Cilt Bakımı ve Güzellik

Uzmanlar Neden Bira ile Bronzlaşma Tipinden Kaçınmanız Gerektiğini Söylüyor

Uzmanlar Neden Bira ile Bronzlaşma Tipinden Kaçınmanız Gerektiğini Söylüyor

Bira kullanarak bronzlaşmak, cildinizi güneş yanığına ve hatta cilt kanseri riskine maruz bırakıyor.

Altın rengi bir bronzluğun sizi daha genç, sağlıklı ve çekici gösterdiğini düşünebilirsiniz. Güneşsiz bronzluk elde etmenin birçok güvenli yolu olsa da (bronzlaştırıcılar ve güneşsiz bronzlaşma ürünleri gibi), tehlikeli bir yolu denemek cazip gelebilir.

Bu tehlikeli trendlere bir örnek ise bira ile bronzlaşma. Evet, yanlış duymadınız! Bu fikir, cildinize bira sürmenin daha koyu ve zengin bir renk elde etmenize yardımcı olacağına dayanıyor. Sosyal medyadaki popülerlik artışıyla birlikte bu trend yayıldı. Ancak, TikTok veya Instagram’daki etkileyiciler bir şeyin sonuçlarını övüyor diye, o şeyin risk taşımadığını söyleyemeyiz.

Dermatolog Shilpi Khetarpal, MD, bira ile bronzlaşmanın cildinize nasıl zarar verebileceğini ve cildinizi korumanın neden bu kadar önemli olduğunu açıklıyor.

Bira ile Bronzlaşma Nedir?

Bira ile bronzlaşmada insanlar, güneş kremi kullanmak yerine bira kullanarak ciltlerini bronzlaştırmaya çalışıyorlar. Bu teorinin arkasındaki düşünce, biranın ana bileşenlerinden biri olan şerbetçi otunun, cildinizde melatonin üretimini artırdığına inanılmasıdır.

Ancak Dr. Khetarpal, bu teoriye dair hiçbir bilimsel kanıt olmadığını vurguluyor. Dahası, cildinizi korumasız bıraktığınızı belirtiyor. “Bu bira ile bronzlaşma fikrinde birçok sorun var,” diyor. “Birincisi, güneş kremi uygulamıyorsanız cilt korunmamış demektir. Bu, güneş yanığı riskini artırabilir ve cilt kanseri riskini de yükseltebilir.”

Bira ile Bronzlaşmanın Tehlikeleri

Tıpkı solaryum ve bronzlaşma yağı kullanmak gibi, bira ile bronzlaşmak da cildiniz ve sağlığınız için İYİ DEĞİLDİR.

Bira ile bronzlaşmak, cildinizi tamamen korumasız bırakır. Güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalmak, aşağıdaki durumlara yol açabilir:

  • Dehidrasyon (sıvı kaybı),
  • Güneş yanığı,
  • Kırışıklıklar,
  • Sıcak çarpması,
  • Cilt kanseri.

En endişe verici olan ise bu tehlikeli fikri takip eden yaş grubudur.

“Bu trendleri takip eden yaş grubu 15 ile 34 yaş arasındakiler ve aynı zamanda bu yaş grubunda cilt kanserinin orantısız derecede yüksek olduğunu ve bunun arttığını görüyoruz,” diyor Dr. Khetarpal. “Bu popülasyon yaşlandıkça, bu sayıların artacağını göreceğiz.”

ABD’de en sık teşhis edilen kanser olan cilt kanseriyle ilgili istatistikler oldukça ürkütücü. İşte bazı çarpıcı veriler:

“Güneşin zararlı etkilerine genellikle çocuklukta maruz kalırız, bu nedenle açık havada olmasanız bile her gün güneş kremi kullanmak önemlidir,” diye vurguluyor Dr. Khetarpal. “UV maruziyetindeki artış ve solaryum kullanımı, bugün gördüğümüz cilt kanseri artışının nedenlerinden biridir.”

Cildinizi Koruma Yöntemleri

Dr. Khetarpal, dışarıdayken cildinizi korumanın önemini sürekli vurguluyor. Peki, ne yapmalısınız? İşte onun ipuçları:

  • Güneş kremi kullanın. UVA/UVB geniş spektrumlu, en az SPF 30 olan bir güneş kremi tercih edin.
  • UPF kıyafetler giyin. UPF, “ultraviyole koruma faktörü” anlamına gelir ve bu tür kıyafetler UPF kumaştan yapılmıştır.
  • Şapka ve güneş gözlüğü takın. Bu eşyalar yüzünüzü, boynunuzun arkasını ve gözlerinizi korumaya yardımcı olabilir.
  • Gölge arayın. Cildinizi korumanın yanı sıra, sıcak güneşten uzaklaşmak dehidrasyon ve sıcak çarpması riskinizi de azaltabilir. Plajdayken şemsiye kullanmayı düşünün.

“Günlük olarak, hava durumuna bakılmaksızın SPF 30 veya daha yüksek korumalı güneş kremi kullanın ve dışarıdayken her iki saatte bir yeniden uygulayın,” diye tekrarlıyor Dr. Khetarpal. “Ayrıca UPF korumalı giysiler arayın ve genellikle sabah 10 ile öğleden sonra 2 arasında olan güneşin en yoğun olduğu saatlerde gölge arayın.”

Evet, toplumumuz bronzlaşma ve bronz bir görünüme bir hayli takıntılı. Ancak birçok viral trendde olduğu gibi, bira ile bronzlaşmak size yarardan çok zarar verebilir. Kendinize şunu sorun: Bronz bir ten, ilerde cilt kanseri olma riskine değer mi?

Ve eğer siz de Dr. Khetarpal gibiyseniz, sadece güneş yanığı, sıcak çarpması ve cilt kanseri riskine değmez, aynı zamanda yarattığı dağınıklık da buna değmez.

“Ultraviyole maruziyeti ve güneş kremi kullanmadan dışarıda bulunmanın tüm zararlarının yanı sıra, neden tüm vücudunuza yapışkan ve dağınık bir şey sürmek istersiniz?” diye soruyor Dr. Khetarpal.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir