Hesaplama Araçları

Kalsiyum Hesaplama Aracı

Kalsiyum Hesaplama Aracı

Aldığınız kalsiyum yeterli mi? Kalsiyum her yaşta, sağlıklı kemiğin yapılması ve kemik sağlığının sürdürülmesi için temeldir. Siz de günlük diyetinizde, bu önemli minerali yeterli miktarda alıp almadığınızı bu basit hesaplama gerecini kullanarak ölçünüz.

Kalsiyum Hesaplama Aracı

Ortalama bir haftada ne kadar kalsiyum alıyorsunuz? Lütfen alttaki listeden, genelde bir haftada tükettiğiniz besinlerin çeşidini ve miktarını seçiniz. Böylece yaklaşık olarak günlük aldığınız kalsiyum hesaplanabilir.
BESİN SERVİS EDİLEN MİKTAR SERVİS BAŞINA İÇERDİĞİ KALSİYUM (mg) HAFTADA KAÇ KEZ TÜKETİLMEKTEDİR
DESTEKLER
Destek (Kalsiyum takviyesi) 500 mg 500
SÜT
Süt (yağlı) 200 mL 240
Meyveli süt 300 mL 360
Koyun sütü 200 mL 380
Hindistancevizi sütü 200 mL 54
Soya içeceği (zenginleştirilmiş) 200 mL 240
Soya içeceği 200 mL 26
Yulaflı süt 200 mL 22
Badem sütü 200 mL 16
Pirinç içeceği 200 mL 90
YOĞURT
Yoğurt, tatlandırılmış 150 g 197
Yoğurt, meyveli 150 g 169
Yoğurt, doğal 150 g 207
PEYNİR
Sert peynir (ör. Cheddar, Gruyere, Emmental, Parmesan, kaşar, çökelek) 30 g 240
Yumuşak peynir (süzme, tulum) 60 g 240
Feta, Beyaz peynir 60 g 270
Mozarela 60 g 242
Taze peynir (ör. lor, sürme peynir) 200 g 138
Krem peynir 30 g 180
KREMA, TATLILAR
Krema, çift, çırpılmış 30 mL 21
Krema, tam 30 mL 21
Custard (süt ve yumurta tatlısı, vanilyalı) 120 g 111
Dondurma, vanilyalı 100 g 124
Puding, muhallebi 120 g 120
Sütlaç 200 g 210
Pancake, krep 80 g 62
Peynir (Cheese) kek 200 g 130
ET, BALIK VE YUMURTA
Yumurta 50 g 27
Kırmızı et 120 g 7
Tavuk 120 g 17
Balık (ör. mezgit, alabalık, ringa, ringa balığı yavrusu) 120 g 20
Ton (konserve) 120 g 34
Sardunya, yağlı (konserve) 60 g 240
Somon fume 60 g 9
Karides 150 g 45
FASÜLYE VE MERCİMEKLER
Mercimek 80 g (crude), 200 g (cooked) 40
Nohut 80 g (crude), 200 g (cooked) 99
Beyaz fasülye 80 g (crude), 200 g (cooked) 132
Kırmızı fasülye 80 g (crude), 200 g (cooked) 93
NİŞASTALI YİYECEKLER
Makarna (pişmiş) 180 g 26
Pirinç (haşlanmış) 180 g 4
Patates (haşlanmış) 240 g 14
Beyaz ekmek (1 dilim) 40 g 6
Tam ekmek (1 dilim) 40 g 12
Müsli (tahıl gevreği) 50 g 21
Naan (Hint ekmeği, pidesi) 60 g 48
MEYVELER
Portakal 150 g 60
Elma 120 g 6
Muz 150 g 12
Kayısı (3 tane) 120 g 19
Kuşüzümü 120 g 72
İncir, kurutulmuş 60 g 96
Kuru üzüm 40 g 31
SEBZELER
Salata 50 g 19
Karalahana, koyu yeşil yapraklar 50 g 32
Çin lahanası 50 g 20
Brokoli 120 g 112
Bamya 120 g 77
Tere 120 g 188
Ravent, Karabuğday 120 g 103
Havuç 120 g 36
Domates 120 g 11
FISTIKLAR VE TOHUMLAR
Badem 30 g 75
Ceviz 30 g 28
Fındık 30 g 56
Brezilya fındığı 30 g 53
Susam tohumu 15 g 6
Tahin helvası 30 g 42
İŞLENMİŞ BESİNLER
Kiş (peynir, yumurtalı) 200 g 212
Omlet, peynirli 120 g 235
Makarna, peynirli 330 g 445
Pizza 300 g 378
Lazanya 300 g 228
Cizburger 200 g 183
DİĞER
Tofu 120 g 126
Deniz yosunu 100 g 70
Wakame (Deniz otu) 100 g 150

Günümüzün hızlı yaşam temposunda, beslenmemizi dengeli ve yeterli bir şekilde düzenlemek çoğu zaman zorlaşıyor. Ancak, sağlıklı kemiklerin temel yapıtaşı olan kalsiyumun günlük alımını takip etmek, uzun vadede yaşam kalitenizi yükselten önemli adımlardan biri. İşte tam bu noktada, Kalsiyum Hesaplama Aracı devreye giriyor!

Neden Kalsiyum?

Kalsiyum; kemik ve diş sağlığımızı korumanın yanı sıra, sinir sistemi ve kas fonksiyonlarının düzenlenmesinde de hayati rol oynar. Yeterince kalsiyum almadığınızda, kemik yoğunluğunuz düşebilir, bu da osteoporoz ve osteopeni gibi kemik hastalıklarına davetiye çıkarır. Bu nedenle, günlük kalsiyum ihtiyacınızı bilmek ve buna uygun beslenmek, yaşam kaliteniz ve uzun ömür açısından büyük önem taşır.

Kalsiyum Hesaplama Aracı Nedir?

Bu pratik araç, kişisel bilgilerinizi (yaş, cinsiyet, daha önce osteoporoz/osteopeni tanısı alıp almadığınız gibi) girdikten sonra, haftalık diyetinizde tükettiğiniz besinlerin çeşitliliğini ve miktarlarını kolayca sisteme eklemenizi sağlıyor. Her bir besinin porsiyon boyutu, servis başına içerdiği kalsiyum değeri ve tüketim sıklığını girerek, aracımız sizin için tahmini günlük kalsiyum alımınızı hesaplıyor. Sonuçlar; hesaplanan günlük kalsiyum alımınız, önerilen kalsiyum miktarı ve hangi besinlerden ne kadar kalsiyum aldığınız gibi detaylı bir özet rapor halinde sunuluyor.

Modern ve Kullanıcı Dostu Tasarım

Aracımız, modern ve canlı tasarımıyla masaüstü bilgisayarlardan mobil cihazlara kadar her ortamda sorunsuz çalışacak şekilde geliştirildi. Canlı mavi tonlarının hakim olduğu, sade ve ferah arayüzü sayesinde formu doldurmak keyifli hale geliyor. Hem görsel açıdan tatmin edici hem de kullanıcı dostu yapısıyla, beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmenizi kolaylaştırıyor.

Kimler Kullanmalı?

  • Kemik Sağlığına Önem Verenler: Sağlıklı bir yaşam için kemiklerini korumak isteyen herkes.
  • Yaşlılar: Kemik erimesi riskini azaltmak ve kemik sağlığını desteklemek isteyen yaşlı bireyler.
  • Beslenme Danışmanları ve Hekimler: Hastalarına daha bilinçli ve kişiye özel beslenme önerileri sunmak isteyen sağlık profesyonelleri.
  • Sporcular ve Aktif Yaşam Tarzına Sahipler: Vücudunun ihtiyaç duyduğu kalsiyumu tam olarak alıp almadığını öğrenmek isteyen sporcular.

Nasıl Çalışır?

  1. Kişisel Bilgiler: Yaş, cinsiyet ve kemik sağlığıyla ilgili geçmiş bilgilerinizi girin.
  2. Besin Seçimi: Haftalık diyetinizde tükettiğiniz besinleri, porsiyon boyutlarını ve tüketim sıklıklarını girin.
  3. Hesaplama: Aracımız, girdiğiniz veriler doğrultusunda toplam kalsiyum alımınızı hesaplayıp, önerilen günlük kalsiyum miktarıyla karşılaştırarak size özel sonuçları sunar.
  4. Özet Rapor: Tüm girdileriniz özet bir tablo halinde listelenir; böylece hangi besinlerden ne kadar kalsiyum aldığınızı tek bakışta görebilirsiniz.

Sağlığınıza Yatırım Yapın!

Kalsiyum Hesaplama Aracı, beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmenize ve kemik sağlığınızı korumak için gerekli adımları belirlemenize yardımcı olur. Hesaplamanın sonucu, kesin bir ölçüm olmayıp tahmini bir değer sunsa da, diyetinizi optimize etmek için önemli ipuçları sağlar. Hemen aracımızı deneyin; sağlıklı kemiklere ve güçlü bir vücuda giden yolda ilk adımı atın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir