Cilt Bakımı ve Güzellik

Su Toplaması ve Engel Olmanın 5 Yolu + Tedavi Yöntemleri

Su Toplaması ve Engel Olmanın 5 Yolu + Tedavi Yöntemleri

Ayağınıza tam oturan ayakkabılar giyin, önceden alıştırın ve terletmeyen çoraplar giyin.

Yeni bir ayakkabı almak gibisi yoktur… Ancak, ne yazık ki, onları giyerken yaşayacağınız sıkıntı da cabasıdır.

Su toplamaları, ağrılı ve sıvı dolu olmaları nedeniyle yeni ayakkabı giyenlerin korkulu rüyası olabilir. Ancak bu, vücudunuzun sizi korumaya çalışmasının bir yoludur. Su toplamaları, tahriş olmuş cildi korumak için oluşur.

Peki, bu durumdan kaçınmanın bir yolu var mı? Ve su toplamaları oluştuğunda ne yapmalısınız? Ayak sağlığı uzmanı Dr. Georgeanne Botek, DPM, ayağınızdaki su toplamalarını nasıl önleyebileceğinizi ve onları nasıl tedavi edebileceğinizi açıklıyor.

Ayağınızdaki Su Toplamalarını Önlemenin Yolları

Su toplamalarının birçok nedeni olabilir, ancak en yaygın sebep sürtünmedir — iki yüzeyin birbirine sürtmesi. Bu durumda, yüzeyler ayakkabılarınız ve cildinizdir. Yürürken tekrarlanan sürtünme, cildinizin üst tabakasının zayıflamasına ve alttaki katmanlardan ayrılmasına neden olur.

Başka tür su toplamaları da vardır, örneğin küçük yanıklar, cildinizi sıkıştıran ya da ezilen yaralanmalar ve bazı tıbbi durumlar nedeniyle oluşan su toplamaları. Ancak bu durumda özellikle ayakkabı kaynaklı su toplamalarından bahsediyoruz.

“Su toplamalarını en iyi şekilde önlemek, onları baştan engellemektir,” diyor Dr. Botek. İşte su toplamalarını engellemenin beş yolu:

1. Ayağınıza Uygun Ayakkabılar Giyin

Ayağınıza tam oturan ayakkabılar giymenin birçok nedeni vardır ve işte bir tane daha eklemek gerekirse: Ayağınıza büyük ya da küçük gelen ayakkabılar ekstra sürtünmeye neden olabilir, bu da su toplama olasılığını artırır.

“İyi oturmayan her ayakkabı, ciltte tahrişe neden olabilir,” diye uyarıyor Dr. Botek. Ayrıca yaşlandıkça ayaklarınızın genişliği ya da boyutu değişebilir, bu yüzden ayakkabılarınızın da buna göre ayarlanması gerektiğinden emin olun.

2. Yaptığınız Aktiviteye Uygun Ayakkabılar Seçin

Eğer spor ayakkabı alırken neden bu kadar çok çeşit olduğunu merak ettiyseniz, işte size bir cevap: Farklı ayakkabılar, farklı aktiviteler için tasarlanmıştır ve yanlış ayakkabı giymek, ciddi yaralanmalar — ve evet, su toplamaları — riski taşıyabilir.

Özel ayakkabı gerektiren bir spor yapıyorsanız (boks, bisiklet, doğa yürüyüşü, koşu gibi), uygun ayakkabıları giymek ayaklarınızı güvende tutar.

Aynı durum yürürken de geçerlidir. İster işe yürüyün, ister tatilde yeni bir şehirde dolaşın, spor ayakkabıları yerine yürüyüş ayakkabılarını tercih edin.

3. Yeni Ayakkabıları Önceden Giyin

O yeni ayakkabıları dünyaya çıkarmak için sabırsızlanıyor olabilirsiniz, ancak sabırlı olmak, su toplamalarını önlemede büyük fark yaratabilir.

“Yeni ayakkabıları uzun süre giymeden önce yavaşça alıştırın,” diye tavsiye ediyor Dr. Botek. Bu, spor ayakkabıları, yüksek topuklu ayakkabılar ve botlar için olduğu gibi, koşu, ani durma ve zıplama gibi aktiviteler için giyilecek her türlü ayakkabı için de geçerlidir.

Yeni ayakkabılarınızı evde kısa sürelerle giyerek başlayın. Ayakkabılarınızın cildinizi sürtüp tahriş ettiği yerlere bandaj veya biraz vazelin sürebilirsiniz.

4. Ayaklarınızı Kuru Tutun

“Eğer ayaklarınız çok terliyorsa, su toplamalarına daha yatkın olacaksınız,” diyor Dr. Botek. Spor yapmadan ya da terletecek herhangi bir şey yapmadan önce ayağınıza kurutucu bir madde uygulamayı öneriyor.

Ayağınızı kurutmaya yardımcı olabilecek maddeler şunlardır:

  • Alüminyum klorür.
  • Mısır nişastası.
  • Talk içermeyen ayak pudrası.

“Hatta, aşırı terlemeyi önlemek için kurutucu maddeyi bir gün önceden uygulayabilirsiniz,” diye ekliyor.

5. Ayakkabılarınızla Çorap Giyin

Çorap giymek ayaklarınızı kuru tutmaya ve sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olur, bu da su toplamalarını önler. Ancak doğru çorap türünü seçmek çok önemlidir.

  • Nem emici çoraplar giyin: Dr. Botek, “Nemi cildinizden uzaklaştıran nefes alabilen çorapları tercih edin,” diyor. “Özellikle terlemeye yatkın olduğunuz spor aktivitelerinde.” Sentetik çoraplar genellikle tamamen pamuklu olanlardan daha iyi tercih edilir, çünkü pamuk nemi tutar ve terlemeyi artırabilir.
  • Dikişlere dikkat edin: Çorapların dikişleri cildinizi rahatsız edici bir açıda sürtüyorsa su toplamanıza neden olabilir. Bu sorunu yaşıyorsanız, koşucular için özel olarak tasarlanmış dikişsiz çoraplar arayın.
  • Yedek bir çift çorap taşıyın: Yanınıza fazladan bir çift çorap alarak terlerseniz hızlı bir değişiklik yapabilirsiniz.

Bonus İpucu: Ellerinizin Su Toplamasını Önleyin

Su toplamaları yalnızca ayaklarda görülmez. Ellerinizde ve parmaklarınızda su toplaması oluşmasını önlemek için, bahçe işleri, ağır eşyalar taşımak veya ağırlık kaldırmak gibi aktivitelerde eldiven kullanmayı öneriyor Dr. Botek.

“Sık sık ellerinizi yıkayın ve kurutmak için bir havlu kullanın, bu da su toplamalarını önlemenize yardımcı olacaktır,” diye ekliyor. “Hatta video oyunları oynamak ya da uzun süre tekrarlayan hareketler yapmak bile su toplamalarına neden olabilir, bu yüzden kızarıklık, sıvı akıntısı ya da terleme ve ağrı belirtilerine dikkat edin.”

Su Toplaması ve Engel Olmanın 5 Yolu + Tedavi Yöntemleri
Su Toplaması ve Engel Olmanın 5 Yolu + Tedavi Yöntemleri

Ayaklarınızdaki Su Toplaması Nasıl Tedavi Edilir?

Su toplamaları çoktan oluştuysa ne yapmalısınız? Dr. Botek, çoğu su toplamasının kendi kendine bir veya iki hafta içinde geçeceğini söylüyor, ancak iyileşme sürecini hızlandırmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Ağrımıyorsa, patlatmayın: Dr. Botek, su toplamasını patlatmamanız gerektiğini çünkü bunun cildin doğal bir koruma yöntemi olduğunu belirtiyor. Patlatmak enfeksiyon riskini artırabilir.
  • Ağrıyorsa dikkatlice patlatın: Eğer patlatmanız gerekiyorsa, su toplamasının kenarını açarak sıvıyı boşaltın ve dış katmanı sağlam bırakın. Bölgeyi temiz tutmaya özen gösterin ve antibakteriyel merhem uygulayın.
  • Enfeksiyon belirtilerini bilin: Sıvının berrak olmaması veya irin şeklinde beyaz veya sarı akıntı enfeksiyon belirtisidir. Bu durumda doktora başvurun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir