Suyun Kaynatılması Mikroplastiklerin %90’ına Kadar Azaltılmasına Yardımcı Olabilir
Yeni bir çalışma, suyun kaynatılması ve süzmenin önemli miktarda mikroplastiği ortadan kaldırabileceğini gösterdi.
Bilim insanları, mikroplastik maruziyetiyle ilişkili sağlık risklerini henüz yeni anlamaya başlıyor.
Nano- ve mikroplastikler, çapı milimetrenin binde biri kadar küçük olabilen plastik parçacıklardır.
Yeni araştırmalara göre, çeşme suyunu kaynatmak ve filtrelemek, içtiğiniz sudaki mikroplastik miktarını önemli ölçüde azaltabilir.
Son dönemde yapılan çalışmalar, çapı milimetrenin binde biri kadar küçük plastik parçacıkları olan nano- ve mikroplastiklerin (NMP’ler), pek çok ürünün yanı sıra çeşme suyunda da bulunduğunu göstermiştir.
28 Şubat’ta Environmental Science & Technology Letters dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, mineral açısından zengin suyu sadece beş dakika boyunca kaynatmanın maruz kalınan NMP miktarını %90’a kadar azaltabileceğini buldu.
Bilim insanları mikroplastiklere maruziyetin sağlık risklerini yeni yeni anlamlandırmaya başlasa da giderek artan kanıtlar bu plastiklerin vücutta birikebileceğini ve oksidatif stres, iltihaplanma, insülin direnci ve karaciğer sorunlarını tetikleyebileceğini öne sürüyor.
Bazı gelişmiş su filtreleme sistemleri, çeşme suyundaki bazı NMP’leri yakalayabilir ve ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Ancak araştırmacılar, özellikle daha yoksul ülkelerde ucuz ve ulaşılabilir temiz su çözümlerine duyulan ihtiyaç nedeniyle, mikroplastiklerin giderilmesine yönelik alternatif yöntemler bulmayı amaçladı.
Yeni bulgular, suyu kaynatmanın, evlerdeki çeşme suyunu etkili biçimde arıtabilecek güvenli ve basit bir yöntem olabileceğini gösteriyor.
“Suyu içmeden önce kaynatmak, çevresel maruziyeti azaltmaya yardımcı olabilecek kadim bir kültürel uygulamaya mükemmel bir örnektir”
Suyun Kaynatılması Mikroplastiklerin Giderilmesine Nasıl Yardımcı Olur?
Araştırmacılar, çeşme suyundaki nano- ve mikroplastiklerin (NMP’ler) giderilmesinde ilk adımın basitçe suyu kaynatmak olduğunu buldu.
Bu çalışma kapsamında, araştırmacılar Çin’in Guangzhou kentinden çok sayıda musluk suyu örneği topladı ve örneklere farklı seviyelerde NMP bulaştırdılar.
Her bir örnek beş dakika boyunca kaynatıldıktan sonra 10 dakika soğumaya bırakıldı.
Kalsiyum veya magnezyum gibi mineraller bakımından zengin “sert” suyun kaynatılması, kireç taşı benzeri bir tortu oluşturan kalsiyum karbonat (CaCO3) adı verilen tebeşirimsi bir kalıntının ortaya çıkmasına neden olur. Bu tortu, plastik parçacıkları hapsedebilir.
Bu katı, tebeşir benzeri kalıntı, standart bir kahve filtresi veya paslanmaz çelik filtre ile sudan ayrılarak uzaklaştırılabilir. Böylece NMP’ler de giderilmiş olur.
Ekip, bu etkinin en fazla sert suda görüldüğünü saptadı: Örneğin içinde 300 miligram CaCO3 bulunan örneklerde NMP’lerin yaklaşık %90’ı uzaklaştırıldı.
Daha yumuşak (CaCO3 miktarı 60 mg’dan az) su örneklerinde ise NMP’lerin yaklaşık %25’i giderildi.
“Olayın önemli noktası şu: Bu mikro/nano plastiklerin mineral katıların içinde hapsolma etkinliği, suyun sertliği ile bağlantılı — su ne kadar sertse o kadar fazla katı oluşuyor ve daha fazla mikroplastik tuzağa düşüyor,”
Mikroplastikler Neden Musluk Suyunda Bulunuyor?
Polistiren (PS), polietilen (PE), polipropilen (PP) ve polietilen tereftalat (PET) gibi mikroplastikler, genellikle atık suların karışması ve yağış sonrasında yüzey akışı nedeniyle yeraltı sularında ve yüzey sularında yaygın olarak bulunur.
Mikroplastik maruziyetinin sağlık etkilerini incelemek zordur; çünkü birçok farklı mikroplastik türü vardır ve düzenli olarak birden fazla potansiyel kaynağa maruz kalırız.
Sağlık riskleri tamamen Anlaşılamamış Kaynaklar henüz tam olarak anlaşılmasa da mikroplastiklerin solunması ve yutulmasının hücre fonksiyonlarını bozabileceği, iltihaplanmayı ve oksidatif stresi tetikleyebileceği gösterilmiştir.
En iyi belgelenmiş kısa vadeli etkiler bağırsak mikrobiyomu üzerindedir. Bu durum bağırsak sorunlarına yol açabilir.
Geleneksel su arıtma tesisleri, içme suyundan NMP’leri (nano- ve mikroplastikler) tamamen gideremez. Bazı su arıtma teknolojileri bu küçük plastik parçacıkları yakalayıp uzaklaştırabilse de bu gelişmiş sistemler gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelerde mevcut değildir.
Mikroplastikler çoğu, hatta muhtemelen tüm içme suyu kaynaklarını kirletmiş durumda.
Araştırmacılar, kaynatılmış su yoluyla alınan NMP miktarının bölgeye bağlı olarak normal musluk suyuna kıyasla iki ila beş kat daha az olduğunu tahmin ediyor.
Öte yandan, sert su genellikle istenmeyen bir özelliktir ve birçok hane, mineral yönünden zengin suyu yumuşatmak için filtre sistemleri kullanmaktadır.
Mikroplastik Maruziyetini Nasıl Sınırlayabilirsiniz?
Suyunu kaynatmak isteyen herkes, bunu cam veya paslanmaz çelik bir tencerede yapmalıdır.
Yaklaşık beş dakika kaynattıktan sonra suyu soğumaya bırakın ve karıştırmayın.
Mikroplastiklerin kalsiyumla bağlanarak tencerenin dibine çökmeleri gerekir, böylece filtrelenerek veya dipten alınarak temizlenebilirler.
Suyu kaynatmanın sihirli bir çözüm olmadığını, çünkü muhtemelen mikroplastik içeren diğer kaynaklara da sürekli olarak maruz kaldığımızı hatırlatıyor.
Tek kullanımlık plastik ambalajlardan, şişe sulardan, plastik çatal-bıçak takımlarından ve mutfak gereçlerinden kaçınmayı, ayrıca plastik kapları bulaşık makinesine veya mikrodalgaya koymamayı öneriyor.
“Bu tür eşyaların hepsi uzun vadeli ve düzenli kullanımda plastik parçacıklar veya kimyasallar sızdırabilir.”
Sözün Özü: Yeni araştırmalara göre, çeşme suyunu kaynatıp filtrelemek, içtiğiniz mikroplastik miktarını önemli ölçüde azaltabilir. Bilim insanları, mikroplastiklere maruziyetin sağlık risklerini henüz yeni anlamaya başlıyor olsa da artan kanıtlar bu plastiklerin vücutta birikebileceğini ve oksidatif stres, iltihaplanma, insülin direnci, bağırsak sağlığı sorunları ve karaciğer problemlerini tetikleyebileceğini gösteriyor.