Su ve Çevre Sağlığı, Su ve Sağlık

Klorlu Su ve Klorun Etkileri

Klorlu Su
Klorlu su, Klor, VIIA grubunda bulunan hafif, keskin kokulu, yeşilimsi sarı renkli, tahriş edici ve zehirleyici bir gazdır. Havadan 2,5 kat ağır olan klor ilk zamanlar bir bileşik olarak kabul ediliyordu.

Klor (Cl)  17 atom numarasına sahip, 35.5 gr ağırlığında, oda sıcaklığında gaz halde bulunan, halojen grubundan bir elementtir. Su arıtımında veya mikroptan arındırma işlemlerinde kullanılan zehirli bir gazdır. Keskin ve boğucu bir kokusu vardır ve suda çözünebilme özelliğine sahiptir. Klor ve klor bileşikleri özellikle leke çıkarıcı, renk açıcı ve mikrop öldürücü gibi işlemlerde kullanılır.

Klor nedir, insan sağlığına etkileri nelerdir?

Mikroorganizmalar nehirlerden, göllerden ve yer altı sularından elde edilen ham sularda bulunabilir. Tüm mikroorganizmalar insan sağlığına zararlı olmasa da, insanlarda hastalıklara neden olabilecek bazı varlıklar vardır. Bunlara patojenler denir. Suda bulunan patojenler, bir içme suyu dağıtım sistemi aracılığıyla bulaşabilir ve bu da onu tüketenlerde su kaynaklı hastalığa neden olabilir.

Su kaynaklı hastalıklarla savaşmak için patojenleri etkisiz hale getirmek için farklı dezenfeksiyon yöntemleri kullanılır. Pıhtılaşma, çökeltme ve filtreleme gibi diğer su arıtma işlemleriyle birlikte, klorlama, kamu tüketimi için güvenli olan su oluşturur.

Klorlama, suyu dezenfekte etmek için kullanılabilecek birçok yöntemden biridir. Bu yöntem ilk önce bir yüzyıl önce kullanılmış ve bugün hala kullanılmaktadır. İçme suyu kaynağının ne olacağı oksidasyonu ve dezenfeksiyonu için çeşitli türlerde klor veya klor içeren maddeler kullanan kimyasal bir dezenfeksiyon yöntemidir.

Klorlamanın Tarihçesi

Klor, ilk olarak 1744’te İsveç’te keşfedildi. O zamanlar, insanlar sudaki kokuların hastalıkların bulaşmasından sorumlu olduğuna inanıyorlardı. 1835’te, sudaki kokuları gidermek için klor kullanıldı, ancak 1890’a kadar klorun dezenfeksiyon için etkili bir araç olduğu görülmedi; Su yoluyla bulaşan hastalık miktarını azaltmanın bir yolu. Bu yeni bulgunun ardından, klorlama Büyük Britanya’da başladı ve 1917’ye kadar 1908 ve Kanada’da Amerika Birleşik Devletleri’ne genişledi. Bugün, klorlama en popüler dezenfeksiyon yöntemidir ve tüm dünyada su arıtımında kullanılmaktadır.

Neden Suyumuzu Klorluyoruz?

Dezenfektan olarak klor kullanan yeni arıtma tesislerinde başarı sağlamak için çok sayıda araştırma ve birçok çalışma yapılmıştır. Klorlamanın başlıca avantajı, bakteri ve virüslere karşı etkili olduğu kanıtlanmış olmasıdır; ancak, bütün mikropları etkisiz hale getiremez. Bazı protozoan kistler klor etkisine karşı dirençlidir.

Protozoan kistlerin büyük bir endişe kaynağı olmadığı durumlarda, klorlama kullanımı iyi bir dezenfeksiyon yöntemidir çünkü ucuzdur, fakat muhtemelen mevcut diğer birçok kirleticiyi dezenfekte etmede ucuzdur. Klorlama işleminin diğer su arıtma yöntemleriyle karşılaştırıldığında uygulanması da oldukça kolaydır. Sudaki acil durumlarda nispeten hızlı bir şekilde patojenlerin aşırı yüklenmesini ortadan kaldırabildiği için etkili bir yöntemdir. Acil bir su durumu, bir filtre bozulmasından arıtılmış ve işlenmemiş su karışımına kadar her şey olabilir.

Klor Mikroorganizmaları Nasıl İnaktive Eder?

Klor, hücre zarına zarar vererek bir mikroorganizmayı etkisiz hale getirir. Hücre zarı zayıfladığında, klor, hücreye girebilir ve hücre solunumunu ve DNA aktivitesini bozabilir

Klorlu su içince ne olur?

Klor aslında bir kimyasaldır ve şebeke suyunda kullanılma amacı mikrop ve bakterileri öldürmektir. Klor içeren bir su tüketmenin kısa vadede insan sağlığına olumsuz bir etkisi yoktur.

Klor insana zarar verir mi?

Uzun süre klorlu suda kalınması cilt rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Sivilce, akne vs. Havuz kloru solunum yolu rahatsızlıklarına ve astım krizlerine neden olmaktadır. Özellikle erkeklerin havuz kloruna fazla maruz kalmalarıyla hormon bozuklukları görülmektedir.

Klorlu suyun zararları nelerdir?

Uzun süre maruz kalınan klor, kanserojen riski taşır. Klorlu su, göz ile karaciğerde tahrişe sebep olur. Boğazda daralmaya, akciğerde ödem oluşmasına neden olarak solunum güçlüğüne yol açar. Şiddetli baş ağrıları, bulantı ve kusmaya yol açar.

Klorun, musluk suyu da dahil çeşitli dezenfeksiyon işlemlerinde çoğunlukla tercih edilen bir kimyasal olduğundan söz ettik. Bu da musluk suyunu içme suyu olarak tüketen pek çok insanı klorlu su içmek zararlı mı? Diye düşündürüyor. Klor şebeke suyunda bulunabilecek bakteri ve zararlı mikroorganizmaları öldürmek amacıyla kullanılır. Bu bağlamda yararlı bir amaca hizmet ediyor olsa da aslında fazlası insan sağlığı için zehir denebilecek seviyede zararlıdır.

Herkesin bağdaştırabileceği bir örnek olması dolayısıyla yüzme havuzları üzerinden gidelim. Eğer yüzme havuzunda uzun süre vakit geçirdiyseniz, klorun insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerin en azını yaşamışsınızdır.

Klorlu su içmenin zararları:

  • Karın ağrısı yaşanabilir.
  • Kusmaya neden olabilir.
  • İshale sebep olabilir.
  • Kuru ve kaşınan cilte sebebiyet verebilir.
  • Bunların yanı sıra sindirim sistemine aşırı miktarda sıvı klor alımı ölümcül sonuçlara dahi yol açabilir.
  • Suda bulunan bazı minerallerle etkileşime geçtiğinde klor, trihalometanlar olarak adlandırılan kimyasalları üretir. Bu kimyasallar da egzama, astım, kalp hastalıkları ve hatta kanser ile bağlantılıdır.

Suyun kloru nasıl giderilir?

Kloru sudan arındırmak için potasyum metabisülfit kullanılır. Tablet şeklinde olan bu çözeltiler suya atıldığı anda çözünerek suda bulunan kloru nötrler. Uçucu bir madde olması dolayısıyla da sonrasında buharlaşır. Bu yöntem hem klor hem kloramin için işe yarar ve genellikle bira ve şarap fabrikalarında kullanılır.

ETHIXFILTER Ethix2 Klor ve Tortu Su Filtrasyon Sistemi

Musluk Suyundan Klorsuz Su Nasıl  Elde Edilir?

Musluklarınızdan akan su hijyenik olması açısında klorlanır ancak klor seviyelerinin denetiminin tam olarak sağlanıp sağlanmadığından emin olamayacağımız için sağlık açısından musluk suyundan klorsuz su nasıl elde edilir? Konusunda farklı yöntemlere değinmek gerekiyor.

1. Musluk Suyunu Kaynatmak

Klorsuz su nasıl yapılır? Klorsuz su elde etmek için ilk yöntem musluktan alınan suyun kaynatılmasıdır. Suyu 15-20 dakika kaynatarak içerisinde bulunan kloru arındırabilirsiniz ancak bu yalnızca klorlu su için geçerlidir. Eğer musluk suyunuzda kloramin varsa bu yöntem işe yaramayacaktır çünkü klora kıyasla kloraminin suda etkisi daha uzun sürelidir.

Kaynamış su yönteminin eksi yönü ise suyun kaynatıldığında içerisindeki mineral, kalsiyum, karbonat ve magnezyum kireç halinde suyun dibine çökmesidir.

2. Suyu Havalandırmak

Klorsuz su nasıl elde edilir? Sorusu için bir başka yöntem suyu havalandırmaktır. Sudaki kloru gidermek amacıyla klorlu su en az 24 saat olacak şekilde güneş altında bekletilmelidir. Klor bir çeşit gaz olduğu için bu yöntem ile buharlaşacaktır.

Bu yöntem akvaryumlarda klorsuz su arayanlar için uygun olsa da çok uzun süren bir işlem olması ve içme suyundan kloru arındırmak için de ideal olmaması dolayısıyla çok fazla tercih edilmez. Dahası sudaki kloru giderse bile kloramini gidermeyecektir.

3. Kimyasal Arındırma

Sudaki hali hazırda bulunan kimyasallardan kurtulmaya çalışırken kloru arındırmak için tekrar kimyasal kullanmak mantıksız gelebilir. Ancak bu da kullanılan bir yöntemdir. Kloru sudan arındırmak için potasyum metabisülfit kullanılır.

Tablet şeklinde olan bu çözeltiler suya atıldığı anda çözünerek suda bulunan kloru nötrler. Uçucu bir madde olması dolayısıyla da sonrasında buharlaşır. Bu yöntem hem klor hem kloramin için işe yarar ve genellikle bira ve şarap fabrikalarında kullanılır.

4. Ultraviyole Işığı İle Klorsuz Su Elde Etmek

Kullanımı pek yaygın olmasa da “klorsuz su nasıl elde edilir?” Konusunda bir başka metot ultraviyole ışığı kullanımıdır. Ultraviyole ışığı sudaki zarar mikroorganizmaları öldürmede, kloru ve kloramini arındırmada etkilidir.

Klorun ışığa duyarlı bir kimyasal olması dolayısıyla ultraviyole ışığı bu kimyasalı parçalayarak yok eder. Bu yöntemin sıkıntısı ise ultraviyole ışığının piyasada zor bulunması ve hayli maliyetli olmasıdır. Dahası uzun süre bu ışığa maruz kalmak sağlığı kötü etkilemektedir.

5. Klorlu Suya En Kesin Çözüm: Su Arıtma Cihazı

Suya kötü tat ve koku veren klor hem içtiğiniz suyun lezzetini bozarken aynı zamanda sağlığınızı da kötü etkiler. İçme suyundaki klordan kurtulmanın en etkili yöntemi ise su arıtma cihazı bağlatmaktır. Su arıtma cihazları yalnızca şebeke sularından gelen kloru arıtmakla kalmaz aynı zamanda kloraminin de arıtmalısını sağlar.

Su arıtma cihazları sadece klorsuz su nasıl elde edilir? Konusunda değil musluk suyunda bulunan diğer tüm zararlı maddelerin filtrasyon işlemleriyle arıtılarak temiz ve sağlıklı su üretilmesini de sağlar. Ethicwater Argentium su arıtma cihazı ters osmoz sistemine sahip gelişmiş cihazlar musluk suyunda bulunan zararlı mikroorganizmaları, bakterileri ve mikropları da suyunuzdan arıtarak kalitesini bir üst noktaya taşır.

İçme suyunda klor olur mu?

İçme suyunu bu toksiklerden dezenfekte etmek amacıyla bazı kimyasal maddeler atılmaktadır. Bu kimyasallardan ilk akla gelen klordur. Klorun, suyun içerisindeki organik maddelerle bir araya gelmesi ile tepkime sonucunda trihalometan adlı kanserojen etkisi olan kimyasal ortaya çıkmaktadır.

Çoğu insan çeşme suyunu daha ekonomik olduğu için tercih etmekte, suyun temizliğini ve kendi sağlığını göz ardı etmektedir. Uzmanlar klorlu ile sıcak duş almanın dahi tehlikeli olduğunu dile getirirken, çeşme suyunu içmeye devam etmek ciddi anlamda sağlığı riske atmak anlamına geliyor. Bizler klorun vücudumuza zararlı etkisini hemen göremiyoruz. Zehir barındıran kimyasallar yağ dokularımızda birikiyor ve negatif etkileri zaman içerisinde, yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Ayrıca en çok bilinen klor olsa da, içme suyunun içerisinde arsenik ve alüminyum da bulunuyor. Arsenik de kansere yol açan bir zehirdir. Nörolojik, deri ve kalp hastalıklarına yol açmaktadır.  Alüminyum ise Alzhemier ve Parkinson gibi hastalıklara neden olan toksik bir maddedir.

Peki, o zaman ne yapmalı?

Çeşmeden su içmekten vazgeçin demiyoruz, ancak arıtma sistemine geçmek en mantıklı çözüm olabilir. Çeşmenizden akan suyu zararlı maddelerden arındırarak, daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. Böylelikle sürekli damacana ile su almak yerine sadece bir kere maliyete katlanıp ömür boyu temiz su içebilirsiniz.

Sudaki klor Ne kadar zamanda uçar?

Bu durumda 4-6 saat arası havalandırılmış suyu kullanabilirsiniz. Uzun süre dinlendirme şansınız olursa 24 saat dinlendirmek daha iyi olur. İki iç filtre çalıştırmanıza gerek yok. Tek bir hava taşı ile de süreci hızlandırabilirsiniz

Klor suyu temizler mi?

Klorlamanın bakteri ve virüslere karşı çok etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, su kaynaklı tüm patojenleri dezenfekte edemez. Bazı patojenler, yani protozoan kistler, klor etkisine karşı dirençlidir. İki protozoa kisti örneği olan Cryptosporidium ve Giardia, neden olabilecekleri ciddi hastalıklar nedeniyle büyük endişe yarattı. Cryptosporidium, 2001’de Kuzey Battleford’da ve Nisan 1993’te Milwaukee’deki salgının nedeni idi. Yüksek Giardia ve Cryptosporidium seviyelerine sahip ham sularda, başka bir dezenfeksiyon yöntemi düşünülmelidir.

Klorlu Su ile İlgili Sağlık Endişeleri Var mı?

Klor sadece mikroorganizmalar için değil insanlar için de toksik olabilir. İnsanlar için, Klor gözlere, burun kanallarına ve solunum sistemine tahriş edicidir. Akut sağlık etkilerine neden olabileceği ve 1000 ppm kadar düşük konsantrasyonlarda ölümcül olabileceğinden, klor gazı dikkatle kullanılmalıdır. Bununla birlikte, klor gazı da su arıtımı için en pahalı klor şeklidir ve bu, sağlık tehdidinden bağımsız olarak çekici bir seçimdir.

İçme suyunda, klor konsantrasyonu genellikle çok düşüktür ve bu nedenle akut maruz kalmayla ilgili bir endişe değildir. Daha fazla endişe verici olanı, klorlu suya kronik maruz kalma nedeniyle uzun vadeli kanser riskidir. Bu, esas olarak, klorürün yan ürünleri olan trihalometanlar ve diğer dezenfeksiyon yan ürünlerinden kaynaklanmaktadır. rihalometanlar kanserojendir ve klorlu içme suyunda endişe konusu olmuştur. Klorlu su, mesane, kolon ve rektum kanseri riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Mesane kanseri durumunda, risk iki katına çıkarılabilir. Her ne kadar içme suyunda kanserojenlerle ilgili endişeler olsa da, Health Canada Laboratuar Hastalık Kontrol Merkezi, bulaşıcı hastalıkları kontrol etmede klorlu suyun yararlarının, klorlama ile ilişkili risklerden ağır basacağını ve bunun kesilmesini haklı çıkarmaya yetmeyeceğini söylüyor. Bununla birlikte, Avrupa’da, birçok toplulukta korine son verilmiştir.

Klorlama Yan Ürünleri

Dezenfeksiyon işlemindeki reaksiyonlardan bir dizi farklı yan ürün üretilebilir. İnorganik bileşikler ve klor arasındaki reaksiyonlardan kaynaklanan yan ürünler zararsızdır ve filtreden sudan kolayca çıkarılabilir. Kloraminler gibi diğer yan ürünler dezenfeksiyon işleminde faydalıdır çünkü dezenfekte edici özelliklere sahiptirler. Bununla birlikte, organik madde ile reaksiyona giren klordan üretilebilecek istenmeyen bileşikler vardır. Şu anda en çok ilgilendiren bileşikler, trihalometanlar (THM’ler) ve haloasetik asitlerdir (HAA’lar). THM’ler ve HAA’lar, halojenli organikler oluşturmak için klor ve organik materyal arasındaki hümik asitler ve fulvik asitler (her ikisi de organik maddenin çürümesinden üretilen) arasındaki reaksiyonlardan oluşur. Yüzey suyunda veya yüzey suyundan etkilenen yeraltı suyunda daha yüksek düzeyde THM oluşumu bulunmuştur.

Trihalometanlar birçok kanser türüyle ilişkilendirilir ve kanserojen olarak kabul edilir. En çok önem arzeden trihalometan, triklorometan olarak da adlandırılan kloroformdur. Bir zamanlar ameliyat sırasında anestezi olarak kullanıldı, ancak şimdi başka kimyasallar yapımında da kullanılıyor. Yaklaşık 900 ppm kloroform baş dönmesine, halsizliğe ve baş ağrısına neden olabilir. Kronik maruz kalma, karaciğere ve böbreklere zarar verebilir. Diğer zararlı dezenfeksiyon yan ürünleri: triklorasetik asit, dikloroasetik asit, bazı haloasetonitriller ve klorofenoller.

Triklorasetik asit, bir herbisit olarak kullanılmak üzere ticari olarak üretilir ve ayrıca içme suyunda üretilir. Bu kimyasal, insanlar için kanserojen olarak sınıflandırılmamaktadır ve hayvanlar için sınırlı bilgi bulunmaktadır. Dikloroasetik asit, mukoza zarlarına karşı tahriş edici, aşındırıcı ve tahrip edicidir. Bu aynı zamanda insandaki kanserojen olarak sınıflandırılmamaktadır. Haloacetonitriller geçmişte böcek ilacı olarak kullanılmış, ancak artık üretilmemiştir. Klor, doğal organik madde ve bromid arasındaki reaksiyonun bir sonucu olarak üretilirler. Klorofenoller tat ve koku problemlerine neden olur. Toksiktirler ve daha yüksek konsantrasyonlarda bulunduklarında, vücuttaki solunum ve enerji depolama sürecini etkilerler.

Klor için Başka Kullanımlar Var mı?

Klorlamanın temel amacı suyu dezenfekte etmektir, ancak bunun başka birçok faydası vardır. Ozonlama ve ultraviyole radyasyon gibi diğer dezenfeksiyon yöntemlerinden farklı olarak, klorlama, su depolama tanklarında veya su dağıtım sistemi içinde patojen büyümesi lasılığını azaltmak için bir artık sağlayabilir. Bazen dağıtım sistemleri, depolama tanklarına ve çıkmaz kısımlarda veya suyun kullanılmadığı yerlerde adil bir mesafe olabilir, kullanım için gönderilen arıtılmış suyun içinde uygun bir (klor) artık bırakılmazsa patojenler yeniden büyüyebilir. Bu, dağıtım sistemlerindeki temiz, arıtılmış suyun kontamine olmasına neden olacak balçık ve biyofilmlerin yanı sıra düşük su kalitesiyle sonuçlanır. Birçok hükümet çevre organı, sistemin tüm noktalarında bulunması gereken klor artıkları için kurallar veya standartlar belirlemiştir.

Klorun Aynısı mı?

Klorlama işlemi suya klor ilavesini içerir, fakat klorlayıcı ürün mutlaka saf klor olmak zorunda değildir. Klorlama ayrıca klor içeren maddeler kullanılarak da gerçekleştirilebilir. Gereken pH koşullarına ve mevcut depolama seçeneklerine bağlı olarak, farklı klor içeren maddeler kullanılabilir. Su arıtımında kullanılan en yaygın üç klor türü: klor gazı, sodyum hipoklorit ve kalsiyum hipoklorit.

Klor Gazı

Klor gazı yeşilimsi sarı renktedir ve çok toksiktir. Havadan ağırdır ve bu nedenle kabından salınırsa toprağa batar. Klor gazının onu iyi bir dezenfektan yapan toksik etkisidir, ancak su kaynaklı patojenlerden daha toksiktir; Aynı zamanda insanlar için toksiktir. Solunum tahriş edicidir ve aynı zamanda cilt ve mukus zarlarını tahriş edebilir. Yüksek miktarda klor gazı dumanına maruz kalmak ölüm dahil ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bununla birlikte, suya girdikten sonra klor gazı, hipokloröz asit ve hipoklorit iyonlarına dönüşür ve bu nedenle insan toksik özelliklerinin tükettiğimiz içme suyunda bulunmadığını anlamak önemlidir.

Klor gazı, renkli amber olan sıkıştırılmış bir sıvı olarak satılmaktadır. Klor, bir sıvı olarak, sudan daha ağırdır (daha yoğundur). Klor sıvısı kabından salınırsa, hızlı bir şekilde gaz durumuna geri döner. Klor gazı kullanmak için en ucuz klor şeklidir. Su arıtması için gereken tipik klor gazı miktarı 1-16 mg / L sudur. Arıtılması gereken suyun kalitesine bağlı olarak farklı miktarlarda klor gazı kullanılır. Su kalitesi düşükse, temas süresi arttırılamazsa suyun dezenfekte edilmesi için daha yüksek miktarda klor gazı gerekecektir.

Suya (H20) klor gazı (Cl2) eklendiğinde, hipokloröz asit (HOCl) üretmek için hızla hidrolize olur ve hipokloröz asit daha sonra hipoklorit iyonlarına (OCl-) ve hidrojen iyonlarına (H +) ayrışır.

Cl2 + H20 -> HOCI + H + + OCl –

Hidrojen iyonları üretildiği için, su daha asidik hale gelir (suyun pH’ı düşer). Ayrışma miktarı suyun orijinal pH’ına bağlıdır. Suyun pH’ı 6,5’in altındaysa, neredeyse hiç ayrılma olmaz ve hipokloröz asit baskın olur. 8.5’in üzerindeki bir pH, klorun tamamen ayrışmasını görecek ve hipoklorit iyonları hakim olacaktır. 6.5 ila 8.5 arasındaki bir pH, hem hipokloröz asit hem de suda bulunan hipoklorit iyonlarını görecektir. Birlikte, hipokloröz asit ve hipoklorit iyonları serbest klor olarak adlandırılır. Hipoklorik asit daha etkili dezenfektandır ve bu nedenle dezenfeksiyon için daha düşük bir pH tercih edilir.

Kalsiyum Hipoklorit

Kalsiyum hipoklorit (CaOCl), hipokloröz asidin kalsiyum tuzlarından oluşur. Klor gazı (Cl2) bir kalsiyum oksit (CaO) ve sodyum hidroksit (NaOH) çözeltisine çözülerek üretilir. Kalsiyum hipoklorit, ya tablet şeklinde ya da granül bir toz halinde gelen beyaz, aşındırıcı bir katıdır. Kalsiyum hipoklorit çok kararlıdır ve uygun şekilde paketlendiğinde, ihtiyaç duyulana kadar büyük miktarlarda satın alınabilir ve saklanabilir. Ancak kimyasal çok aşındırıcıdır ve bu nedenle suyu arıtmak için kullanıldığında uygun kullanım gerektirir. Kalsiyum hipokloritin kuru bir alanda depolanması ve organik malzemelerden uzak tutulması gerekir. Odun, bez veya benzin yakınında depolanamaz çünkü kalsiyum hipoklorit ve organik madde kombinasyonu patlama için yeterli ısı oluşturabilir. Aynı zamanda nemden uzak tutulmalıdır çünkü tablet / granül toz kolayca nemi emer ve sonuç olarak (toksik) klor gazı oluşturur. Kalsiyum hipokloritin çok güçlü bir klor kokusu vardır – bunları depoya alırken akılda tutulması gereken bir şey.

Su arıtırken, klor gazı kullanmaktan daha az miktarda kalsiyum hipoklorit gerekir. Klor gazıyla gereken 1-16 mg / L ile karşılaştırıldığında, sadece 0.5-5 mg / L kalsiyum hipoklorit gereklidir. Suya kalsiyum hipoklorit eklendiğinde, hipoklorit ve kalsiyum iyonları üretilir.

Ca (OCl) 2 -> Ca + 2 + 2OCl –

Kalsiyum hipoklorit, klor gazı gibi pH’ı azaltmak yerine, suyun pH’ını arttırır (suyu daha az asidik hale getirir). Bununla birlikte, hipokloröz asit ve hipoklorit konsantrasyonları hala suyun pH’ına bağlıdır; bu nedenle, suyun pH’ını düşürerek, hipokloröz asit hala suda mevcut olacaktır. Sonuç olarak, kalsiyum hipoklorit ve klor gazı aynı tip artıkları üretir.

Sodyum Hipoklorit

Sodyum hipoklorit (NaOCl), hipokloröz asidin sodyum tuzlarından oluşur ve bir dezenfektan olarak kullanılabilecek bir klor içeren bileşiktir. Klor gazı bir sodyum hidroksit çözeltisine çözündüğünde üretilir. Sıvı şeklinde, açık sarı bir renkle berraktır ve güçlü bir klor kokusuna sahiptir. Sodyum hipoklorit aşırı derecede aşındırıcıdır ve serin, karanlık ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir. Sodyum hipoklorit doğal olarak ayrışacaktır; bu nedenle bir seferde bir aydan fazla saklanamaz. Kullanılabilecek tüm farklı klor türleri arasında, kullanımı en kolay olanıdır.

Su arıtımı için gerekli olan sodyum hipoklorit miktarı, diğer iki klor formundan çok daha düşüktür ve 0.2-2 mg NaOCl / L su tavsiye edilir. Kalsiyum hipoklorit gibi, sodyum ipoklorit de bir hipoklorit iyonu üretecektir, ancak kalsiyum iyonları yerine, sodyum iyonları üretilir. NaOCl ayrıca hipoklorit iyonlarının oluşumuyla suyun pH’ını da arttıracaktır. Daha etkili bir dezenfektan olan hipokloröz asit elde etmek için, suyun pH’ı düşürülmelidir.

NaOCI -> Na + + OCl –

Klorlu su ile banyo yapılır mı?

Klorlu suda duş almanın aslında onu içmekten daha kötü olabileceğini biliyor musunuz? Sıcak sıcaklıklarda, kimyasallar kan dolaşımına giren cilt yoluyla hızla emilir. Ayrıca, Klor aktif olarak su ile reaksiyona girerek kloroform gibi sağlığınıza gerçekten zararlı olabilecek toksik yan ürünler oluşturur. Banyo için duş filtreleri mevcuttur. Klorsuz duş bir duş filtresi tercih edebilirsiniz.

Klorlu su saç döker mi?

Dikkat edilmediği takdirde, klorlu su saçta kuruma, kopma ve matlaşma gibi birçok sorun oluşturabiliyor. Ayrıca, kuru saç yapısına sahip olanlar ile saçları boyalı olan kadınlar, klorlu su konusunda çok daha fazla risk altında. Klorlu su, mayoları dahi parçalayacak güçte bir etkiye sahip.

Klorlu su yüze zarar verir mi?

Klorlu su cilt için sakıncalıdır. Çünkü kimyasal yapısı gereği cildin doğal yapısına zarar verir. Ayrıca cilde sürülen nemlendirici ve güneş kremleri ile etkileşime girerek cilt sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle havuz yerine denizi tercih etmenizde fayda var.

İçme suyu klor değeri kaç olmalı?

Normal şartlarda şebeke sularındaki serbest klor miktarı 0.5 ppm (mg/L) olmalıdır. Ancak, su kesintilerinin yaşandığı yerlerde süper klorlama yapılmak suretiyle bu miktar 1 ppm (mg/L)’e çıkarılmalıdır.

Sonuç

Klorlama, uzun yıllardır kullanılan popüler bir su dezenfeksiyon yöntemidir. Bakteri ve virüslerin öldürülmesinde etkili olduğu, ancak bazı protozoan kistler için etkili olmadığı gösterilmiştir. Kanserojen bir dezenfeksiyon yan ürünü olan trihalometanlarla ilgili endişeyle, birçok topluluk bu sürecin devamında tereddüt etmiştir. Klorlamanın bazı dezavantajları olmasına rağmen, en popüler, güvenilir ve uygun maliyetli su dezenfeksiyon yöntemi olmaya devam etmektedir.

Klorlu Su ve Klorun Etkileri” ile ilgili yorumlar;

  1. Geri bildirim: Sudaki Klor - Ethicwater

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir