diye tavsiye ediyor Dr. Bergfeld.


Kabak çekirdeği yağı, saç dökülmesi için potansiyel bir tedavi seçeneği olabilir, ancak herkes için uygun değildir. Saç dökülmenizin nedenini anlamak ve size en uygun tedavi planını oluşturmak için bir dermatologla görüşmek en iyisidir. Unutmayın, saçınızın sağlığı genel sağlığınızın bir yansımasıdır; bu yüzden bütünsel bir yaklaşım benimsemek önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir